Laringita la sugari

Laringita la sugari

Delia Raluca Moisa

Bebelusul tau face febra, plange ragusit sau are buzele vinetii? Atunci trebuie sa mergi de urgenta la medicul specialist intrucat ar putea fi vorba despre larinigita acuta, adica de inflamarea laringerului sugarului tau, fapt ce il impiedica pe bebelus sa respire normal, punandu-i viata in pericol. Afla acum totul despre laringita la sugari si despre tratarea acesteia.

Ce este laringita?

Laringele este o camera tubulara de circa cinci centimetri inaltime si este alcatuit din pereti cartilaginosi ce se unesc prin ligamente si membrane si sunt pusi in miscare de muschi.

Laringita reprezinta inflamarea laringelui bebelusului tau in urma unor reprize de tipete exagerat de tari sau a expunerii copilului la diverse substante si factori chimici, respectiv atunci cand un virus infesteaza zona adiacenta corzilor vocale. Laringita acuta este o ingustare a cailor respiratorii foarte frecventa la copii mai mici de cinci ani, la care pot antrena o dificultate respiratorie sau o asfixie prin obstructie. Principalul simptom al laringitei este pierderea vocii sau raguseala. Trebuie sa ai grija de bebelusul tau si sa mergi la un consult la medicul specialist, nu sa asteapti ca vocea bebelusului tau sa isi revina la normal de la sine. Trebuie sa stii ca laringita este o afectiune care necesita tratament, in caz contrar copilul fiind expus unor pericole extrem de mari, chiar si decesului.

Care sunt cauzele laringitei la sugari?

Laringita este adesea cauzata de infectii respiratorii virale, cum ar fi raceala bebelusului sau virusul gripal.

Uneori, laringita apare ca urmare a unei simple iritatii a corzilor vocale: atunci cand un bebelus tipa timp indelungat, inhaleaza corpuri straine ce ii pot obstructiona caile respiratorii si pot contribui la iritarea corzilor vocale. De asemene, in alte cazuri, expunerea sugarului la fum de tigara sau la alte tipuri de fum, precum si la anumite substante chimicale toxice pot irita laringele si determina inflamarea acestuia.

Afectiuni precum sinuzita, bronsita sau alergiile pot determina aparitia laringitei cronice.

Care sunt simptomele laringitei la sugari?

Simptomele la bebelusi variaza uneori de cele aparute la adulti si se caracterizeaza prin: respiratia dificila, prin suieratul care insoteste fiecare inspiratie si contractia muschilor pieptului pe masura ce bebelusul incearca sa inhaleze, inflamarea gatului, tusea seaca, febra, insomnie, paloarea pielii, respectiv albastrirea usoara a unghiilor si a buzelor.

In ceea ce priveste episoadele din ce in ce mai intense de dispnee, dificultati respiratorii, trebuie sa stii ca dispneea poate evolua in stridor, respiratie suieratoare, insotit uneori de cianoza - coloratia albastra a pielii, ce traduce lipsa de oxigenarea a sangelui.

Daca observi aceste simptome la bebelusul tau, inseamna ca trebuie sa mergi de urgenta la medicul specialist. Si nu uita, la un pacient din doi, boala se vindeca in mod spontan in termen de maximum cinci zile.

Cum se trateaza laringita la sugari?

Laringita, insa, poate fi tratata si acasa daca bebelusul nu are febra, frisoane sau alte semne de infectie ori dificultati in respiratie. In cazul in care simptomele continua si dupa doua saptamani de ingrijire la domiciliu, trebuie sa mergi cu bebelusul la medicul specialist. De asemenea, daca bebelusul tau are febra foarte mare si sufera de laringita , nu poate respira si nu poate inghiti mancarea atunci el trebuie internat de urgenta pentru a i se administra tratamentul potrivit.

Medicul specialist trebuie sa stie despre antecedentele medicale ale sugarului, dupa care va efectua un examen fizic. Specialistul va cauta zonele de sensibilitate sau eventualii noduli de la nivelul gatului, apoi va cauta la nivelul nasului, gurii si a gatului zonele de inflamatie. In acest mod, medicul isi va da seama daca simptomele sunt legate de laringita sau exista posibilitatea unei alte afectiuni.

