Arsurile la stomac in sarcina - prevenire si tratament

Arsurile la stomac in sarcina - prevenire si tratament

Carmen Rotaru

Arsurile la stomac in sarcina sau indigestiile acide pot aparea mai ales in primul trimestru, neavand drept consecinta decat disconfortul produs femeii insarcinate.

Cum iau nastere arsurile stomacale in timpul sarcinii

Arsurile stomacale sau la stomac cunoscute si sub denumirile de indigestii acide si reflux acid se pot caracteriza printr-o senzatie neplacuta, suparatoare asemanatoare aceleia produse de o arsura, senzatie care se poate extinde de la stern pana spre baza esofagului. Cauza principala a aparitiei acestei afectiuni o reprezinta schimbarile hormonale care au loc in corpul femeii insarcinate in aceasta perioada. Cel mai adesea, arsurile stomacale apar in primul trimestru de sarcina.

Popular, se spune ca aceste arsuri la stomac sunt cauzate de cresterea parului fatului. Bineinteles ca aceasta credinta traditionala este contrazisa de lumea stiintifica si medicala. Explicatia reala, destul de de simpla, se refera la hormonul numit progesteron. Acest hormon este produs de placenta. Ce se intampla de fapt? Progesteronul se face responsabil si de destinderea valvei care separa esofagul de stomac si in acest mod acidul gastric urca in zona gatului. De aici si acea senzatie neplacuta de arsura.

Cum sa prevenim arsurile stomacale in sarcina

Arsurile stomacale in timpul sarcinii pot fi de-a dreptul suparatoare. Ca in cazul greturilor matinale, acest simptom nu este resimtit de toate gravidele. Totusi este bine sa avem o grija sporita in acest sens, tocmai pentru a incerca sa evitam acele senzatii care pot deveni neplacute, chiar insuportabile. De aceea Qbebe propune:

  1. Evita alimentele care iti pot supara stomacul. Acestea sunt: bauturile carbogazoase, alcoolul, cafeaua, ciocolata, semipreparatele din carne, citriciele, alimentele picante sau foarte condimentate si grasimile.
  2. O reteta deosebit de buna si in cazul slabitului, mananca putin si des, pentru ca in felul acesta stomacul va fi alimentat, iar mancarea va neutraliza acidul gastric.
  3. Incearca sa nu mananci repede si sa iei inghitituri mici.
  4. Nu bea apa in timpul meselor sau inainte de a manca pentru ca stomacul se va umfla cu lichid. Cei doi litri de apa recomandati zilnic incearca sa ii bei intre mese.
  5. O guma de mestecat dupa mese este recomandata. Guma de mestecat stimuleaza glandele salivare sa produca saliva, iar saliva neutralizeaza acidul gastric.
  6. Nu manca cu doua sau trei ore inainte de culcare.
  7. Dormi intr-o pozitie mai inalta decat de obicei, cu doua sau trei perne pentru a evita ca acidul gastric sa ajunga in esofag si pentru o mai buna digestie.
  8. Renunta la fumat. Pe langa riscurile fumatului pentru fat cauzate de nicotina, tutunul sporeste si aciditatea gastrica.
  9. Incearca sa porti haine lejere care sa nu fie stramte in jurul taliei sau al burtii.
  10. Incearca sa mentii o pozitie pe cat posibila dreapta in timpul mesei.

Tratamentul arsurilor la stomac in sarcina

Daca masurile de precautie pe care le-am enumerat mai sus nu au fost de niciun folos, atunci este cazul sa recurgi la un tratament medicamentos. Conform unui studiu danez de amploare, medicamentele pentru arsurile stomacale nu sunt daunatoare nici pentru fat, nici pentru evolutia sarcinii.

  • Prima alegere pentru femeile insarcinate ar trebui sa fie medicamentele antiacide. Important de stiut este ca ar fi bine sa inghititi aceste medicamente cu putina apa, pentru ca apa stimuleaza stomacul sa produca mai mult acid gastric. Incearca sa eviti totusi antiacidele care contin aluminiu (hidroxid de aluminiu sau carbonat de aluminiu) care pot cauza constipatie.
  • O alta solutie ar fi medicamentele care reduc aciditatea stomacala oprind stomacul sa produca cantitatea de acid pe care o produce in mod normal. Unele medicamente care reduc aciditatea stomacala se iau doar pe baza de reteta, altele se dau si fara prescripie medicala. Important de stiut este ca niciunul dintre acestea nu afecteaza fatul, chiar daca sunt luate chiar in primul trimestru de sarcina.
  • Solutia perfecta pentru evitarea arsurilor stomacale este o alimentatie corecta si sanatoasa si obiceiuri de alimentatie la fel de corecte.  Medicamentele ar trebui sa fie o ultima solutie si, desi inofensive, acestea nu trebuie luate decat la indicatia medicului. Inca o data este bine de stiut ca automedicatia nu reprezinta o solutie eficienta si corecta.
Articolul urmator
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac
    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

    Suferi de arsuri gastrice, după fiecare masă? Aciditatea gastrică este o afecțiune cronică, care apare atunci când acidul gastric se întoarce frecvent în esofag, ceea...

    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților
    Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților

    Problema bacteriilor la stomac rămâne una deosebit de importantă, având in vedere obiceiurile culinare pe care tot mai mulți dintre noi obișnuim să le adoptăm în ziua...

    Șocul unor părinți când au descoperit că fiul lor avea cancer. "Credeam că are un virus la stomac"
    Șocul unor părinți când au descoperit că fiul lor avea cancer. "Credeam că are un virus la stomac"

    Boala nu ține cont de vârstă sau de puritatea sufletului. Tot mai des auzim cazuri de copii diagnosticați cu cancer sau alte afecțiuni care le pun viața în pericol. Cu...

    Arsuri termice: cauze și tratament
    Arsuri termice: cauze și tratament

    Arsurile reprezintă leziuni care apar în cazul în care căldura, diferite substanțe chimice, lumina soarelui, curentul electric sau radiațiile distrug țesuturile pielii....

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul medicament oral pentru tratarea depresiei postpartum. Acesta poartă denumirea de Zurzuvae (zurzolonul), iar...

    Puncte de grăsime: cauze și tratament
    Puncte de grăsime: cauze și tratament

    Nu numai punctele negre și coșurile îți pot atrage atenția, ci și punctele de grăsime numite, în termeni medicali, milia. Acestea pot fi vizibile inclusiv la copiii aflați...

    © 2025 Qbebe