Menstruatia (ciclu) peste sarcina - ce este si cauzele acesteia

Menstruatia (ciclu) peste sarcina - ce este si cauzele acesteia

Roxana Cristea

Poți să fii însărcinată și totuși să ai menstruație? Nu, nu se poate. Menstruația (ciclu) peste sarcină reprezintă sângerări vaginale în timpul sarcinii, unele chiar au perioade de sângerări intermitente care seamănă cu un ciclu menstrual, dar sângerările vaginale din timpul sarcinii nu trebuie confundate cu un ciclu menstrual.

Este posibil să ai menstruație peste sarcină?

Menstruația apare doar când femeia nu este însărcinată. În fiecare lună, în uterul ei se formează o mucoasă uterină îngroșată, bogată în sânge. Dacă nu rămâne însărcinată, femeia va elimina această mucoasă și surplusul de sânge din vagin. Dar, odată ce un ou (ovul) este încorporat în mucoasa uterină, hormonii „poruncesc" țesuturilor bogate în sânge să rămână intacte pentru a susține sarcina. În mod normal, o femeie însărcinată nu ar trebui să mai aibă nicio sângerare vaginală până la naștere și, în nici un caz menstruație peste sarcină. Orice sângerare în timpul sarcinii este considerată anormală, cu mici excepți, de exemplu, pot apărea câteva pete de sânge pe lenjerie atunci când ovulul se prinde de peretele uterului. Sângerarea abundentă, care poate fi confundată cu un ciclu menstrual trebuie raportată de urgență medicului ginecolog pentru că sarcina poate fi în pericol.

Cele mai comune cauze ale sângerării la începutul sarcinii

menstruație peste sarcină-consult medical

Sângerările vaginale în timpul sarcinii pot fi periculoase și este foarte important să știi când este cazul să consulți un medic. Iată care sunt cele mai comune cauze ale sângerării în sarcină:

  1. Sexul în timpul sarcinii. În timpul sarcinii fluxul de sânge este mult mai mare și, în urma contactului sexual poate avea loc o scurgere nesemnificativă de sânge. De asemenea, un polip cervical se poate sparge în urma sexului în timpul sarcinii și astfel se poate declanșa o sângerare de scurtă durată și slabă din punct de vedere cantitativ. În aceste cazuri, nu există niciun motiv de îngrijorare.
  2. Un test Papanicolau sau o examinare ginecologică internă în timpul sarcinii. Acestea pot provoca o sângerare ușoară din aceleași motive ca cele prezentate mai sus, și anume fluxul sanguin mai abundent în colul uterin sau spargerea unui polip cervical.
  3. Sângerare în primele zile de sarcină, când embrionul se atașează de pereții uterului. Această sângerare poate avea loc oricând din a 6 până la a-12-a zi după concepție (sângerarea diferă, uneori fiind de culoare deschisă, sub forma unor pete, alteori mai abundentă). Sângerarea este de obicei însoțită și de crampe abdominale similare cu cele din timpul menstruației, însă este un fenomen comun și nu reprezintă un motiv de panică. Nici în acest caz nu se poate vorbi de menstruație peste sarcină.
  4. Schimbările hormonale care au loc în sarcină. Acest tip de sângerare poate să semene cu un ciclu menstrual, dar nu este. Este o sângerare destul de comună, dar motivul trebuie confirmat de medic.
  5. Apariția unei hemoragii subchorionice. Aceasta se prezintă sub forma unui cheag de sânge care se formează pe peretele placentei și nu reprezintă, în mod normal, o problemă majoră, însă medicul te va ține sub observație pentru a vedea dacă acest cheag s-a dizolvat sau s-a mărit.
  6. Sângerarea abundentă. Acest tip de sângerare constă în pierderea unor părți din mucoasa formată pe peretele uterului și seamănă foarte mult cu ciclul menstrual, însă nu poate fi vorba de menstruație peste sarcină. Sângerarea se manifestă în primele zile ale sarcinii întrucât mucoasa nu a reușit să se prinda complet de placentă și nu ridică prea multe probleme, dacă sarcina este normală și nu există alte probleme medicale.
  7. Anticoncepționalele. Dacă s-a întâmplat să nu-ți iei pilulele contraceptive corect și ai rămas însărcinată, din această cauză, în primele zile ale sarcinii sângerezi, iar acest lucru seamănă cu un ciclu normal, ceea ce te poate induce în eroare.
  8. Sarcina ectopică și avortul spontan. Sângerarea în primul trimestru, însoțită de dureri abdominale sau crampe, poate fi un semn precoce de avort spontan sau sarcină ectopică (embrionul s-a implantat în afara uterului, de obicei, într-una din trompele uterine). O sarcină ectopică îți poate pune viața în pericol. Din această cauză este bine să mergi la medic imediat ce observi sângerarea. 25% dintre femeile gravide au sângerări la începutul sarcinii și aproximativ jumătate dintre ele au avut parte de avort spontan. Însă, șansele de a avea o sarcină sănătoasă, în ciuda acestor sângerări, cresc dacă ai depășit 12 săptămâni.
  9. Infecțiile vaginale (infecția fungică sau vaginita bacteriană) sau o infecție cu transmitere sexuală (trichomoniază, gonoree, chlamydia, herpes genital), poate irita sau inflama colul uterin. Un col uterin iritat poate sângera după sex sau după un test Papanicolau.
  10. Probleme placentare și naștere prematură. În al doilea sau al treilea trimestru, sângerările pot fi un semn de afecțiune gravă, cum ar fi placenta previa (placenta se formează la baza uterului și acopera cervixul), desprindere de placentă (placenta se separă de uter), un avort tarziu sau o naștere prematură. Chiar și sângerările din primul trimestru pot fi semne ale unor viitoare probleme legate de placentă sau naștere prematură, în special când sângerarea este abundentă.
  11. Apropierea travaliului. În cazul în care cervixul începe să se dilate și corpul tău se pregătește de travaliu se poate desprinde dopul vaginal format dintr-o cantitate mică de mucus și sânge. Dacă ai trecut de 37 de săptămâni nu ar trebui să ai probleme cu sarcina. Cu toate acestea, în cazul în care există mai mult decât niște pete de sânge, adică apar sângerări în toată regula, sună-ți de urgență medicul. De asemenea, dacă acest lucru se întâmplă prea devreme, poate fi vorba despre un travaliu prematur. În aceste cazuri, trebuie să mergi imediat la camera de gardă a unui spital de obstetrică și ginecologie. Simptomele travaliului prematur sunt: scurgeri vaginale (mucus apos sau sânge), presiune pelvină sau la nivelul abdomenului inferior, dureri de spate persistente, crampe stomacale însoțite sau nu de diaree, contracții regulate sau întărirea uterului.
  12. Sarcina molară implică o secreție continuă de culoare maronie. Se întâlnește în cazuri rare, însă este considerată a fi o problemă destul de serioasă.
    Notă: În cazul în care sângele tău are RH-negativ, ai nevoie de o doză de imunoglobulina RH, dacă ai sângerări vaginale, asta dacă nu știi sigur că și tatăl are același RH- negativ sau este clar că sângele nu vine de la uter.

