Sarcina... in cifre!

Sarcina... in cifre!

Raluca Cristea

    Ca orice viitoare mamica, vrei sa fii la curent cu toate detaliile legate de sanatatea ta si a bebelusului tau. Multe lucruri se schimba pe parcursul celor 9 luni pline de peripetii. Mergi mai des la medic, trebuie sa faci o multime de analize, corpul tau capata noi forme si ai parte de tot felul de senzatii.

    Toate aceste momente pot insemna si cifre, valori, calcule si termene carora poate nu le dadeai mare importanta pana acum, dar care in timpul sarcinii capata un cu totul alt sens. Hai sa vedem impreuna care sunt numerele magice ale unei femei insarcinate!

   280 de zile de sarcina

    Durata normala a unei sarcini este de aproape 280 de zile in cazul in care calculezi incepand cu prima zi a ultimei menstruatii sau de 266 de zile, daca calculezi incepand cu data conceptiei (data ovulatiei). Asadar, pentru a veni pe lume, bebelusul are nevoie de 9 luni de viata intrauterina.

    Durata sarcinii nu este “batuta in cuie”. Anumite femei au parte de sarcini ce dureaza 41 sau 42 de saptamani. In cazul in care sarcina depaseste acest termen maxim, viata fatului este pusa in pericol, asa ca medicul va alege sa declanseze nasterea la 41 de saptamani.

    Pe de alta parte, daca nasterea are loc inainte de 37 de saptamani, bebelusul se naste prematur  si are nevoie de atentie, uneori fiind ajutat sa respire sau sa se hraneasca. Daca micutul se naste la 32 de saptamani, poate fi numit un “mare” prematur, avand nevoie de ingrijiri speciale, situatia lui fiind destul de complicata din cauza  dezvoltarii incomplete.

   2250 de calorii pe zi

    Cele 2000 de calorii de care aveai nevoie in mod normal acum, in calitate de gravida, se maresc cu inca 250. Cea mai buna metoda este sa renunti la cele 3 mese principale, in favoarea unor gustari mai putin bogate, dar dese. Asa nici nu iti va fi foame mereu si nici nu vei risca sa pui prea multe kilograme in plus.

    La inceputul sarcinii jumatate din calorii sunt transformate in proteine si grasimi, cealalta jumatate contribuind la formarea placentei, dezvoltarea sanilor si a uterului, dar si la cresterea volumului sanguin.

    Este bine sa iti faci un meniu pe zile, care sa contina fructe, legume, cereale integrale, carne slaba si lactate.

   12 kg in plus

    Cu 12 kg ar trebui sa te ingrasi in perioada sarcinii. Bineinteles, valoarea difera in functie de fiecare mamica si de greutatea acesteia inainte de sarcina, specialistii considerand ca surplusul de greutate din timpul sarcinii se situeaza intre 8 si 16 kg.

     O femeie subponderala ar trebui sa se ingrase 12-16 kg in timpul sarcinii, in timp ce o femeie ce avea deja un surplus de kilograme inainte de sarcina, trebuie sa se ingrase cu 8-12 kg.

    Ai grija ce mananci si ce stil de viata duci, mai ales atunci cand esti insarcinata! Un surplus prea mare de greutate poate duce la complicatii serioase in timpul sarcinii: hipertensiune arteriala, diabet gestational  si preeclampsie, aceasta din urma fiind o complicatie cauzata de cresterea tensiunii sangvine, ce aduce cu ea simptome precum: incetosarea vederii, cefalee, urinare scazuta.

   10 contractii in fiecare zi

    Dupa luna a 5-a de sarcina este normal sa simti unele contractii. Aceste contractii, numite Braxton-Hicks, nu au nicio legatura cu cele care apar in timpul nasterii, pentru ca apar neregulat, sunt de intensitate mai mica, sunt foarte putin dureroase si nu dilata colul uterin.

    In timpul acestor contractii vei avea senzatia ca partea de jos a abdomenului se strange si ca intreg abdomenul se intareste. Asa se pregateste uterul pentru momentul nasterii. In schimb, daca ai contractii dureroase si regulate, care nu cedeaza nici dupa ce te intinzi in pat, mergi urgent la medic.