In ceea ce priveste tratamentul, de obicei, in timpul recuperarii, specialistii recomanda necuratarea gatului intrucat acest lucru poate cauza mai multe probleme si poate creste inflamatia de la nivelul laringelui, un eventual tratament pentru tuse daca bebelusul are o tuse seaca care nu produce mucus, sa existe un anumit grad de umiditate care sa permita scaderea cantitatii de mucus, evitandu-se astfel nasul infundat sau scurgerea de secretii pe peretele posterior al faringelui, sa existe o buna hidratare, respectiv eliberarea nasului de secretii lucru ce poate fi ajutat de mentinerea umiditatii in camera.

Cate tipuri de laringita sunt?

La copii laringita determina blocajul cailor respiratorii, pe cand la bebelusi, virusul ce cauzeaza infectia poate sa patrunda in trahee si apoi in plamani, provocand aparitia complicatiilor- infectii mai mari si mai agresive si uneori moartea, in cazul in care laringita nu este netratata.

Exista doua tipuri de laringita: laringita cronica si laringita acuta.

La bebelusi, cel mai adesea este vorba despre laringita acuta, nu despre laringita cronica.

Se deosebesc doua subtipuri de larignita acuta, laringita subglotica, care este cea mai frecventa, si laringita epiglotita.

Laringita subglolica este o inflamatie a regiunii corzilor vocale care va face bebelusul sa respire zgomotos sau sa aiba o tuse aspra si seaca.

Cele mai multe cazuri de laringita acuta sunt benigne si se vindeca rapid, dar trebuie sa stii ca orice dificultate respiratorie a bebelusului tau constituie o urgenta medicala.

In ceea ce priveste epiglotita, aceasta este o inflamatie care se situeaza deasupra glutei, dar nu este mai grava decat laringita subglolica. Cum se manifesta laringita epiglotita? Copilul nu mai are capacitatea de a-si inghiti saliva, febra sa este foarte ridicata, dificultatea repiratorie  este intensa astfel incat bebelusul ia o pozitie particulara, aplecat in fata, pozitie care trebuie pastrata deoarece exista un risc de stop respirator daca bebelusul bolnav este alungit.

Asadar, spre a-ti feri nou- nascutul de astfel de afectiuni ce ii pun viata in pericol, asigura-i un mediu sanatos, fara fum de tigara sau miros de cafea. Sugarul are nevoie de un spatiu curat, aerisit mereu si umed.

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?
    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?

    Vitamina D face parte dintre nutrienții de care un copil are nevoie încă din primele sale zile de viață. Astfel, nu numai că această vitamină joacă un rol esențial în...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Neglijența gravă într-un spital din Cluj! O asistentă i-a injectat adrenalină unui bebeluș de doar 2 luni, în loc să-i facă aerosoli
    Neglijența gravă într-un spital din Cluj! O asistentă i-a injectat adrenalină unui bebeluș de doar 2 luni, în loc să-i facă aerosoli

    Caz halucinant într-un spital din Turda, județul Cluj! Un bebeluș de doar 2 luni era să își piardă viața după ce o asistentă a înțeles greșit indicațiile...

    Epidemie de tuse convulsivă în România. Cel puțin 10 copii ajung zilnic la Urgențe
    Epidemie de tuse convulsivă în România. Cel puțin 10 copii ajung zilnic la Urgențe

    România se confruntă cu o explozie de cazuri de tuse convulsivă. În ultimele luni s-au înregistrat cele mai multe cazuri din ultimul sfert de secol. Această boală...

    Am crescut în umbra surorii mele care a murit bebeluș și asta mi-a afectat toată copilăria
    Am crescut în umbra surorii mele care a murit bebeluș și asta mi-a afectat toată copilăria

    Unii copii știu cum este să se simtă în umbra fraților, însă atunci când se află „în competiție” cu un frate care a decedat, situația devine și...

    Lumea mea s-a destrămat în momentul în care bebelușul meu de trei luni a murit subit...
    Lumea mea s-a destrămat în momentul în care bebelușul meu de trei luni a murit subit...

    Cea mai mare durere prin care poate trece un părinte este să-și piardă copilul. Suferința este enormă și simți că nu mai poți respira, că nimic nu mai are sens pentru tine....

    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

    Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

    Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol esențial în diverse funcții fiziologice ale organismului. Aceasta...

    © 2025 Qbebe