Sugestii de rețete potrivite pentru stimularea lactației
Smoothie cu banane și căpșune
Un ajutor de nădejde pentru stimularea lactației poate fi reprezentat și de diverse smoothie-uri. De exemplu, combinația dintre lapte și banane va fi binevenită în acest scop, mai ales dacă este vorba despre o proaspătă mămică.
Specialiștii consideră că bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, sprijind refacerea organismului după naștere și contribuind la menținerea balanței fluidelor în corp, atât de importantă în producerea laptelui matern. De exemplu, o banană de mărime medie conține aproximativ 450 mg din acest mineral.
În ceea ce privește căpșunele, acestea se remarcă prin conținutul ridicat de apă (hiratarea optimă fiind esențială pentru producția laptelui), dar și de vitamina C.
Ingrediente pentru 1 porție de Smoothie cu banane și căpșune
1 mână de căpșune bine coapte
1 banană
1 mână de spanac
1 linguriță de semințe de chia
1 cană lapte (poate fi inclusiv lapte de migdale, de cocos etc.)
opțional: gheață
Timp de preparare: 5 minute
Cum se prepară Smoothie cu banane și căpșune
Pasul 1: Spanacul va fi spălat și tocat
Pasul 2: Căpșunele vor fi spălate, iar banana va fi decojită.
Pasul 3: Vei pune toate ingredientele într-un blender. Dacă ți se pare că smoothie-ul tău e prea consistent, poți să mai adaugi puțină apă. Pentru servire, poți să-l lași puțin în frigider sau să pui în el cuburi de gheață.
Salată cu baby kale, fenel și căpșune
Salata kale este unul dintre cele mai recomandate alimente în perioada în care alăptăm, întrucât ne furnizează nutrienți valoroși cum ar fi fierul, vitamina C, vitamina A și calciu. În același timp, căpșunele ne oferă și ele acid folic și, datorită conținutului de apă, ne vor ajuta să ne menținem cât mai bine hidratate, ajutând astfel inclusiv în creșterea volumului de lapte matern.
În privința fenelului, se spune că acesta este un adevărat galactogog și că, în vederea stimulării lactației, este ideal să-l consumăm proaspăt, în diverse salate.
Rețeta de mai jos este ușor de preparat și are avantajul că poate fi preparată în mai multe feluri, nu numai cu brânză. Așa cum veți vedea, brânza de capră poate fi înlocuită cu avocado.
Gustul deosebit al salatei va fi conferit de ierburile de Provence și de oțetul balsamic.
Ingrediente pentru 2 porții de Salată cu baby kale, fenel și căpșune
4 căni de baby kale (este mai fragedă decât salata kale obișnuită)
10 căpșune mari
1 bulb de fenicul
120 g brânză de capră sau 1 avocado
oțet balsamic
ulei de măsline extravirgin
ierburi de Provence
sare și piper (după gust)
Timp de preparare: 10-15 minute
Cum se prepară Salată cu baby kale, fenel și căpșune
Pasul 1: Salata kale va fi bine spălată
Pasul 2: Căpșunele vor fi spălate și tăiate pe jumătate
Pasul 3: Bulbul de fenicul va fi tăiat în bucăți
Pasul 4: Dacă folosești avocado în loc de brânză, îl vei curăța și îl vei tăia felii subțiri
Pasul 5:Toate îngredientele (în fară de ulei, oțet, ierburile de Provence și de brânză/avocado) vor fi puse laolaltă. Peste ele vei pune bucățele de brânză sau feliuțe de avocado
Pasul 6: Vei pune peste salată sare și piper și apoi ulei și oțetul balsamic. Vei amesteca bine
Somon cu sos pesto
Somonul este unul dintre cele mai potrivite alimente pentru perioada în care alăptăm, cu condiția să nu abuzăm de el și să nu-l consumăm mai mult de 2 ori pe săptămână. Datorită conținutului de acizi grași, el este bun nu numai pentru stimularea lactației, ci și pentru stimularea dezvoltării creierului bebelușului.
