Cauze placenta îmbătrânită
Înainte de a afla cauzele placentei îmbătrânite, trebuie să știi ce este placenta și care este rolul ei în dezvoltarea bebelușului tău. Placenta este un organ care se dezvoltă în interiorul uterului, în timpul sarcinii. Formarea placentei începe cu săptămâna a 4-a de sarcină. Placenta are un rol vital în sarcină, deoarece ea îi asigură fătului oxigenul, nutrienții necesari dezvoltării și îi îndepărtează toți produși dăunători din sânge. Cordonul obilical care face legătura între mamă și făt se formează tot de la nivelul placentei.
Îmbătrânirea placentei trebuie să se producă gradual pe măsură ce sarcina avansează. Există trei grade de maturare ale placentei. Pornește de la gradul zero din a 4-a săptămână de sarcină și ajunge la gradul unu abia în săptămâna 31. La gradul doi se ajunge între săptămâna 36, iar la gradul trei după săptămâna 38. Depozitele de calciu care se adună treptat de la începutul sarcinii până la final dau acest diagnostic de placentă îmbătrânită. Deși este considerat un proces normal, semnalul de alarmă se declanșează atunci când o femeie însărcinată a ajuns la ultimul grad de calcifiere prea devreme, adică înainte de săptămâna 36 de sarcină. Placenta îmbătrânită este asociată cu probleme la naștere precum greutatea mică a fătului, hemoragia postpartum, placenta abruptio, nașterea prematură, un scor Apgar scăzut sau decesul bebelușului. Ecografia este cea mai bună tehnică de a depista o posibilă placentă calcificată.
Placenta îmbătrânită cauze principale
Trebuie să fi atentă la toate cauzele de mai jos, deoarece pentru fiecare în parte există metode de prevenție menite să te țină departe de probleme.
- Fumatul: acest viciu are efecte dăunătoare oricând, cu atât mai mult pe timpul sarcinii. Fumatul este o cauză principală a placentei îmbătrânite. Totodată, poate duce la naștere prematură, ruperea membranelor sau greutate mică la naștere.
- Femeile aflate la prima sarcină
- Stresul oxidativ: este una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii celulare. Radicalii liberi, precum poluarea și radiațiile, sunt factori declanșatori ai stresului oxidativ. Persoanele cu stres oxidativ sunt mai predispuse la apariția unor boli precum cancerul, oboseala cronică, depresia sau infecțiile.
- Hipertensiunea arterială
- Reacțiile adverse la anumite medicamente: antiacidele luate pentru calmarea problemelor gastrointestinale contribuie la îmbătrânirea prematură a placentei. Multe femei suferă de balonare și hiperaciditate, mai ales din al doilea trimestru de sarcină, atunci când uterul apasă pe tractul digestiv al mamei.
- Excesul de suplimente alimentare (mai ales cele pe bază de calciu)
- Diabetul
- Anemia
Fierul îmbătrânește placenta?
Fierul nu îmbătrânește placenta, ci ajută la formarea acesteia. Fierul are un rol foarte important în dezvoltarea hemoglobinei (proteina din sânge care ajută la transportul oxigenului în tot organismul). În timpul sarcinii, nivelul de sânge din organism crește între 30% - 50%. Din acest motiv, atât organismul mamei, cât și placenta au nevoie de rezerve generoase de fier. Anemia este prinicipalul efect al nivelului scăzut de fier din corp. Anemia prin deficitul de fier poate afecta nu doar mama, ci și fătul.
Deficiența de fier poate fi transmisă și la bebeluș dacă mama nu își tratează anemia. Cele mai predispuse la anemie sunt femeile care au sarcină gemelară, care au o distanță mică de timp între două sarcini și cele al căror nivel de fier era scăzut anterior de sarcină. Principalele simptome ale anemiei în sarcină sunt: amețeli, dureri de cap, slăbiciune, oboseală și căderea părului. Fiindcă organismul nostru are o mare capacitate de absorbție a fierului din alimente, femeilor însărcinate le este recomandat consumul de carne roșie, mazăre, fasole, spanac, broccoli, pătrunjel și ficat. Suplimentele îmbogățite cu fier reprezintă și ele o opțiune atunci când anemia nu se vindecă prin alimentație.
Tipuri de placentă
În cele mai multe cazuri, placenta se formează în același loc unde ovulul a fost fecundat, însă, există și situații în care aceasta își schimbă poziția. De aceea, poate ajunge să se dezvolte în orice loc din uter, anume jos sau sus, pe peretele stâng sau pe cel drept, în partea din față sau din spate. Cele mai întâlnite tipuri de placente la femeile însărcinate în funcție de localizare sunt: posterioare, anterioare și joase.
Placenta posterioară se dezvoltă spre coloana vertebrală a mamei, iar uterul este așezat între oasele pelvine. Acest tip de placentă este considerat a fi benefic pentru copil, deoarece îl ajută să se miște mai repede și să se poziționeze mai ușor în cervix înainte de naștere. Placenta anterioară se dezvoltă în partea din față a uterului.
