Sarcina ectopica

Sarcina ectopica

Louise Tanase - Contributor

Atunci cand ramane insarcinata, fiecare femeie isi doreste ca sarcina ei sa decurga fara probleme, ca viitorul bebelus sa se dezvolte normal si ca nasterea sa decurga fara incidente majore. Din nefericire, exista cazuri in care aceste lucruri nu se intampla, din cauza aparitiei unor probleme, de la cele mai simple la unele mai grave. Una dintre problemele grave care pot aparea este aparitia unei sarcini ectopice.

De departe una dintre cele mai grave probleme care pot aparea din chiar primul moment al aparitiei unei sarcini, este dezvoltarea unei sarcini ectopice. Desi numele nu este cu adevarat infricosator, pentru cele ce cunosc acest termen este echivalent cu o sarcina neviabila, o sarcina care nu va putea fi dusa la bun sfarsit, o sarcina in care fatul nu are sanse de supravietuire.

Ce este sarcina ectopica?

In mod normal, la inceputul sarcinii, oul fertilizat se deplaseaza din trompa uterina catre uter, unde se implanteaza si creste. In aproximativ 2% dintre sarcini, oul fertilizat, se implanteaza pe o suprafata din afara uterului determinand astfel dezvoltarea unei sarcini ectopice (cunoscuta si sub numele de sarcina extrauterina sau sarcina tubara).

Aproape toate sarcinile extrauterine se dezvolta intr-una din trompele uterine, dar se pot localiza si la nivelul ovarului, cervixului sau in interiorul abdomenului. O sarcina ectopica nu poate sustine fatul in viata foarte mult timp. Netratata, sarcina ectopica tubara poate determina ruptura trompei uterine si hemoragie masiva, complicatii ce pun in pericol viata gravidei.

Cauzele aparitiei sarcinii ectopice

Principala cauza ce determina aparitia unei sarcini ectopice este existenta unei trompe uterine anormale, care impiedica oul fertilizat sa ajunga in uter si determina implantarea acestuia la nivelul trompei sau oriunde in afara uterului. Trompa uterina anormala poate aparea in urma unei infectii pelvine, in urma unei interventii chirurgicale la nivelul acesteia sau din cauza existentei endometriozei (prezenta mucoasei uterine in afara uterului).

Simptomele sarcinii ectopice

Initial, sarcina ectopica nu se deosebeste de sarcina normala. O femeie cu sarcina extrauterina prezinta aceleasi simptome ca intr-o sarcina normala: absenta menstruatiei, sani sensibili, oboseala, greata, mictiuni frecvente.

Pe masura ce sarcina ectopica progreseaza pot aparea si alte simptome, cum ar fi:
• durere abdominala sau pelvina (de obicei, la 6-8 saptamani de la absenta menstruatiei);
• sangerare vaginala usoara sau abundenta;
• durere in timpul actului sexual sau in timpul examinarii pelvine;
• semne de soc - ameteala, senzatie de lesin sau chiar lesin;
• durere la nivelul umerilor, determinata de hemoragia intra-abdominala. 

Complicatiile sarcinii ectopice

Sarcina ectopica poate determina distrugerea trompei uterine la nivelul careia se dezvolta, ceea ce va crea dificultati in obtinerea unei noi sarcini.

Sarcinile ectopice trebuie descoperite precoce pentru a preveni complicatiile ce ameninta viata gravidei si pentru a putea fi posibila prezervarea trompei uterine, astfel incat sa poata fi posibila o alta sarcina.

Factorii de risc

Factorii de risc care pot duce la o sarcina ectopica sunt:
• existenta unei sarcini ectopice in antecedente;
• existenta unei boli inflamatorii pelvine, cauzate de infectii cu Chlamydia sau Neisseria gonorrhoeae;
• endometrioza poate determina aparitia de tesut cicatriceal in interiorul sau in jurul trompei uterine;
• expunerea gravidei la substante chimice in perioada sa de viata intrauterina;
• fumatul - riscul de a avea o sarcina extrauterina creste proportional cu numarul de tigarete fumate;
• esecul ligaturii tubare (in cazuri rare, dupa ligatura tubara poate sa apara o sarcina, ce are un risc mare de a fi ectopica) sau dezlegarea ligaturii tubare (predispune mai mult la o sarcina ectopica);
• tratamentul infertilitatii cu medicamente ce determina supraovulatie;
• fertilizarea in vitro - sarcina ectopica poate rezulta prin revarsarea in trompa uterina a oului fertilizat care a fost implantat in uter;
• interventiile chirurgicale abdominale sau pelvine, care determina aparitia de tesut cicatriceal, pot afecta trompele uterine crescand riscul de sarcina ectopica;
• existenta in antecedente a unui avort urmat de infectie.

Cand consultam medicul?

Gravida trebuie sa fie atenta la toate simptomele care pot indica o sarcina ectopica, in special daca prezinta factori de risc. In cazul unei hemoragii vaginale sau unei dureri severe intra-abdominale (chiar in absenta unui test de sarcina pozitiv), trebuie apelat imediat la medicul ginecolog. In cazul oricarei suspiciuni se recomanda odihna si evitarea activitatilor fizice pana cand simptomele vor fi evaluate de catre un specialist.

