Testele de fertilitate sau testele de ovulatie sunt teste care se fac acasa pentru a afla momentul ovulatiei, adica a perioadei fertile. Cu ajutorul testelor de fertilitate sau ovulatie poti afla cand esti in perioada fertila, o informatie foarte importanta pe care o poti folosi atat in cazul in care incerci sa concepi unui copil, cat si pentru contraceptie.
Testele de ovulatie te ajuta sa determini perioada in care exista cea mai mare sansa sa ramai insarcinata. Aceste teste de ovulatie sau fertilitate se bazeaza pe faptul ca hormonul luteinic (LH) se afla permanent in urina ta, nivelul acestui hormon crescand insa inaintea celei mai fertile zile din luna.
Atunci cand organismul tau se pregateste sa ovuleze, de la nivelul hipofizei se descarca o cantitate foarte mare de hormon luteinic. Acest hormon este esential, deoarece el are rolul de a produce ruperea foliculului care contine ovulul, adica este responsabil de eliberarea acestuia in cavitatea peritoneala de unde va fi cules de catre trompe uterine. Eliberarea ovulului are loc intr-un interval cuprins intre 24, maxim 48 de ore de la descarcarea hormonului luteinic.
Prin urmare, pentru a determina care este perioada ta fertila, este absolut necesar sa descoperi momentul aparitiei nivelului cel mai ridicat al hormonului luteinic si, implicit, momentul in care exista probabilitatea cea mai mare de ovulatie.
Ce este testul de ovulatie si cum se foloseste?
Testul de ovulatie sau testul de fertilitate este o analiza rapida prin care se urmareste identificarea hormonului LH din urina, fapt care permite anticiparea momentului ovulatiei. Testele de ovulatie (sau fertilitate) au o precizie de 99.9% in cazul folosirii corecte. Aceste teste de fertilitate functioneaza exact ca si testele de sarcina, adica presupun colectarea unei mici cantitati de urina intr-un vas mic, perfect curat, dupa care se introduce testerul in urina. Citirea rezultatelor testului de fertilitate se face dupa 5-10 minute, conform instructiunilor de folosire ale testului.
In cazul in care testul este pozitiv vor aparea doua liniute rosii, ceea ce inseamna ca te afli in perioada fertila, iar daca testul de ovulatie este negativ (adica LH-ul nu a fost eliberat intr-o cantitate suficienta pentru a produce ovulatia) va aparea o singura liniuta, cea de control. Trebuie sa stii ca, de obicei, aceasta descarcare de LH are loc la mijlocul ciclului menstrual, adica aproximativ in ziua a 13-a a unui ciclu regulat, de 28 de zile.
In cazul in care ai ciclul neregulat trebuie luat ca referinta cel mai scurt ciclu menstrual, adica, daca ciclul tau menstrual are o durata cuprinsa intre 25 si 30 de zile, trebuie sa incepi sa faci teste in ziua corespunzatoare ciclului de 25 de zile si apoi il repeti pana in ziua corespunzatoare celui de 30 de zile.
Limitele testelor de fertilitate
Testele de fertilitate nu sunt 100% eficiente, deoarece ele arata doar ca eliberarea de LH a avut loc si ca este posibil ca in urmatoarele 24 ore sa se produca si ovulatia. Din pacate, testele de fertilitate nu pot arata sigur ca veti ovula. In unele cazuri este posibil ca, in ciuda faptului ca hormonul luteinic a fost eliberat, foliculul sa nu se rupa, si in consecinta ovulul sa nu fie eliberat, afectiune denumita Sindromul foliculului luteinizant nerupt.
Testul de fertilitate nu este reutilizabil, odata folosit el nu mai poate fi folosit la o alta determinare, ceea ce nu presupune costuri foarte mari (nu sunt foarte scumpe), dar presupune sa ai un stoc de rezerva in cazul in care nu nimeresti ziua in care LH este eliberat. De asemenea, trebuie sa stii ca, pentru acuratetea testului, este recomandat sa nu iei medicamente care sa contina hCG sau LH in perioada in care faci testarea. Testul nu poate fi util daca esti deja insarcinata, la menopauza sau daca iei pilule anticonceptionale ori medicamente ce contin estrogen sau progesteron.
Tu ai folosit vreodata un test de fertilitate? Te-a ajutat?