Placenta joasă se formează în partea inferioară a uterului, foarte aproape de colul uterin. Femeilor însărcinate cu placentă joasă, li se recomandă cezariana, pentru a evita sângerarea abundentă în urma dilatării cervixului.
Complicații ale placentei
Aceste probleme pot să apară începând cu al doilea trimestru de sarcină și au ca simptome principale sângerările vaginale, durerea abdominală și contracțiile uterine.
- Placenta praevia: înseamnă că aceasta este poziționată în partea de jos a uterului, acoperind parțial sau total cervixul. Există trei tipuri de placentă praevia, anume: marginală, parțială sau totală. Placenta marginală acoperă doar un perete al cervixului. Placenta pațială acoperă jumătate din deschiderea cervixului, iar cea totală acoperă întregul col uterin. Femeile însărcinate cu vârste mai înaintate sau care au la activ o naștere prin cezariană, sunt predispuse la apariția placentei praevia.
- Placenta accreta: este o anomalie care apare extrem de rar, ce presupune formarea placentei în interiorul pereților uterini. Există placentă accreta, increta și percreta. Placenta accreta este lipită de mușchiul peretelui uterin, în cea increta placenta se formează în interiorul mușchiului uterin, iar placenta percreta se atașează de întregul perete uterin și de alte organe apropiate.
- Placenta difussa: apare la una din 20.000 de nașteri și este o anomalie a placentei încă necercetată. Placenta membrancea sau difussa presupune acoperirea întregului sac gestațioanl de un lichid vilos. În uter, fătul este înconjurat de o membrană corionică. Odată cu progresul sarcinii, anumite celule din acea membrană ajung în placentă și se transformă în vili chorionici. În cazul placentei diffusa, vili se atrofiază și blochează apariția altora noi.
- Placenta bilobată: atunci când uterul nu este bine perfuzat în anumite zone, acolo apar doi lobi de mărime egală care sunt legați printr-o membrană. Cordonul ombilical se formează, în aceste cazuri, între cei doi lobi. Sângerarea după naștere este o consecință a placentei bilobate, deoarece vasele de sânge din cei doi lobi se rup în momentul nașterii.
- Placenta abruptio sau dezlipirea de placentă: este o complicație foarte severă care poate duce la naștere prematură, tulburări de creștere sau, în cazuri mai grave, decesul fătului. Placenta se poate dezlipi de uter total sau parțial. Cauzele principale ale dezlipirii placentei sunt fumatul, ruptura prematură a membranelor, consumul de alcool, o sarcină gemelară sau insuficiența placentară.
- Insuficiența placentară: apare mai ales la femeile cu preeclampsie și face ca bebelușul să nu mai primească nutrienții necesarii dezvoltării sale. Insuficiența placentară duce la complicații precum naștere prematură, decesul fătului, privarea de oxigen sau hipotermie.
Placenta grad 2: forum
Placenta îmbătrânită reprezintă un motiv de îngrijorare pentru majoritatea viitoarelor mămici. Placenta îmbătrânită este asociată cu multe probleme pe care bebe ar putea să le aibă. În realitate, însă, sarcina poate decurge normal până în săptămâna 39 sau 40. Dacă ai placenta îmbătrânită, nu înseamnă că bebelușul tău are probleme cu dezvoltarea. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău despre orice îngrijorare pe care o ai. Mai jos găsești multe păreri despre placenta îmbătrânită, tocmai de la femei care au trecut prin așa ceva.
„Gradul doi la 32 de săptămâni și trei la 36 de săptămâni este în regulă, dar la mine este deja gradul trei la 32 de săptmâni. Nu am discutat nimic cu medicul despre aspectul ăsta, am întrebat de placentă și mi s-a spus ca este totul în regulă, să nu-mi fac griji.” - forum.fertilitate.com
„Eu la 30 de săptămâni și patru zile aveam placentă gradul doi, iar la următoarea ecografie, care a fost la 34 de săptămâni placenta era deja gradul trei. Totul a decurs însă perfect, bebelușul meu a luat în greutate cum trebuie până la final, iar eu l-am născut la fix 38 de săptămâni.” – forum.fertilitate.com
„Eu am avut placenta îmbătrânită grad doi depistată încă din săptămâna 30. Am stat internată două săptămâni cu perfuzii, monitorizare atentă. Cu ajutorul acestor lucruri, am dus sarcina până în săptămâna 36.” – forum.7p.ro
„Mie la prima sarcină mi s-a spus la morfologia de trimestrul doi, adică undeva pe la 22 de săptămâni, că placenta are gradul doi de maturare. Medicul meu nu mi-a spus că ar fi vreo problemă și, într-adevăr, nu au fost probleme. Am născut la aproape 39 de săptămâni.” – femeia.ro
„Eu am placentă de grad doi încă de la 29 – 30 de săptămâni de sarcină și este mai groasă în extremitatea stângă, grosime pentru care doctorul nu a găsit explicație. Cu toate acestea, placenta nu a schimbat nimic în dezvoltarea fetiței mele, chiar dacă este mai mică cu o săptămână ecografic. Ritmul inimii este la fel, greutatea este în grafic.” – femeia.ro
Placenta grad 1 la 22 săptămâni
La 22 de săptămâni, placenta ar trebui să fie la gradul zero de maturare. Dacă placenta a ajuns la gradul unu, înseamnă că a început procesul de calcifiere. În această situație, mămica trebuie monitorizată pentru a vedea dacă placenta ajunge și în stadii mai avansate de calcifiere, până în săptămâna 30. Placenta are un rol fundamental pe timpul sarcinii, deoarece transportă oxigenul și nutrienții la făt. Atunci când placenta îmbătrânește prematur, bebelușul ar putea avea de suferit, prin reducerea cantităților de substanțe hrănitoare care ajung la el.
