Cauzele avortului spontan

Cauzele avortului spontan

Louise Tanase - Contributor

Avortul spontan constituie una dintre cele mai mari temeri ale femeilor insarcinate, mai ales ca, in general, acesta nu poate fi prevenit si rareori anticipat. In cazul in care si tu ai suferit vreodata un avort spontan, probabil ca vrei sa stii mai multe despre cauzele acestuia. Qbebe iti prezinta cele mai comune cauze ale avortului spontan.

Avortul spontan reprezinta intreruperea spontana a sarcinii (dintr-o cauza naturala, fara o interventie din afara) inainte de saptamana 20 de gestatie. Eiminarea spontana a produsului de conceptie dupa saptamana 20 de sarcina se numeste pierdere spontana in stadiul avansat al dezvoltarii sarcinii. Avorturile spontane sunt relativ frecvente; statisticile spun ca 1 din 4 femei insarcinate pierd sarcina. Pierderea produsului de conceptie in primul trimestru si inceputul celui de-al doilea trimestru, reprezinta 15-25% din totalul sarcinilor diagnosticate clinic. De asemenea, avortul spontan in stadiul mic de dezvoltare este frecvent la femeile care nu stiu ca sunt insarcinate.

In cazul in care ai suferit vreodata un avort spontan, probabil ca vei dori sa afli care a foat cauza avortului si, mai ales, ce poti face pentru a preveni alt avort spontan. In primul rand, trebuie sa stii ca faptul ca ai pierdut o sarcina nu inseamna ca nu vei putea duce pana la capat o sarcina vreodata ori nu vei putea naste un bebelus sanatos. In al doilea rand, accepta faptul ca este posibil sa nu afli niciodata cauza avortului spontan pe care l-ai suferit.

Specialistii spun ca in general, avorturile spontane reprezinta un eveniment izolat si intamplator, iar in majoritatea cazurilor nu se poate stabili cauza exacta a avortului. Insa, in cazul in care avorturile spontane devin recurente (2-3 avorturi spontane consecutive), este posibil ca in urma investigatiilor medicale sa se descopere cauza care determina avorturile.

 Medic ginecolog

Anomalii cromozomiale

Specialistii spun ca anomaliile cromozomiale reprezinta cauza producerii a aproximativ 60% dintre avorturile spontane. Cromozomii sunt purtatorii genelor si reprezinta niste structuri micute prezente in fiecare celula a corpului uman. Fiecare individ are 23 de perechi de cromozomi: cate un set de la fiecare parinte (mama si tata). Uneori, cand un ovul si un spermatozoid se intalnesc cromozomii purtati de acestea nu se pot alinia si nu pot forma perechi, fie din cauza ovulului, fie din cauza spermatozoidului. In acest caz, embrionul care rezulta in urma fecundarii ovulului de catre spermatozoid are o anomalie cromozomiala si sarcina se incheie, de regula, cu un avort spontan. Cuplurile care trec prin doua sau mai multe avorturi spontane afla uneori, in urma analizelor medicale ca prezinta anomalii cromozomiale care nu ii afecteaza direct dar care impiedica obtinerea unei sarcini viabile.

Anomalii uterine si cervix incompetent

 Ecografie

In cazul in care uterul tau are o forma "anormala" sau este divizat avortul spontan apare pentru ca, fie embrionul nu se poate implanta, fie se implanteaza si nu poate obtine hrana de care are nevoie pentru a supravietui. Specialistii spun ca anomaliile uterine sunt responsabile de circa 10% dintre avorturile spontane. De asemenea, trebuie sa stii ca un cervix (col uterin) slabit sau incompetent este o alta problema care poate conduce la avort spontan, deoarece spre sfarsitul primului trimestru de sarcina fatul este destul de mare si face ca cervixul sa se umfle. Daca cervixul este slabit, nu poate tine fatul in interiorul uterului. Este posibil ca medicul ginecolog sa nu observe nici una dintre aceste doua probleme decat dupa ce suferi mai multe avorturi spontane sau chiar pe parcursul unei sarcini. Vestea buna este ca septul uterin sau uterul divizat poate fi corectat chirurgical. In cazul in care cervixul tau este slabit sau incompetent, trebuie sa stii ca medicul il poate inchide printr-o sutura numita cerclaj.

Tulburari imunologice

In anumite cazuri este posibil ca organismul femeii sa perceapa sperma ca fiind un corp strain si atunci este un miracol daca sarcina apare. Insa, in cele mai multe cazuri, ovulul fertilizat reuseste sa trimita un mesaj organismului mamei prin care il face sa inteleaga ca nu este o bacterie sau un corp strain si sarcina continua fara incidente. Totusi, exista si cazuri in care embrionul nu este recunoscut si acceptat de corpul viitoarei mame din cauza anticorpilor antifosfolipidici, niste anticorpi capabili sa atace tesutul propriu, inclusiv embrionii, acestia reprezentand cauza multor avorturi spontante pe care medicii le credeau inexplicabile. Din pacate, nu exista prea multe studii in aceasta privinta, iar tratamentele sunt considerate inca experimentale.