În concluzie, nu poate să existe menstruație peste sarcină. Sângerările vaginale în timpul sarcinii nu au nicio legatură cu ciclul menstrual și pot fi periculoase. Decât să te supui unei traume provocate de un avort spontan sau să-ți pui viața în pericol din cauza unei sarcini ectopice, este mai bine ca la primele pete de sânge care apar atunci când știi că ești însărcinată, să mergi repede la medic sau la camera de gardă a unui spital de obstetrică și ginecologie. Paza bună trece primejdia rea!


Surse: babycenter.com; parents.com;

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Sunt sigure testele de sarcină „homemade”?
Sunt sigure testele de sarcină „homemade”?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

    Sănătatea mentală este unul dintre cele mai actuale subiecte ale societății noastre. În România, tot mai mulți copii și adolescenți ajung să aibă nevoie de intervenție...

    Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13
    Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13

    Trisomiile se referă la prezența unui cromozom în plus în toate sau doar în anumite celule, adică o persoană are trei copii ale unui anumit cromozom (o structură pe...

    Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia
    Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia

    În ce lume trăim? Pentru că eu nu o pot numi decât îngrozitoare astăzi. Pentru că începe (sau poate așa a fost mereu) să devină pentru mine, ca mamă, un front...

    Șantaj în clasa a VII-a: O profesoară de istorie este șantajată de elevul său, cu poze indecente cu fiica acesteia
    Șantaj în clasa a VII-a: O profesoară de istorie este șantajată de elevul său, cu poze indecente cu fiica acesteia

    Inspectoratul Școlar Județean Brașov, cadrele didactice de la un liceu sportiv și polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Brașov s-au confruntat cu un caz neobișnuit: un...

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    Nu mi-a mai venit menstruația din 2014 din cauză că sunt însărcinată în fiecare an
    Nu mi-a mai venit menstruația din 2014 din cauză că sunt însărcinată în fiecare an

    Madison Chavez, în vârstă de 25 de ani, este mama a 5 copii, iar mezinul e pe drum. Femeia mărturisește că începând cu anul 2014, „s-a pus pe făcut...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești
    Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești

    Îți dorești să slăbești, dar tot nu reușești să ajungi la greutatea ideală? În acest caz, s-ar putea să ai un metabolism lent, care încetinește procesul de...

    © 2025 Qbebe