Inca din primul moment in care afli ca esti insarcinata incepi sa te intrebi daca bebelusul tau este sanatos, cum arata si ce face el in burtica, daca este un bebelus sau mai multi. O mare parte dintre aceste intrebari isi vor gasi raspunsul la prima ecografie de sarcina pe care o vei face in primul trimestru de sarcina.
Despre ecografia fetala
Ecografia este o procedura ce poate fi utilizata pentru evaluarea fatului, a placentei si a lichidului amniotic in timpul sarcinii. Se executa cu un instrument numit ecograf, ce are la baza principiul ecoului: aparatul trimite ultrasunete care sunt reflectate inapoi de catre suprafata examinata. Aceste ecouri sau sunete reflectate formeaza imagini alb-negru pe un monitor (mai nou, imaginile pot fi si color).
Ecografia fetala reprezinta un test efectuat in timpul sarcinii pentru a vizualiza o imagine a fatului, a placentei si a lichidului amniotic. Ecografia fetala reprezinta metoda cea mai sigura folosita pentru a detecta afectiunile si de a obtine informatii despre fat, ca de exemplu marimea si pozitia. Prima ecografie fetala se poate realiza relativ precoce, inca din saptamana 5 de sarcina.
Ecografia din primul trimestru de sarcina
In primul trimestru de sarcina, examenul ecografic va ajuta medicul care iti urmareste sarcina:
• Sa localizeze si sa confirme sarcina;
• Sa depisteze miscarile fetale si bataile cardiace;
• Sa observe evolutia sarcinii;
• Sa depisteze numarul embrionilor (o eventuala sarcina gemelara sau multipla);
• Sa estimeze varsta gestationala (fatului);
• Sa depisteze eventualele malformatii congenitale;
• Sa estimeze riscul de prezenta a defectelor cromozomiale (de exemplu Sindromul Down);
• Sa identifice malformatiile congenitale care afecteaza creierul sau maduva spinarii (de exemplu, Spina Bifida);
• Sa depisteze eventuale probleme de sanatate ale aparatului reproducator al mamei care ar putea afecta sarcina (chisturi, fibroame, etc.).
De aceea, la ecografia din primul trimestru de sarcina, medicul va analiza:
• lungimea cranio-caudala, adica distanta dintre varful capului si baza feselor, care permite datarea cu precizie a inceputului de sarcina, cu o marja de eroare de 3-4 zile. Aceste date sunt extrem de importante, mai ales pentru femeile care au avut ciclu menstrual neregulat. O alta metoda de a calcula debutul sarcinii este masurarea diametrului craniului.
• translucenta nucala, masurand spatiul translucid din regiunea cefei fatului, pentru a depista eventuale anomalii, precum sindromul Down sau cardiopatiile congenitale. La fetusii cu probleme, regiunea cefei apare ingrosata din cauza unei cantitati mai mari de lichid acumulat. Aceasta zona anatomica trebuie sa fie mai mica de 3 milimetri. Trebuie sa mentionam insa, ca masuratoarea este doar una orientativa si chiar daca dimensiunea este superioara sau egala cu aceasta cifra, in aproximativ 90% dintre cazuri bebelusul este normal.
In cazul in care exista eventuale suspiciuni, pentru a inlatura riscul unei anomalii reale, se recomanda cercetarea sistematica a anomaliilor cromozomice (trisomia 21) si efectuarea singurului examen in urma caruia se poate pune diagnosticul cu certitudine: amniocenteza.
De asemenea, in primul trimestru al sarcinii, ecografia este deosebit de utila in identificarea anormalitatilor aparute in dezvoltarea timpurie a sarcinii, incluzand aici avorturile spontane nedetectate de gravida sau sarcina extrauterina.
Cum se realizeaza o ecografie de sarcina?
Ecografiile din primul trimestru de sarcina pot fi realizate in doua moduri: fie abdominal, fie transvaginal.
In mod obisnuit, o ecografie fetala este realizata de catre un medic specialist in ecografie, dar poate fi efectuata si de catre un medic obstetrician. In cazul ecografiei abdominale nu este necesara indepartarea completa a hainelor, poate fi ridicat numai tricoul (sau bluza) si indepartat de la nivelul taliei pantalonul (sau fusta). Ecografia abdominala se realizeaza astfel: pacienta este asezata in decubit dorsal (intinsa pe spate); pe abdomen se aplica un gel conductor, iar apoi, pe abdomen este plimbata sonda exploratoare. Este recomandat ca inaintea efectuarii unei ecografii abdominale sa nu aplici creme pe abdomen cu cel putin o saptamana inainte si sa bei foarte multe lichide cu o ora-doua inainte de procedura pentru ca vezica urinara sa fie plina. Procedura este nedureroasa, dar vei experimenta un usor disconfort indus de vezica urinara plina.
Ecografia transvaginala se realizeaza cu ajutorul unei sonde transvaginale care va fi imbracata intr-un manson de latex si pe care se va aplica un gel lubrefiant pe baza de apa. Este recomandat ca, in cazul in care stii ca esti alergica la latex, sa avertizezi medicul inainte de a face o ecografie transvaginala. Ecografia transvaginala se realizeaza mai bine atunci cand vezica urinara este goala si ofera o rezolutie mai buna a imaginii, ceea ce este util in observarea unor detalii.
Bine de stiut!
Trebuie sa stii ca nu poti sa ai incredere totala in ecografia din primul trimestru de sarcina. In timpul acestei proceduri se pot strecura scapari de vizionare si multe erori de interpretare, astfel ca, oricat de performant ar fi aparatul si oricat de competent ar fi medicul care realizeaza ecografia din primul trimestru de sarcina, pot exista anomalii sau afectiuni ce raman nedescoperite sau dimpotriva, pot exista suspiciuni care nu se confirma.