Boli netratate ale tiroidei si diabetul necontrolat

 Medic si pacienta

Bolile tiroidei (atat hipotiroidia cat si hipertiroidia) si diabetul netinut sub control sunt asociate cu un mediu uterin nefavorabil instalarii unei sarcini. Medicii spun ca efectele pe care aceste boli netratate corespunzator le au asupra organismului femeii fac ca embrionul sa supravietuiasca foarte greu. Totusi, in cazul in care suferi un avort din cauza acestor boli cronice, medicii spun ca ai sanse sa poti duce la capat o sarcina sanatoasa numai daca respecti recomandarile care iti sunt facute pentru tratamentul si conduita cea mai potrivita bolii de care suferi. In cazul diabetului tratamentul si regimul alimentar iti pot fi de folos, iar in cazul afectiunilor tiroidei medicatia corecta poate fi de ajutor.

Sindromul ovarului polichistic

Una dintre cauzele avortului spontan este sindromul ovarului polichistic. Femeile diagnosticate cu aceasta afectiune au un nivel prea ridicat de testosteron, un hormon masculin care cauzeaza, printre altele, menstruatie si ovulatie neregulata. Medicii spun ca, chiar si in cazul femeilor care nu sufera de diabet, sindromul ovarului polichistic cauzeaza rezistenta la insulina, ceea ce impiedica maturizarea completa a tesuturilor uterine. Statisticile estimeaza ca aproximativ 5-10% dintre femeile aflate la varsta fertila sufera de sindromul ovarului polichistic.

Infectii bacteriene

 

In mod obisnuit, in aparatul reproducator al femeii, dar si al barbatului traiesc foarte multe micro-organisme care nu dauneaza in nici un fel organismului, ba chiar il ajuta. Insa, anumite bacterii pot cauza probleme, inclusiv un risc crescut de avort spontan, cum ar fi mycoplasma hominis si ureaplasma urealyticum, care se pot gasi in tractul genital. La femei, aceste bacterii pot fi cauza inflamarii endometrului (unul dintre straturile uterului), ceea ce va face imposibila dezvoltarea unui embrion. Din pacate, infectia cu aceste bacterii nu produce nici un fel de simptome, prin urmare singura modalitate de a afla daca tu sau partenerul tau sunteti infectati este sa faceti analize de laborator. Din fericire, aceste infectii pot fi tratate foarte usor cu anumite antibiotice pe care vi le va prescrie medicul de familie.

Stilul de viata

In anumite cazuri, stilul de viata nesanatos poate fi responsabil de avortul spontan. Fumatul, consumul de alcool sau droguri, anumite medicamente sau chiar toxine din mediul inconjurator pot pune in pericol dezvoltarea intrauterina a embrionului sau chiar a fatului. In cazul in care esti fumatoare, trebuie sa stii ca nicotina traverseaza bariera placentara si afecteaza alimentarea cu sange a embrionului si dezvoltarea fetala, acesta fiind unul dintre motivele pentru care fumatoarele au un risc de doua ori mai mare de a suferi un avort spontan. De asemenea, trebuie sa mai tii cont de faptul ca, daca vei consuma alcool in exces sau vei folosi droguri recreationale vei avea un risc crescut de avort spontan. De asemenea, in cazul in care lucrezi in anumite medii cu risc crescut de contaminare cu elemente nocive (ferme, laboratoare, fabrici cu emisii toxice, mediu radioactiv, chiar si sali de operatie sau cabinete dentare) trebuie sa fii constienta ca te supui unui risc crescut de avort spontan. In ceea ce priveste stilul de viata care iti poate supune sarcina unui risc crescut de avort spontan, poti sa iei anumite masuri. In primul rand, renunta la obiceiurile nesanatoase si la vicii, iar daca iti este teama ca locul de munca iti poate pune sarcina in pericol vorbeste cu medicul tau, dar si cu angajatorul, despre acest lucru.

 

Articolul urmator
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești
    Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești

    Îți dorești să slăbești, dar tot nu reușești să ajungi la greutatea ideală? În acest caz, s-ar putea să ai un metabolism lent, care încetinește procesul de...

    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

    Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților,...

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    A început școala și cel mic nu se odihnește suficient? Află cauzele tulburărilor de somn la copii
    A început școala și cel mic nu se odihnește suficient? Află cauzele tulburărilor de somn la copii

    Școala a început deja de câteva săptămâni bune, iar prichindelului tău îi este încă destul de greu să se culce la ore rezonabile și să se trezească...

    Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13
    Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13

    Trisomiile se referă la prezența unui cromozom în plus în toate sau doar în anumite celule, adică o persoană are trei copii ale unui anumit cromozom (o structură pe...

    Semne post acneice: cauzele apariției, cum să le îngrijești și metode de prevenție
    Semne post acneice: cauzele apariției, cum să le îngrijești și metode de prevenție

    Acneea este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii și poate afecta atât adolescenții, cât și adulții. Nu este periculoasă și, în general, se vindecă...

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

    Sănătatea mentală este unul dintre cele mai actuale subiecte ale societății noastre. În România, tot mai mulți copii și adolescenți ajung să aibă nevoie de intervenție...

    © 2024 Qbebe