Sexul in timpul sarcinii - toate informatiile pe care trebuie sa le stii

Sexul in timpul sarcinii - toate informatiile pe care trebuie sa le stii

Georgiana Nenciu

Sexul in timpul sarcinii este pentru multe dintre viitorii parinti un subiect tabu. Ceea ce trebuie sa stii este faptul ca sa ramai insarcinata nu presupune ca pentru 9 luni sa porti centura de castitate, de aceea fii libera sa experimentezi viata sexuala si in aceasta perioada, insa trebuie sa iei in considerare si anumite aspecte si mici reguli.

Ti-ai dorit din totdeauna sa intemeiezi o familie si acum ca ai gasit un partener care sa fie alaturi de tine si la bine si la greu, va ganditi sa treceti la pasul urmator, adica sa faceti un copil.

Totul este frumos pana acum, relatia merge intr-o directie buna, dar alegand sa faci un copil este o decizie care te face sa te intrebi daca lucrurile vor merge in continuare la fel de bine si mai ales daca in dormitor se va schimba ceva intre voi doi.

Este in regula sa intretin relatii sexuale cat timp sunt insarcinata?

Atat timp cat sarcina decurge in conditiile normalitatii, poti sa faci sex cu partenerul cat de des doresti. Insa trebuie sa fii constienta si de faptul ca poti trece prin momente in care apetitul sexual poate sa se diminueze sau chiar sa dispara, lucru cat se poate de normal avand in vedere schimbarile hormonale.

Astfel, la inceput, schimbarile hormonale precum oboseala, greata, ingreunarea sanilor si senzatia de a urina des pot fi un obstacol in calea dorintelor sexuale.

In al doilea trimestru singele in exces ajunge pana la organele tale sexuale si la sani, ceea ce poate determina reaprinderea dorintei sexuale.

In al treilea trimestru alte simptome precum luarea in greutate, durerea de spate si umflarea extremitatilor membrelor pot inca o data sa ingreuneze apetitul tau sexual.

Poate sexul sa determine un avort spontan?

Acesta intrebare este pusa de orice cuplu care vrea sa nu afecteze sanatatea viitorului copilas, dar care in acelasi timp nu vor nici sa renunte la apetisanta lor viata sexuala.

Sexul nu reprezinta o ingrijorare, deoarece avorturile de cele mai multe ori sunt cauzate de anormalitati cromozomiale sau de alte probleme ce tin de dezvoltarea celui mic, insa trebuie sa consulti un medic specialist pentru a afla daca este vreo problema in situatia ta particulara.

Poate sexul sa afecteze in vreun fel dezvoltarea normala a fetusului in corp?

 

Activitatea sexuala nu poate afecta fetusul si nici dezvoltarea lui normala, deoarece acesta este protejat in uter de lichidul amniotic si de un fel de „dop" mucozitar ce blocheaza cervixul.

Poate orgasmul sa declansesze un travaliu prematur? Este adevarat ca orgasmul determina contractii uterine, insa acestea sunt diferite de cele pe care le vei simti in perioada travaliului.

Daca dezvoltarea sarcinii este cat se poate de normala, orgasmul, fie cu sau fara activitate si contact sexual, nu pare sa creasca riscul dezvoltarii unui travaliu prematur sau unei nasteri premature.

Dar sexul oral sau anal?

Sexul oral este in siguranta si daca esti in insarcinata, insa trebuie sa tii cont de un mic amanunt, dar foarte important. In situatia in care primesti sex oral trebuie sa ai grija ca partenerul tau sa nu sufle aer in interiorul vaginului. Desi foarte rar, o suflare de aer poate bloca un vas de sange, boala numita embolie, ceea ce pote fi un pericol la adresa fetusului.

In ceea ce priveste sexul anal, in general nu este recomandat in timpul sarcinii. Poate fi destul de inconfortabil, mai ales daca ai hemoroizi, unul din simptomele unei viitoare mamici. De asemenea, pot fi si cazuri in care sexul anal poate determina infectii bacteriane ce se pot tramsminte de la rect la vagin.

Se va diferentia sexul din timpul sarcinii cu cel de dinainte sau de dupa?

Multe femei au spus ca este o alta experienta partida de sex atunci cand esti insarcinata. Unele dintre ele o gasesc mult mai placuta, cel putin in anumite momente, iar altele gasesc acesta experienta mai putin placuta fie pentru o parte sau pe toata durata sarcinii.

