Niciun aliment consumat individual nu isi face efectul maxim si nu este eficient decat daca este asociat cu un aliment dintr-o grupa diferita, pentru a se asigura un echilibru alimentar adecvat.
In timpul sarcinii, necesitatile nutritionale fiind mai mari, gravida trebuie sa fie foarte atenta nu asupra cantitatii ci a calitatii alimentelor consumate. Chiar daca necesitatile bebelusului devin mai mari, pe masura ce sarcina evolueaza, asta nu inseamna ca trebuie sa se manance “pentru doi”, ci este nevoie doar de o atentie sporita asupra unui ritm de alimentare regulat, fara sa se sara peste mese si fara a fi rontaite produse dulci sau grase intre mese. Sunt recomandate trei mese pe zi, acestea putand fi completate cu doua gustari usoare.
Femeia insarcinata nu trebuie sa uite sa varieze alimentele si sa consume cat mai multa apa. La fel de importanta este si evitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat, dar si reducerea consumului de cafeina. De asemenea, este recomandata folosirea unor suplimente prescrise de medic (vitamina D, fier, acid folic), insa este interzisa administrarea oricaror polivitamine fara consultarea medicului.
Nevoile alimentare ale gravidei difera in functie de etapa sarcinii in care se afla. Astfel, in primele patru luni, organismul mamei construieste o rezerva de proteine si energie. O restrictie alimentara in aceasta perioada ar include pericole reale pentru dezvoltarea fetusului. Dupa primele patru luni de sarcina, fatul utilizeaza rezervele acumulate de mama, 95% din cresterea sa avand loc in aceasta perioada, insa acest lucru nu inseamna ca viitoarea mamica trebuie sa nu mai aiba grija de alimentatia sa. Din nou, o restrictie fata de anumite alimente ar putea dauna serios fatului, chiar si in ultimele 15 saptamani de sarcina. Asadar, este recomandata o alimentatie echilibrata pe tot parcursul sarcinii, dar cu o atentie sporita in primele patru luni.
Iata un mic calendar alimentar al gravidei care le poate ajuta viitoarele mamici sa isi impuna o alimentatie corecta:
Alimentatia gravidei pe luni: recomandari pe luni
Alimentatia in luna a doua de sarcina
Alimentatia in luna a treia de sarcina
Alimentatia in luna a patra de sarcina
Alimentatia in luna a cincea de sarcina
Alimentatia in luna a sasea de sarcina
Pe masura ce bebelusul se dezvolta, stomacul si intestinele gravidei sunt comprimate si aceasta incepe sa intampine dificultati in alimentatie. Sunt puternic recomandate mesele mici si dese, completate de plimbari la fel de dese, pentru a usura digestia. Luna aceasta trebuie pus mai mult accent pe proteine, numite si “caramizile vietii”. Alimentele bogate in proteine sunt carnea, pestele, produsele lactate, ouale.
Alimentatia in luna a saptea de sarcina
Vitamina A: lapte integral, legume verzi, ficat, peste, morcovi, portocale;
Vitamina B: cereale integrale, legume verzi, carne, oua;
Vitamina C: fructe si legume proaspete;
Vitamina D: peste (macrou, somon, sardina), oua, unt;
Vitamina E: uleiuri vegetale, spanac, varza;
Un pahar zilnic cu lapte iti asigura si aportul optim de vitamina B2 si B12.
Alimentatia in luna a opta de sarcina
Alimentatia in luna a noua de sarcina
Bebelusul este deja format si pregatit sa vina pe lume, insa asta nu inseamna ca mamica nu trebuie sa mai aiba grija de ea in ultima luna. Puiul ei trebuie sa se nasca in cele mai bune conditii!