Ce este
Colostrul mai este cunoscut si drept "primul lapte" si constituie o forma de lapte produsa de glandele mamare ce apare la finalul sarcinii (multe gravide il observa abia la nastere, desi este produs din luna 3-4 de sarcina si poate curge, in unele cazuri), de obicei chiar inainte de momentul nasterii. Are o culoare transparenta (semi transparenta) sau galbuie si usor tulbure. Doctorul Michel Odent il incadreaza alaturi de adrenalina, ocitocina si prolactina intre hormonii nasterii.
Acesta contine anticorpi si imunoglobuline ce protejeaza noul nascut impotriva imbolnavirilor si prezinta o cantitate mai redusa de grasimi si mai mare de proteine decat laptele normal. Nou-nascutii dispun de un sistem digestiv imatur, iar colostrul le furnizeaza nutrimentele necesare reprezentand o forma foarte concentrata intr-un volum scazut. Desi nu multi parinti cunosc acest aspect, are un usor efect laxativ, contribuind la eliminarea primului scaun al bebelusului (meconiu). Acesta indeparteaza bilirubina in exces (un produs rezidual al globulelor rosii din sange) care apare in cantitati mari la nastere din cauza reducerii volumului de sange si previne aparitia icterului.
Compozitie si beneficii
Se cunoaste faptul ca acest lapte contine celule imunitare (cum sunt limfocitele) si multi anticorpi cum sunt IgA, IgG si IgM, componente majore ale sistemului adaptiv imunitar. Dintre acestea, IgA este absorbit prin epiteliul intestinal, trece prin sange si este secretat pe suprafetele mucoase de tip 1. Imunoglobulina A reprezinta o substanta noua pentru sugar (inainte de nastere a beneficiat doar de imunoglobulina G prin placenta) si protejeaza membranele cele mai expuse agentilor patogeni (gat, plamani si intestine).
Alte componente ale colostrului sunt: lactoferina (o proteina ce fixeaza minerale, in special fierul. Acesta este necesar unor bacterii pentru a se reproduce, iar lactoferina este utila in acest sens impiedicand proliferarea organismelor nocive in tractul digestiv; prezinta, de asemenea, si proprietati antivirale, antibacteriene si antitumorale. Lactoferina contine si azot, care promoveaza cresterea Lactobacillus bifidus; un acid gras cu proprietati antistafilococice), lisozima (o enzima foarte puternica capabila sa se ataseze de peretii celulari ai anumitor bacterii patogene si sa degradeze componentele, gaurindu-le peretii celulari), lactoperoxidaza (o enzima eficienta care, de asemenea, se ataseaza de bacterii si degradeaza anumite proteine, intervenind in abilitatea de reproducere a acestora), polipeptide bogate in prolina (un hormon asemanator unei mici proteine care actioneaza asupra timusului si altor organe asociate sistemului imunitar pentru a-l impiedica sa reactioneze excesiv la o agresiune externa). Un numar de citokine (mici peptide care controleaza functionarea sistemului imunitar) se afla in colostru inclusiv interleukine, factori de necroza tumorala, chemokine si altele.
Contine, de asemenea, si un numar de factori de crestere cum sunt factori insulin-like (hormoni puternici care sunt asociati cu aproape toate celulele din organism, responsabili pentru procesele prin care celulele cresc si se reproduc, dar si pentru mentinerea traseelor metabolice in oraganism) si factori alfa si beta de transformare a cresterii (indica transformarea celulelor din imature in mature, statusul functional), factori fibroblaste de crestere (asociati cu regenerarea diferitelor tipuri de tesuturi, inclusiv piele si alte organe), factori epidermali de crestere (implicati in generarea si mentinerea celulelor in stratele epiteliale exterioare ale pielii), factori de stimulare a liniei granulocitare si macrofage, factori derivati plachetari (responsabili pentru generarea celulelor si functiilor asociate coagularii sangelui), factori de crestere vasculari endoteliati si factori de stimulare a coloniilor.
Colostrul este foarte bogat in proteine, vitamina A si clorura de sodiu, dar contine nivele reduse de carbohidrati, lipide si potasiu fata de laptele matur. Factorii cei mai semmnificativi continuti sunt cei de crestere si cei antimicrobiali. Anticorpii din colostru ofera imunitate pasiva, in timp ce factorii de crestere stimuleaza dezvoltarea intestinala. Acestia sunt transmisi nou-nascutului si ofera protectie initiala impotriva agentilor patogeni.