Motivul pentru care au loc aceste modificari se rezuma la cresterea cantitatii de sange ce „inunda" zona pelvisului cauzand exaltarea organelor genitale. Prin sporirea senzatiei se intensifica si placerea pe care o simti cand ai contact sexual cu partenerul. Poti sa ai, de asemenea, si secretii sau umeziri vaginale mai bogate, ceea ce pote fi un avantaj.

Pe de alta parte, poti sa nu te simiti in regula cu aceste schimbari, avand senzatia ca exaltarea genitala iti da sentimentul de plin si sa nu te simti in largul tau pentru a intretine act sexual.

Dupa cum am mai mentionat, dupa sau in timpul unei partide de sex sau chiar dupa un orgasm poti sa ai cateva crampe abdominale sau contractii, care nu ar trebui sa dureze mai mult decat cateva minute.

Iti poti simiti sanii delicati, durerosi sau sensibili la atingere, in special in primul trimestru. Acest lucru pentru unele femei poate fi un catalizator pentru placere in timp ce pentru unele din contra de stanjeneala, preferand sa nu fie atinse pe san.

Din aceasta cauza este bine sa afli singura ce iti place sau nu, iar in conditiile in care ceva te deranjeaza cea mai buna solutie ar fi sa discuti cu partenerul si sa incercati sa gasiti o solutie.

De cand am ramas insarcinata nu am mai simtit nevoia de a face dragoste. Este normal?

Da, este foarte normal, dar nu obligatoriu, sa nu mai simti dorinta sa intretii relatii sexuale cu partenerul o data ce ai ramas insarcinata. Toate acestea sunt cauzate de schimbarile hormonale prin care trece corpul tau inca din primul trimestru.

Te vei simti obosita, cu toane sau ingretosata atunci cand vine vorba de act sexual, insa nu te intrista, deoarece vei observa ca incepand cu al doilea trimestru libidoul tau se va reintoarce.

Cat priveste ultimul trimestru, din cauza faptului ca ai luat in greutate si corpul s-a marit poate vei avea senzatia ca nu mai esti dorita sexual sau te va procupa mult mai mult apropierea travaliului si a nasterii.

 
 

Trebuie sa foloseasca partenerul un prezervativ?

Daca intretii relatii sexuale in timp ce esti insarcinata cu un partener sau cu mai multi, esti expusa la boli cu transmitere sexuala ce pot mari riscul la infectii, afectand sarcina sau fetusul.

Din aceasta cauza este bine ca partenerul sa foloseasca un prezervativ, mai ales daca a fost diagnosticat cu o boala cu transmitere sexuala, in situatia unei relatii monogame.

Pe de alta parte, daca ai mai multi parteneri cu care intretii relatii sexuale si ai ramas insarcinata, este bine sa folosesti prezervative pentru a te proteja atat pe tine, cat si pe cel mic de posibilele pericole.

Partenerul isi va schimba atitudinea fata de sex cand sunt insarcinata?

Cei mai multi parteneri isi vor gasi iubita la fel de atractiva ca inainte sa ramana insarcinata, desi sunt si anumiti barbati care se schimba odata cu acest moment. Insa trebuie sa stii ca sunt multe motive pentru care dorinta sexuala a partenerului scade, cel putin in anumite momente pe durata sarcinii.

Prin urmare il poate preocupa ideea ca o sa devina parinte sau teama ca prin actul sexual propriu zis ar putea sa ii faca rau fetusului, de aceea este bine sa purtati o discutie deschisa si sa eliberati tensiunea.

Cand nu este in siguranta sa intretin relatii sexuale daca sunt insarcinata?

 

A. Comportamente sexuale interzise cand esti insarcinata

Exista doua situatii in care comportamentul sexual nu este in regula pentru nicio femeie insarcinata:

1. Daca esti angajata intr-o partida de sex oral, partenerul tau nu trebuie sa sufle aer in interiorul vaginului. Dupa cum am spus si mai devreme, suflatul poate determina embolie, o conditie medicala caracterizata prin blocarea unor vase de sange, fapt ce poate fi fatal pentru mama sau bebelusul ce creste in ea.

2. Nu ar trebui sa intretii relatii sexuale cu un partener a carui istorie sexuala nu iti este cunoscuta sau care a fost testat cu o boala cu transmitere sexuala, precum herpes, chlamidia, virusul HIV sau negi genitali. Daca te infectezi cu o astfel de boala, ea poate fi transmisa si fetusului.