De asemenea, și usturoiul din următoarea rețetă nu ne va strica în perioada în care alăptăm, studiile sugerând faptul că femeile ce nu l-au consumat în exces (stricând astfel calitatea laptelui) au reușit să alăpteze pe cale naturală pentru mai mult timp și să fie mai ferite despre probleme de sănătate precum mastita (grație proprietăților antiseptice ale usturoiului).
Pentru ca tu și micuțul tău să fiți în deplină siguranță, alege somon de cea mai bună calitate și ai grijă ca acesta să fie bine pătruns în timpul gătirii.
Ingrediente pentru 4 porții de Somon cu sos pesto
4 bucăți de file de somon (de aproximativ 175 g fiecare)
2 pungi de mix de salate verzi
25 g semințe de pin
2 căței de usturoi
25 g parmezan ras
125 ml ulei de măsline extravirgin
40 g frunze de pătrunjel proaspăt
sare și piper (după gust)
Timp de preparare: 20 de minute
Cum se prepară Somonul cu sos pesto
Pasul 1: Vei prepara sosul pesto: vei pune laolaltă semințele de pin, parmezanul, uleiul de măsline, pătrunjelul, usturoiul tocat și le vei mărunți în blender
Pasul 2: Vei spăla bine salata
Pasul 3: Vei pune peste bucățile de pește sare și piper și le vei pregăti la grătar, până când se vor pătrunde foarte bine
Pasul 4: Vei turna peste somon sosul pesto și îl vei servi alături de salată .
Pancakes cu ovăz și drojdie de bere
Ovăzul și drojdia de bere sunt potrivite pentru stimularea lactației, fiind bogate în proteine și vitamine. Ca să ai parte de o gustare sau de un desert simplu și gustos, merită să le incluzi în niște pancakes ce pot fi combinate cu orice fel de fructe sau topping-uri. Pentru cele mai bune rezultate, încearcă să faci rost de niște forme speciale de mini-pancakes, pe care le poți pune direct în tigaia în care le vei prăji.
Ingrediente pentru 10-12 Pancakes cu ovăz și drojdie de bere
2 căni cereale pe bază de ovăz
1 cană făină
1 cană lapte
2 linguri pudră de semințe de in
1 lingură drojdie de bere
2 linguri zahăr brun
1/4 linguriță praf de copt
1 vârf de sare
2 ouă
1/4 cană unt topit
1/4 cană ulei de cocos
Timp de preparare: 20 de minute (fără timpul în care ovăzul și laptele vor sta la frigider)
Cum se prepară Pancakes cu ovăz și drojdie de bere
Pasul 1: Înainte de a te apuca să prepari pancakes, ai grijă să amesteci laptele cu cerealele și să le lași la înmuiat pentru aproximativ 8 ore
Pasul 2: Toate ingredientele uscate vor fi combinate
Pasul 3: Peste ingredientele uscate vei adăuga amestecul cu cereale și lapte și pune peste ele și ouăle. Apoi vei adăuga untul și uleiul de cocos, topite. Va trebuie să rezulte un aluat gros
Pasul 4: Folosește-te de niște forme de pancakes sau pur și simplu ia o lingură și împarte în mici părți aluatul, punând porțiile într-o tigaie ce nu se lipește. Fiecare pancakes va trebui să se rumenească bine pe ambele părți
Pasul 5: Vei servi pancakes cât mai calde, alături de topping-ul preferat.
Chec cu banane și cu schinduf
Alături de banane, ce sunt ideale, datorită conținutul de potasiu, pentru menținerea echilibrului electroliților din corp (cu rol inclusiv în menținerea hidratării, atât de importantă în alăptare), prezența schindufului (cunoscut și sub denumirea de fenugreek) va face din acest desert unul foarte adecvat perioadei în care ne alăptăm bebelușului. Astfel, specialiștii spun că efectele benefice ale schindufului asupra volumului de lapte matern poate fi observat chiar și după 72 de ore de când s-a consumat această plantă.
De altfel, se spune că schinduful ne poate fi de mare ajutor pentru stimularea lactației, dar pentru rezultate optime este ideal să se consume aproximativ 3000 de mg pe zi.