Studiile au demonstrat in plus faptul ca laptele matern (in special colostrul) este bogat si in interferon (proteina antivirala) si leucocite vii. Daca este depozitat, rolul unora dintre factori este redus/diminuat in functie de metoda de stocare (refrigerare/congelare), fiind in special distruse leucocitele vii (exista in colostru si celule neutrofile, macrofage si polimorfonucleare cu abilitatea de a fagocita - devora- microorganismele si corpurile straine si a aplica substante transportate intern pentru distrugerea acestora).
Roxana Dudus consultant in alaptare La Leche League http://atasatlasanulmamei.blogspot.ro/:
"Sanii produc colostrul in timpul sarcinii si in primele zile dupa nastere. Acest lapte special are culoare galbena pana la portocalie, cu consistenta groasa si lipicioasa.
Colostrul are continut de grasimi scazut si este bogat in carbohidrati, proteine si anticorpi. Este usor de digerat si este hrana ideala pentru bebelus. Volumul lui este scazut - se masoara in lingurite, dar este o hrana concentrata pentru nou-nascut.
Colostrul are un efect laxativ asupra bebelusului, ajutandu-l sa scoata meconiul, eliminind astfel excesul de bilirubina si prevenind icterul.
Colostrul contine cantitati mari de celule ce vor apara bebelusul impotriva multor agenti nocivi. Concentratia de factori de imunitate este mult mai mare in colostru decat in laptele matur.
Colostrul functioneaza ca un vaccin natural in conditii de siguranta 100%. Intestinele nou-nascutului sunt permeabile, iar colostrul sigileaza porii, ca o bariera care impiedica penetrarea de catre substante nocive si previne sensibilizarea bebelusului la alimentele ingerate de mama."
Aspecte importante
Trebuie sa stiti in primul rand ca stomacul copilului este extrem de mic la nastere, prin urmare faptul ca viitoarea hrana este masurabila in lingurite si nu in mililitri reprezinta un aspect normal. Colostrul constituie singurul aliment sanatos de care au nevoie bebelusii nascuti la termen. Ca sa intelegeti exact cum evolueaza cantitatea de hrana ingerata de bebelus, la varsta de 1 zi, capacitatea stomacului este de aproximativ 5-7 ml si, in mod ciudat, nu se poate extinde (prin urmare, laptele in exces poate fi regurgitat). Pana la varsta de 3 zile, stomacul ajunge la 20-30 g sau cat dimensiunea unei margele. Mesele mici si dese asigura aportul necesar de hrana. In jurul zilei a 7-a, stomacul poate ingera aproximativ 40-50 g, cat dimensiunea unei mici de ping pong, alaptarea frecventa constituind in continuare solutia optima. Odata cu trecerea timpului laptele matern va creste in volum si isi va modifica aspectul, subtiindu-se si albindu-se (devine mai opac), iar alaptarile dese (8-12 ori pe zi) ajuta bebelusul sa beneficieze la maxim de colostru si stimuleaza productia de lapte matur (de asemenea, contribuie in prevenirea angorjarii sanilor).
Sfatul specialistului
Aflam urmatoarele informatii legate de colostru de la http://atasatlasanulmamei.blogspot.ro:
Doctorul Michel Odent, unul dintre cei mai reputati medici obstetricieni din lume: „Este un veritabil concentrat de anticorpi, aceste substante care ne protejeaza impotriva a tot ce este strain, fie ca e vorba de microbi sau de virusuri sau de celule vii care nu ne apartin. Cei mai numerosi, numiti IgA, sunt anticorpi pe care nou-nascutul nu poate inca sa ii produca si care nu ii sunt transmisi prin placenta. Sunt zeci de grame pe litru ... Colostrul este o adevarata arma capabila sa opreasca orice tip de infectie. ... Inainte de nastere, in intestinul fatului nu sunt microbi; la douazeci si patru de ore dupa nastere sunt miliarde de microbi pe gram! Iar microbii nu sunt aceiasi daca bebelusul a fost lasat nemancat, daca i s-a dat apa indulcita sau un "mic" biberon cu lapte artificial, sau daca a consumat colostru. Viitorul florei intestinale depinde de natura germenilor care ocupa primii teritoriul ..."
Doctorul Odent adauga doua informatii importante printre alte argumente in favoarea colostrului: "faptul ca nou-nascutul, inca legat de mama lui prin cordonul ombilical, vine imediat sa suga stimuleaza mamelonul acesteia, accelerand reflexul de eliminare a placentei, care palpita inca in uter. O alta informatie: bebelusii hraniti din abundenta cu colostru dupa venirea pe lume sunt singurii la care nu se inregistreaza faimoasa „pierdere fiziologica in greutate" din primele zile."