Placenta fundică
Placenta fundică se formează în partea inferioară a uterului. Este mai ușor de determinat dacă o femeie însărcinată are placentă fundică, deoarece aceasta se poziționează în partea de jos încă din stadiul incipient al sarcinii. Deși inițial se află în zona inferioară, până în ultimul trimestru acesta se poate muta către parte de sus a uterului. Dacă placenta fundică nu se mută în partea superioară a uterului până în ultimul trimestru de sarcină și acoperă complet sau parțial colul uterin, atunci poate duce la apariția placentei praevia. Deși apare la doar 5% din sarcini, placenta fundică impune operația de cezariană, pentru a evita sângerarea abundentă postpartum.
Placenta anterioară
Placenta anterioară se formează în partea din față a uterului, orientată spre stomacul mamei. Dacă ai placentă anterioară, îți va fi mai greu să-ți simți bebelușul cum mișcă, deoarece placenta acționează ca un amortizor între uter și copil. Sângerarea mai mare în timpul nașterii este un efect al placentei anterioare. Acest lucru se întâmplă, deoarece placenta este poziționată fix în locul unde medicul trebuie să facă incizia. Dacă ai placentă anterioară și îți faci griji în ceea ce privește mișcările fetale, este indicat să discuți cu medicul tău.
Placenta grad 2 la 28 săptămâni
Gradul doi este specific săptămânilor 36 și 37 de sarcină. În săptămâna 28 de sarcina, placenta ar trebui să se afle la gradul zero de maturare, maxim gradul unu în anumite cazuri, atunci când mama ar avea unele afecțiuni serioase cum ar fi diabetul și anemia. Doar prin ecografie se poate determina nivelul de maturare al placentei.
Este recomandat ca în loc să cauți remedii pentru placenta îmbătrânită, cel mai bine ar fi să previ o astfel de problemă, mai ales prin adoptarea unui stil de viață sănătos. În primul rând, odihnește-te suficient și nu te stresa. Mare parte din cazurile de placentă îmbătrânită sunt un efect al stresului oxidativ. Atât mama, cât și bebelușul au nevoie de liniște. Pe de altă parte, sunt multe alimente pe care este bine să le consumi pentru a evita problemele cu placenta. Trebuie să incluzi în alimentația ta ouăle, nucile, cartofii dulci, legumele verzi și lactatele pasteurizate.
Ouăle pot fi consumate într-o mulțime de variante, iar pe lângă asta sunt o sursă excelentă de proteine sănătoase. Cartofii dulci conțin foarte multă vitamina A, necesară pentru dezvoltarea oaselor la făt. Nucile pot fi mâncate pe tot parcursul sarcinii, deoarece sunt cea mai bună sursă de magneziu. Acest magneziu ajută la dezvoltarea creierului, a sistemului nervos la bebeluș, dar previne și placenta îmbătrânită. Legumele verzi precum spanacul, broccoli și mazărea nu trebuie să lipsească din alimentația unei gravide, deoarece aduc un aport important de minerale organismului. Fierul se regăsește din belșug în legumele verzi, o minerală vitală pentru formarea placentei, având rol în transportarea oxigenului în tot corpul.
Placenta îmbătrânită este o afecțiune medicală apărută, la unele femei, odată cu progresul sarcinii. Placenta are un rol esențial în transportarea oxigenului și a nutrienților către făt, așa că orice problemă care apare la nivelul acestui organ trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru viitoarea mămică. Dezvoltarea bebelușului este pusă în pericol dacă el nu primește substanțele nutritive necesare. Pe de altă parte, trebuie să ți cont și de locul unde s-a format placenta. Complicațiile placentei apar din al doilea trimestru de sarcină și îi impun, de obicei, mamei să nască prin cezariană. Trebuie să discuți cu medicul tău despre orice nelămurire pe care o ai în privința placentei, el fiind singurul care poate determina posibile anomalii.
Surse: reginamaria.ro, parenting.firstcry.com, totuldespremame.ro, doc.ro, nastenatural.ro, drmax.ro, flo.health, mamasicopilul.ro, csid.ro, mymed.ro, researchgate.net, desprecopii.com, cells4life.com
Surse foto: istockphoto.com