In general, o sarcina este masurata in saptamani, insa toata lumea stie ca distanta intre conceptie si nastere este de 9 luni. In tot acest timp, mamica nu trebuie sa renunte la ea, sa se neglijeze, dar nici nu trebuie sa manance "cat pentru doi". In societatea zilelor noastre, aspectul fizic este foarte important, iar femeia trebuie sa se gandeasca la faptul ca, dupa ce isi va aduce pe lume bebelusul, va trebui sa scape de toate kilogramele acumulate pe durata sarcinii, lucru deloc usor.
Prima luna de sarcina nu este chiar sarcina, in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca prima parte se considera a fi perioada pana la ovulatie, iar in tot acest timp nu esti gravida. Foarte multe femei nu isi cunosc perioadele fertile, asa ca ele nu vor sti data la care au ramas insarcinate. Calculul datei in care se va naste bebelusul se va face in functie de prima zi a ultimei menstruatii.
Citeste si:
Saptamana 1 de sarcina
Saptamana 2 de sarcina
Saptamana 3 de sarcina
Saptamana 4 de sarcina
Ce se intampla cu corpul tau in prima luna de sarcina
Te gandesti: “Sunt insarcinata. Abia astept sa spun tuturor, dar oare nu este mai bine sa astept pana dupa vizita la medic?”
Primul semn pe care il sesizezi atunci cand esti insarcinata este lipsa menstruatiei. Acest lucru se intampla in momentul in care oul este fertilizat, iar corpul incepe sa produca cantitati mai mari de progesteron si, in acest fel, sarcina este mentinuta in parametri normali. In prima faza, progesteronul este secretat de catre ovule, dar pe masura ce sarcina evolueaza, placenta preia aceasta sarcina.
Corpul reactioneaza foarte rapid la productia de progesteron, asa ca el va avea cateva urmari asupra organismului. In primul rand, uterul se va ingrosa, iar sangele va fi adus in cantitati mult mai mari catre acesta. Cervixul va fi captusit cu mucus pentru a oferi protectie. Uterul incepe sa se mareasca, dar sa se si inmoaie in acelasi timp, pentru ca implantarea oului sa aiba loc cat mai usor. In momentul in care uterul tau incepe procesul de largire, vei simti crampe abdominale foarte asemanatoare cu cele care apar inainte de menstruatie.
Totodata, creste si nevoia ta a merge cat mai des la toaleta. Ai senzatia ca trebuie sa urinezi mult mai des, iar acest lucru se datoreaza faptului ca uterul se largeste, iar rata metabolica va creste. Vei fi mult mai obosita si slabita, chiar daca dormi mult mai mult decat de obicei, in timp ce sanii vor incepe sa te doara. Cauza acestor dureri o reprezinta procesul de maturare a glandelor mamare. Dimineata pot sa apara senzatii puternice de greata, iar libidoul iti va scadea.
Citeste si:
Greturile matinale, 5 metode de a le combate
Nevoile nutritionale ale gravidei
Ce inseamna sa mananci pentru doi?
Ce se intampla cu bebelusul tau in prima luna de sarcina
Bebelusul tau este cat o samanta de marar! |
Conceptia bebelusului are loc in 24 de ore de la ovulatie, cu aproximativ 14 zile inainte de inceputul urmatoarei menstruatii. In jurul celei de-a treia saptamani de sarcina, sperma se intalneste cu ovulul. In aceasta perioada scurta "se decide" care va fi sexul bebelusului sau daca vor exista probleme cromozomiale.
Dupa conceptie, celulele incep sa se divida foarte rapid si, inainte ca tu sa iti dai seama ca esti insarcinata, bebelusul si-a dezvoltat tot ceea ce ii este necesar pentru a supravietui pana la venirea lui pe lume. Celulele care se divid in permanenta incep sa se specializeze - oul fertilizat se va transforma in copil si vor aparea placenta, sacul si lichidul amniotic. Sacul amniotic este un invelis etans care se formeaza in jurul oului si il protejeaza, iar placenta este un organ care ajuta copilul sa primeasca de la mama nutrimentele necesare.
La aproximativ 10 zile dupa conceptie, oul se va lipi pe captusela uterului, acolo unde exista cele mai multe nutrimente. In tot aceasta perioada se formeaza plamanii, coloana vertebrala, iar inimioara copilului incepe sa functioneze si sa pompeze sange de una singura. La finalul primei luni de sarcina, bebelusul va avea aproximativ 7 mm.
Totul despre testele de sarcina
Cele mai timpurii semne ale sarcinii
Cum alegi medicul obstetrician
Analize si informatii medicale in prima luna de sarcina
In prima luna de sarcina, este foarte important ca medicul sa iti confirme sarcina, dar sa iti spuna si cat de evoluata este ea. Totodata, el va trebui sa iti calculeze data la care vei naste. Ea se calculeaza foarte simplu - medicul va trebui sa numere 40 de saptamani de la prima zi a ultimei mentruatii. Desigur, tot el va trebui sa te informeze daca este vreo problema cu tine si sa iti dea cateva indicatii pentru urmatoarea perioada.
In prima luna, este indicat sa iti faci niste analize de sange pentru a confirma sarcina, dar si pentru a afla daca exista vreo problema de sanatate de care tu sa nu fi stiut pana in acel moment. Poti adresa intrebari personalului medical despre ceea ce va urma in cele 9 luni de sarcina si trebuie sa te informezi despre tot setul de analize pe care trebuie sa il faci pana cand iti vei aduce pe lume bebelusul.
Citeste si:
Analize in primul trimestru de sarcina
Ecografiile in primul trimestru de sarcina
Analize in sarcina: rezultate care nu trebuie sa te ingrijoreze
Sfaturi si trucuri pentru prima luna de sarcina
- Daca nu ai inca un ginecolog sau cel pe care il ai nu te mai multumeste, incearca sa gasesti unul care sa iti fie pe plac. Poate ca nu esti foarte entuziasmata sa incepi sa cauti, dar iti poti ruga toate prietenele sa iti recomande pe cineva.
- La indicatiile medicului care urmareste sarcina, poti incepe un tratament cu vitamine. Nu incerca sa iei medicamente "dupa ureche" sau la indicatiile familiei si prietenelor, deoarece aceste suplimente alimentare pot face mai mult rau decat bine.
- Daca urmezi un tratament medicamentos, trebuie sa vorbesti cu medicul tau pentru a stabili daca reteta trebuie inlocuita sau suspendata. Foarte multe pilule sunt interzise pe perioada sarcinii, asa ca mare grija la pastile.
- Daca iti plac bauturile energizante sau cele acidulate, trebuie sa incerci sa renunti la ele. Cafeaua in exces este foarte periculoasa in prima luna de sarcina si poate cauza un avort spontan.
- Continua sa faci sport sau incepe cat mai repede un program de antrenament. Miscarea este foarte importanta in timpul sarcinii pentru ca impiedica mamica sa ia foarte mult in greutate si in acelasi timp ii pregateste corpul sa arda mult mai repede kilogramele in plus dupa ce a nascut. Femeile care au un stil de viata sanatos si fac sport cu regularitate isi vor continua si in perioada de sarcina aceste obiceiuri, asa ca nu se vor ingrasa prea mult.
- Renunta la fumat, pentru ca tutunul ii poate dauna dezvoltarii bebelusului.
Citeste si:
Cafeaua in timpul sarcinii
Efectele fumatului asupra sarcinii
De ce este periculos consumul de alcool in sarcina
Top 10 vitamine si minerale esentiale in sarcina
Cele mai comune cauze ale avortului spontan