În același timp, următoare variantă de chec are în compoziție și drojdie de bere, la care ne-am referit deja anterior, când s-a precizat de ce este atât de utilă mamelor ce alăptează.
Ingrediente pentru 16 felii de Chec cu banane și cu schinduf
3 banane de mărime medie sau 2 banane mari
4 lingurițe drojdie de bere (cât mai fină)
1 lingură schinduf măcinat
1/2 cană nuci sau nuci pecan
2 linguri lapte
1 cană și 3/4 făină
2 linguri pudră de semințe de in
4 linguri apă
1 cană și 1/4 cereale pe bază de ovăz
1/2 linguriță praf de copt
un vârf de sare
1/2 linguriță de scorțișoară
1/2 cană unt
3 ouă
1 cană zahăr
Timp de preparare: 1 oră și 20 de minute
Cum se prepară Chec cu banane și cu schinduf
Pasul 1: Pudra de semințe de in se amestecă cu apa
Pasul 2: Toate ingredientele uscate (mai puțin nucile) se vor pune laolaltă
Pasul 3: În alt vas se vor combina banana, untul, ouăle, zahărul, laptele. Adaugă peste ele și amestecul cu semințele de in
Pasul 4: Ingredientele uscate și cele umede se vor pune laolaltă și se va obține un aluat. Nu uita să adaugi și nucile
Pasul 5: Vei turna aluatul într-o formă de chec tapetată cu hîrtie de copt și îl vei da la cuptor pentru aproximativ 1 oră. Îl vei lăsa să se răcească la temperatura camerei și apoi îl vei scoate din tavă.
Batoane de granola
Când ești în perioada în care alăptezi, alege cu încredere o combinație de cereale pe bază de ovăz, de drojdie se bere și diverse semințe. De pildă, studiile din domeniu au ajuns la concluzia că ovăzul este bogat în beta-glucan, proteine, carbohidrați, fitochimicale ce vor crește cantitatea de lapte matern produsă de organism. În plus, ele sunt o sursă foarte bună de fier.
Despre drojdia de bere se spune că este bogată în proteine, fier, vitamine din grupul B-urilor, seleniu, crom, dar și într-o ciupercă ideală pentru a stimula producția de lapte matern și pentru a crește nivelul de energie din organism.
Ingrediente pentru 10-12 Batoane de granola
2 căni cereale pe bază de ovăz
1 cană făină integrală
1/2 cană zahăr brun
1/2 cană germeni de grâu
1/4 cană semințe de in
2 linguri drojdie de bere
1 linguriță scorțișoară
1 vârf de cuțit de sare
1/2 cană miere
1/2 cană ulei de cocos
1 ou
2 lingurițe extract de vanilie
1 banană
3/4 cană mini-chips-uri de ciocolată
3/4 cană fructe uscate la alegere
1/2 cană fulgi de cocos
1/2 cană de diverse nuci (caju, pecan, nuci obișnuite, alune etc.)
Timp de preparare: 40 de minute
Cum se prepară Batoanele de granola
Pasul 1: Cuptorul va fi încins la 160 de grade
Pasul 2: Banana va fi zdrobită
Pasul 3: Nucile și fructele uscate vor fi tocate
Pasul 4: Toate ingredientele vor fi puse laolaltă și le vei amesteca foarte bine, având grijă să rezulte o pastă omogenă
Pasul 5: Pasta va fi întinsă pe o hârtie pergament, într-o tavă
Pasul 6: Vei da pasta la cuptor pentru aproximativ 30 de minute
Pasul 7: O vei scoate din cuptor, o vei lăsa la răcit cam 5 minute și apoi vei tăia din ea batoane
Voi mai știți și alte rețete, numai bune pentru a stimula lactația?
Surse:
www.breastfeeding-problems.com, www.chowhound.com, www.jenbosen.com, www.laurenmcbrideblog.com, www.livestrong.com, www.motherandbaby.co.uk,
www.thecocinamonologues.com, www.theleakyboob.com
Surse poze:
www.facebook.com, www.instagram.com