B. Situatii in care nu trebuie sa intretii deloc relatii sexuale

Prin urmare sunt si anumite situatii in care nu ar trebui sa risti viata ta sau a viitorului tau bebelus avand contact sexual cu partenerul, de aceea este bine sa consulti un medic de specialitate pentru ca acesta sa vada daca prezinta un pericol. Cei mai obisnuiti factori de risc sunt:

1. Daca ai mai avut in istoria personala avorturi spontane;
2. Daca ai avut in istoria personala travaliu prematur (ai nasut copilul inainte de cele 37 de saptamaini) sau semne care sa indice acest lucru (contractii uterine premature);
3. Sangerari vaginale, crampe sau scurgeri inexplicabile;
4. Scurgerea lichidului amniotic;
5. Placenta praevia, o conditie medicala in care placenta (tesutul bogat in sange ce inconjoara copilul) este pozitionata prea jos, incat acopera cervixul (deschizatura uterului);
6. Un cervix incompetent, o conditie medicala in care cervixul este slabit si dilatat prematur, crescand riscul unei sarcinii premature sau a unui avort;
7. Fetusi multipli, atunci cand ai gemeni, tripleti sau mai multi.

Ce pozitii sexuale sunt in regula atunci cand sunt insarcinata?

 


Pentru a afla care pozitie sau pozitii sexuale sunt confortabile cat timp esti insarcinata cea mai buna metoda este sa incerci sa experimentezi cu partenerul tau, astfel va veti deschide fata de diferite alte pozitii condimentandu-va viata sexuala. Iata cateva exemple de pozitii pentru trimestre:

1. Pozitia: barbatul in genunchi

a) Cum se face: stai intinsa pe spate, ridicandu-ti genunchi dasupra pieptului, iar partenerul cu fata la tine se va aseza in genunchi intre picioarele tale.
b) De ce este potrivita: atata timp cat nu se face nicio presiune asupra burticii te poti bucura de placere si in acelasi timp te poti odihni punand picioarele pe umerii partenerului sau sa pui o perna sub fund.
c) Cand sa fie folosita: inainte de luna a patra; dupa aceea evita sa stai pe spate pentru perioade indelungate pentru ca greutatea uterului poate sa blocheze vasele de sange ce aprovizioneaza uterul cu sange.

2. Pozitia: femeia deasupra

a) Cum se face: stai deasupra partenerului in timp ce el sta intins pe spate. 
b) De ce este potrivita: ia toata greutatea de pe burtica in crestere si te lasa pe tine sa controlezi miscarea.
c) Cand sa fie folosita: pe toata durata sarcinii.

3. Pozitia lingurii

a) Cum se face: stai pe o parte, tu in fata in timp ce partenerul se afla in spatele tau cu fata la tine.
b) De ce este potrivita: se mentine astfel greutatea pantecului si permite penetrari superficiale.
c) Cand sa fie folosita: in acele momente tarzii cand penetrarile adanci pot fi inconfortabile.


4. Pozitia sezut

a) Cum se face: pune-ti partenerul sa stea pe un scaun si tu deasupra lui.
b) De ce este potrivita: nu are loc nici o presiune asupra pantecului si te simti sexy si sigura.
c) Cand sa o folosesti: de-a lungul celor 9 luni de sarcina.


5. Pozitia fata in fata

a) Cum se face: stai intr-o parte cu partenerul in fata ta.
b) De ce este potrivita: stand intr-o parte ai suport pentru burtica in crestere si poti mentine un contact continuu cu ochii partenerului.
c) Cand sa fie folosita: este o pozitie mult mai potrivita pentru primele 6 luni.

Articolul urmator
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Programul „Masa la școală" în toate școlile din țară? „Trebuie şi va fi generalizat în toate unităţile de învăţământ"
    Programul „Masa la școală" în toate școlile din țară? „Trebuie şi va fi generalizat în toate unităţile de învăţământ"

    Vor avea parte toți elevii României de o masă caldă la școală? Ministrul Culturii, Raluca Turcan dă speranțe în acest sens! Pentru că programul „Masă caldă”...

    8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe
    8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe

    În orice relație interumană, comunicarea este cheia și soluția tuturor problemelor. Ba mai mult, aduce liniște în cuplu, asigură stabilitatea și încrederea...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi
    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi

    Pe 5 septembrie 2022, copiii de grădiniță și elevii încep cursurile, conform ordinului publicat în Monitorul Oficial din luna aprilie a acestui an. Anul școlar 2022-2023 va...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    © 2024 Qbebe