Investigatii necesare

Majoritatea sarcinilor ectopice pot fi detectate prin ecografie si teste sangvine. Daca o femeie prezinta semne de sarcina ectopica, i se vor face urmatoarele analize:

• ecografie pelvina sau transvaginala ce poate detecta uterul sau trompa uterina in tensiune, uter de dimensiuni mai mici fata de cele care erau de asteptat in cazul unei sarcini, existenta unei formatiuni in zona pelvina;
• doua sau mai multe teste sanguine pentru detectarea gonadotropinei corionice umane (beta HCG) recoltate la distanta de 48 de ore. Un nivel scazut sau ritm de crestere mic al nivelului HCG, sugereaza o sarcina ectopica sau posibilitatea producerii unui avort spontan.

In momentul suspiciunii de sarcina ectopica(bazat pe simptomatologie, examenul clinic si ecografie), nivelul de betaHCG este crescut, stabilind prezenta sarcini in evolutie.
Ecografia transvaginala pune diagnosticul de certitudine, alaturi de un titru crescut de betaHCG.

Tratamentul in cazul sarcinii ectopice

Sarcina ectopica este tratata imediat ce este diagnosticata, pentru a evita ruptura organelor si hemoragia severa. Metoda de tratament este aleasa in functie de precocitatea diagnosticului si de starea generala a gravidei.

Tratamentul medicamentos poate fi folosit doar in sarcinile ectopice diagnosticate precoce si care nu s-au rupt. In functie de localizarea sarcinii si de metoda chirurgicala alternativa, se alege tratamentul medicamentos deoarece acesta are probabilitatea mai mica de a determina afectarea trompelor uterine.

Tratamentul medicamentos are probabilitate mai mare de succes, daca sarcina ectopica nu a determinat exteriorizarea unei hemoragii, daca au trecut cel mult sase saptamani de la ultima menstruatie, daca embrionul are mai putin de 3,5 cm, nu are activitate cardiaca si daca nivelul HCG este mic. Daca sarcina nu indeplineste aceste conditii, atunci metoda preferata este cea chirurgicala.

Tratamentul chirurgical este cea mai rapida metoda de tratament in orice stadiu de dezvoltare al sarcinii ectopice si poate fi singura disponibila in cazul pacientelor la care sarcina a depasit 6 saptamani sau in cazul celor care prezinta hemoragie interna. Interventia chirurgicala este facuta prin metoda laparoscopica.

Metoda chirurgicala de tratare a sarcinii ectopice poate fi salpingostomie sau salpingectomie.

Salpingostomia consta in indepartarea sarcinii ectopice printr-o mica incizie in lungimea trompei uterine; incizia poate fi lasata sa se inchida singura sau poate fi suturata. Aceasta metoda se poate face cand embrionul nu depaseste 3 cm.

Salpingectomia segmentara consta in indepartarea unui segment din trompa uterina; restul trompei uterine care este sanatoasa este suturata la loc. Salpingectomia totala este necesara atunci cand trompa uterina este tinuta in tensiune de catre sarcina si se poate rupe sau trompa uterina s-a rupt deja sau a fost grav afectata.

Profilaxie

Sarcina ectopica nu se poate preveni, dar cu ajutorul diagnosticului si tratamentului precoce, se pot preveni complicatiile acesteia.

Fertilitatea si riscul unei sarcini ectopice depinde de cumulul individual de factori de risc ai pacientei cum sunt: o sarcina ectopica in antecedente, starea trompelor uterine dupa o sarcina ectopica sau dupa chirurgie, varsta si alti factori de risc (infectiile cu transmitere sexuala frecvente si recurente, parteneri sexuali multiplii, varsta tanara).

Articolul urmator
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului
    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului

    Crezând că se balonează de la mâncare, o femeie a ajuns la medic nemaisuportând durerile de stomac, doar ca să afle că poartă un bebeluș în... abdomenul ei! Un...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta
    Mi-am ascuns sarcina de mama mea vitregă și iată de ce am ales să fac asta

    O femeie de peste hotare povestește pe Reddit motivele pentru care a ales să-și ascundă sarcina de mama sa vitregă. Parcurge articolul pentru a afla toată povestea.

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc
    Sunt însărcinată și extrem de anxioasă, după ce am pierdut altă sarcină, iar soțul meu nu mă susține deloc

    O mămică din Marea Britanie a postat pe un forum situația dificilă în care se află cu soțul ei, fiind însărcinată și anxioasă, după ce a pierdut o sarcină cu puțin...

    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”
    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”

    O femeie în vârstă de 38 de ani din Weston-super-Mare a reușit să nască tripleți, deși medicii i-au spus că nu are nici o șansă. Parcurge articolul pentru restul...

    Cea mai mare obsesie din sarcină a Cristinei Cioran. Vedeta se pregătește să devină mama a doua oară
    Cea mai mare obsesie din sarcină a Cristinei Cioran. Vedeta se pregătește să devină mama a doua oară

    Cu un ordin de restricție împotriva fostului partener de cuplu, Alex Dobrescu, încă activ, Cristina Cioran și-a surprins urmăritorii în perioada Sărbătorilor de...

    © 2025 Qbebe