Recomandarea consultantilor in alaptare este sa se utilizeze colostrul pentru hranirea bebelusului din prima clipa (in maximum 2-3 ore dupa nastere) si nu cu biberonul, ci cu degetul sau cu cana (poate refuza sanul ulterior) daca nu este posibil suptul. In cazul in care colostrul este dificil de obtinut, este recomandat mulsul manual si nu cu cel cu pompa. Se recomanda alaptarea la cerere (ori de cate ori doreste bebelusul). Varianta de hranire cu degetul poate ajuta si in cazul in care bebelusul nu reuseste sa apuce sanul, pregatindu-l pentru suptul normal.
Roxana Dudus consultant in alaptare La Leche League http://atasatlasanulmamei.blogspot.ro/:
"Colostrul este primul lapte produs de sani, in timpul sarcinii. Cele mai multe femei nici nu cunosc faptul ca este acolo, cu exceptia cazurilor in care spre sfarsitul sarcinii unele femei observa ca au scurgeri albicioase-galbui din sani.
Unii oameni se refera la colostru ca fiind "cifra octanica ridicata", plin de anticorpi si imunoglobuline.
In primele zile dupa nastere este extrem de important ca nou-nascutul sa fie alaptat de cel putin 8-12 ori in 24 de ore, permitandu-i sa obtina toate beneficiile colostrului si sa stimuleze productia lactata. Alaptarea frecventa ajuta si la prevenirea angorjarii sanilor."
Probleme
Aflati ca exista o serie de probleme in ceea ce priveste oferirea de colostru (si cu laptele matur) care provin din partea copilului, cum sunt: problemele cu circulatia sanguina a creierului, prematuritatea (cand lipsesc reflexele de baza, inclusiv cel de sugere si inghitire), probleme grave cu sistemul respirator sau activitatea cardiaca, anomalii congenitale (buza de iepure, gura de lup - in unele cazuri este posibila alaptarea), boli metabolice care necesita hrana speciala (fenilcetonuria). Contraindicatiile pentru alaptare din partea mamei includ o serie de afectiuni: infectia cu HIV, tuberculoza, insuficienta cardiaca, renala sau hepatica, boli neurologice sau psihice grave, hepatita cronica B si C, hipersecretie sau hiposecretie tiroidiana, infectie cu virusul uman de celule T limfotropic de tip I sau II sau citomagalovirus. De asemenea, pe durata urmarii unui tratament medicamentos puternic cum sunt citostatice, izotopi radioactivi sau litiu sau pentru serie de boli curabile (tifos exantematic, antrax, angina, tetanos, forme grave de mastita, variola, rujeola si varicela) se recomanda intreruperea alaptarii.
Roxana Dudus consultant in alaptare La Leche League http://atasatlasanulmamei.blogspot.ro/:
"Contraindicatii ale administrarii nu au fost identificate. Dar tipic colostrul se administra enteral, trecand prin cavitatea orala, astfel, era contraindicat la bebelusii foarte mici, foarte bolnavi, instabili clinic, prematuri, conectati la ventilatoare. Cu toate acestea, dovezile stiintifice asupra administrarii orofaringiene ale colostrului pentru prematuri cu greutate foarte mica la nastere, arata beneficiile colostrului si acceptarea lor este mult mai mare, deoarece prematurii au nevoie extrema de componentele de protectie.
Cercetarile viitoare ar trebui sa continue sa examineze procedura optima pentru determinarea efectelor imune directe ale acestui tratament, precum si rezultatele clinice, cum ar fi infectiile, in special pneumonia.
Bebelusul nu va primi colostru din motive medicale acceptabile pentru care mama nu il poate alapta: galactosemie, fenilcetonurie, boala urinei cu miros de sirop de artar."
In incheiere, trebuie sa aflati faptul ca exista posibilitatea achizitionarii de suplimente pe baza de colostru (de origine bovina) ce s-au dovedit benefice datorita compozitiei de imunoglobuline in eradicarea agentilor patogeni cum sunt: Escherichia coli, Cryptosporidium parvum, Shigella flexneri, Salmonella, Staphylococcus si rotavirus (o cauza majora a diareei la copii mici). Imbunatatirile nutritiei si ale sanatatii vacilor de lapte realizate in ultimul secol asigura un surplus de colostru (nefolosit de vitei) care prezinta un potential extraordinar (deoarece anticorpii si proteinele/peptidele nu se transfera prin placenta, colostrul rumegatoarelor fiind mai concentrat imediat dupa nastere), componentele active fiind aproape identice cu cele umane.
Multumim doamnei Roxana Dudus pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
http://atasatlasanulmamei.blogspot.ro; www.babycenter.com; http://en.wikipedia.org; www.lalecheleague.org; www.colostrum.com/