   140/90 MMHG

    Este valoarea pe care trebuie sa o aiba tensiunea ta arteriala in timpul sarcinii. O valoare mai mare de atat aduce o serie de pericole, atat pentru tine, cat si pentru puiul tau: migrene, tulburari ale auzului si ale vazului, crestere in greutate, dezvoltare intrauterina intarziata a fatului si nastere prematura.

    Medicul iti va masura tensiunea la fiecare consult, pentru a depista eventuale modificari. Hipertensiunea arteriala este o problema ce apare la 10% dintre gravide, in special dupa saptamana 20 de sarcina.

   7 consultatii

    Daca vrei sa te asiguri ca totul merge ca pe roate este neaparat necesar sa mergi in mod regulat la medicul obstetrician-ginecolog care are grija de tine. In timpul sarcinii ar fi bine sa va intalniti de cel putin 7 ori.

    Prima consultatie trebuie sa aiba loc inainte de sfarsitul primului trimestru de sarcina, apoi pana in momentul nasterii trebuie sa mergi o data pe luna. Vei merge mai des de atat doar daca medicul iti recomanda asta sau daca ai o anumita nelamurire sau problema.

    Pe parcursul celor 9 luni de sarcina vei face cel mai probabil 3 ecografii: prima, la 12 saptamani de sarcina, a doua la 22 de saptamani, iar a treia la 32 de saptamani. Vei face ecografii suplimentare doar daca medicul va decide asta.

Articolul urmator
Sarcina poate provoca noi alergii?
Sarcina poate provoca noi alergii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vrei să ai un mic matematician? Cum să-i orientezi gândirea către cifre
    Vrei să ai un mic matematician? Cum să-i orientezi gândirea către cifre

    Contrar credințelor populare, copiii nu se nasc cu o afinitate către matematică. Exercițiile și problemele se rezolvă cu multă răbdare, perseverență și muncă, deși în era...

    Cifre alarmante - 160 de cazuri de violență domestică pe zi în România
    Cifre alarmante - 160 de cazuri de violență domestică pe zi în România

    Violența domestică tinde să devină o „obișnuință” în familiile din România. Zeci de mii de victime își reclamă agresorii la Poliție în speranța...

    Cifre alarmante: 5 femei sunt violate zilnic în România. Ce fac autoritățile?
    Cifre alarmante: 5 femei sunt violate zilnic în România. Ce fac autoritățile?

    Femei în vârstă, cu dizabilități, lipsite de apărare sau nu, reprezentantele sexului slab sunt victime sigure ale agresorilor sexuali. În țara în care au loc...

    Cifre alarmante! Peste 70% dintre femeile din România nasc prin cezariană, deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă doar 15%
    Cifre alarmante! Peste 70% dintre femeile din România nasc prin cezariană, deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă doar 15%

    Tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană în România. Numărul mamelor care își aduc pe lume bebelușii prin intervenție chirurgicală este din ce în ce...

    Cifre alarmante: peste 40% din copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani nu înțeleg ce citesc
    Cifre alarmante: peste 40% din copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani nu înțeleg ce citesc

    Raportul Național de Literație de anul acesta arată date îngrijorătoare despre alfabetizarea elevilor români. Peste 40% dintre copiii cu vârste între 6 și 14 ani...

    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

    Aproape jumătate din numărul mamelor minore, cu vârsta mai mică de 15 ani din Europa, provin din România.

    Cifre alarmante: peste 100.000 de copii sunt hărțuiți zilnic pe rețelele de socializare
    Cifre alarmante: peste 100.000 de copii sunt hărțuiți zilnic pe rețelele de socializare

    Zilnic copiii noștri sunt hărțuiți în mediul online de adulți cu intenții deloc onorabile! Cum ne putem proteja adolescenții de riscurile la care se expun pe internet și ce...

    Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici
    Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici

    Copiii petrec tot mai mult timp online, iar pericolele din spatele ecranelor sunt tot mai mari. Statisticile sunt îngrijorătoare, deoarece vârsta de folosire a internetului a...

    © 2025 Qbebe