Un adolescent de 15 ani s-a sinucis pe parcursul săptămânii trecute
Un exemplu care dovedește faptul că în ultima perioadă a crescut numărul tentativelor de suicid în rândul copiilor este cazul unui elev de clasa a VIII-a din Năvodari (jud. Constanța).
Pe parcursul săptămânii trecute, polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Constanța au fost puși în alertă întrucât a fost văzut trupul unei persoane decedate prin spânzurare sub podul feroviar din Năvodari. Conform „DobrogeaTV”, s-a confirmat că era vorba despre un adolescent de 15 ani. În urma acestui incident, Inspectoratul Județean de Poliție Constanța a demarat o anchetă și a fost deschis și un dosar penal de cercetare.
Potrivit „Replica”, nu se știe cu precizie de ce adolescentul a recurs la un asemenea gest, dar s-a vehiculat ideea că din cauza rezultatelor slabe de la școală. Băiatul învăța la „Școala Tudor Arghezi” din Năvodari.
O adolescentă de 14 ani a avut recent o tentativă de suicid
Și cazul unei adolescente din județul Constanța demonstrează din nou faptul că a crescut numărul tentativelor de suicid în rândul copiilor. Fata de 14 ani, din localitatea Corbu, a încercat să se sinucidă înghițind pastile. A putut fi salvată de medici întrucât o prietenă a sunat la 112. Din informațiile oferite de „Ziua de Constanța”, pe data de 13 ianuarie, poliția din Cogealac a fost sesizată deoarece o adolescentă ar fi luat un pumn de pastile.
Polițiștii au ajuns la domiciliul fetei de 14 ani din localitatea Corbu. Aceasta era conștientă și a fost transportată la spital pentru investigații.
Motivul pentru care adolescenta a încercat să se sinucidă este legat, potrivit unor surse neoficiale, de faptul că avea rezultate foarte slabe la școală și era corigentă la 4 materii.
Un medic psihiatru a explicat de ce a crescut numărul tentativelor de suicid în rândul copiilor și adolescenților
Invitat la un cunoscut post de televiziune, medicul psihiatru Gabriel Diaconu a adus în discuție câțiva dintre factorii care favorizează creșterea tentativelor de suicid. Printre aceștia se numără, de pildă, conflictele copiilor cu unul dintre părinți, notele de la școală sau stresul suplimentar generat de perioada marcată de pandemie. Iată cu ce explicații a venit Gabriel Diaconu la „Digi24”:
„Ultimii doi ani, prin natura evenimentelor, au generat stres, suferință, depresie emoțională la copii și adolescenți. Mai mult decât atât, accesul la servicii medicale și psihologice a fost îngreunat prin faptul, că din pricina Covid, mulți psihologi au început să lucreze doar online. În ecosistemul familial, pandemia a adus o tensiune suplimentară care a făcut ca de multe ori copiii să fie supuși unor rele tratamente din partea părinților și e un lucru pe care nu vreau să-l generalizez, dar pe care pot să-l anticipez. Se reflectează și în unele statistici privind agresivitatea sau violență domestică. Multe telefoane date în perioada asta la telefonul copilului. Cel puțin în România, notele mici la școală sau conflictul cu un părinte, în care părintele agresează verbal sau violent copilul, sunt determinanți ai tentativei de sinucidere.”
Surse: digi24.ro, capital.ro, dobrogeatv.ro, replicaonline.ro, stirileprotv.ro, ziuadeconstanta.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: digi24.ro, istockphoto.com