Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile
În urma administrării vaccinului anti-COVID, multe femei au tulburări ale ciclurilor menstruale precum: întârzieri sau absența ciclurilor menstruale, hemoragii cu cheaguri, simptome bruște de pre-menopauză, sângerări abundente și neregulate sau menstruații cu durata de o lună.
Susținuți de fonduri de la National Institutes of Health, mai mulți cercetatori din cadrul a cinci instituții vor efectua studii pe durata unui an pentru a examina posibilele legături între vaccinare și menstruația neregulată a femeilor, în așa fel încât să elimine orice îngrijorare cu privire la acest aspect. Cercetarea va fi întreprinsă de echipe de la Universitatea din Boston, Harvard Medical School, Johns Hopkins University, Michigan State University și Oregon Health and Science University. Studiile vor include participante de toate vârstele și de toate mediile care nu au fost încă vaccinate, inclusiv cele care intenționează să se vaccineze și cele care nu, pentru a le studia ciclurile menstruale înainte și după imunizare.
Citește și: Principalele tulburari ale ciclului menstrual
În acest moment, nu se cunoaște nicio legătură între vaccinare și modificările menstruației, iar experții în sănătate publică reiterează faptul că vaccinurile sunt sigure, eficiente și necesare pentru a pune capăt pandemiei. Cu toate acestea, poveștile femeilor care s-au vaccinat anti-COVID subliniază o lacună persistentă de date despre sănătatea reproductivă și ciclurile menstruale ale femeilor, care nu au fost colectate în timpul studiilor clinice, inclusiv în timpul testelor vaccinurilor Covid. De asemenea, pana acum nu a fost publicat niciun studiu științific care să examineze o potențială relație între administrarea vaccinurilor anti-COVID si tulburarile menstruale ale femeilor.
„Aceasta este o problemă importantă, trecută cu vederea”, a declarat Dr. Hugh Taylor, președintele departamentului de obstetrică, ginecologie și științe reproductive de la Școala de Medicină Yale, care a adăugat că a auzit de la propriile sale paciente despre diferențe în ceea ce privește menstruația lor după administrarea vaccinului.
Citește și: Cele mai comune motive de întarziere a menstruației
Pe de altă parte, medicii subliniază că exista o serie de factori diferiți pot afecta temporar menstruația unei femei, inclusiv stresul, boala sau schimbările în stilul de viață. Perioada menstruatiei si fluxul menstrual, variază, de asemenea, foarte mult de la o persoană la alta.
Citește și: Cat e normal sa intarzie ciclul?
- Surse: nytimes.com, nichd.nih.gov
Surse foto: istockphoto.com