Ce reprezinta mai exact ultrasunetele?
Ultrasunetele sunt o metoda prin care se obtin imagini ale organelor interne din corp cu ajutorul unei frecvente ridicate de unde sonore trimise in corp, iar imaginea insasi este ecoul acestor unde. Odata ce undele lovesc un obiect ecoul produs de acestea poate determina distanta la care se afla obiectul respectiv cate de mare este, ce forma si ce consistenta interna are.
Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru un control la medic?
Trebuie sa stii ca un astfel de control la medicul specialist mai ales in cazul in care vrei sa iti faci o radiografie cu ultrasunete nu necesita o pregatire speciala, acest lucru ramanand la latitudinea doctorului care are grija de sarcina ta. Unii doctori iti pot cere sa bei inainte 4-6 pahare de apa, astfel incat vezica sa fie plina si fetusul sa se poata vedea mult mai bine. In situatia in care ti se permite sa filmezi radiografia ai putea sa te pregatesti de acasa luand cu tine materiale de care ai nevoie - camera de filmat, o caseta sau alte aparate de care poti dispune. |
Tipuri de aparate medicale de scanare cu unde sonore
A. Ultrasunetele intervaginale
Scanarile cu ajutorul undelor sonore pot fi efectuate prin intermediul unor sonde introduse in vaginul pacientei. Aceasta metoda ofera o imagine clara asupra interiorului uterului pacientei si un surplus de informatii atat in cazul pacientelor care sufera de obezitate, cat si in cazul celor aflate in primele saptamanii ale sarcinii.Aceasta claritate a imaginii se datoreaza faptului ca partea de inceput a sondei de scanat se afla foarte aproape de uter si frecventa ridicata folosita de convertor permite acest lucru. Scanarea intervaginala reprezinta o buna modalitate de diagnosticare a sarcinii ectopice (conditie medicala caracterizata prin implantarea embrionului in afara uterului).
B. Ultrasunetele transabdominale
a) Ultrasunete DopplerAcest aparat este cel mai comun si cunoscut de catre medici si pacientele insarcinate. Se bazeaza pe un test ce foloseste unde sonore pentru a evalua sangele ce curge prin vasele de sange. Astfel va aparea pe imaginea unui monitor conectat la apartul cu ultrasunete forma fetusului obtinuta in urma observarii cursului sangelui si a vaselor de sange.
b) Ultrasunetele 3-D si 4-D
Scanarea cu ajutorul ultrasunetelor 3-D si mai nou cu cele 4-D ofera atat medicului specialist, cat si pacientului o imagine pe 3 dimensiuni ce nu poate fi obtinuta da catre obisnuitul scaner 2-D astfel incat sa se poata observa mult mai clar si vizibil interiorul uterului. Acest fapt ajuta si la o mai buna depistare a posibilelor probleme pe care le dezvolta fetusul.
Ce se intampla la o sedinta?
Inainte de a ajunge la sedinta medicul specialist iti va cere sa te pregatesi, bineinteles este vorba de am spus mai devreme. Odata ajunsa la clinica, ti se va cere sa te imbraci intr-un halat special si vei fi dusa in camera in care sa afla si aparatul cu ultrasunete.
In sala de examinare, dupa ce te vei intinde pe masa de examinare medicul va intinde pe burtica ta un gel special ce are ca scop permiterea conductorului sa se miste mai usor pe suprafata corpului si transmiterea mult mai usoara a undelor in corp. Un astfel de examen dureaza in jur de 30 de minute, insa daca este nevoie de alte teste, poate dura chiar mai mult. |
Daca este vorba despre un aparat cu ultrasunete inervaginal, medicul te va pune sa stai culcata pe masa de examinare cu picioarele ridicate, in unele cazuri exista si dispozitive atasate mesei pe care sa iti asezi picioarele pentru ca pozitia ta sa fie cat mai confortabila. Dupa ce te-ai asezat, specialistul va introduce sonda in vagin pentru a captura imagini cu interiorul uterului.
Stagiile de sarcina si de ce se folosesc ultrasunetele
• Primul trimestru - ultrasunetele se folosesc in primele 3 luni pentru a se verifica daca embrionul se dezvolta in conditiile normale, sa se confirme cati embrioni sunt si sa se calculeze varsta gestationala si eventual cand „este programata" nasterea bebelusului.
• Al doilea trimestru - intre saptamanile 18 si 20 se folosesc ultrasunetele pentru a se verifica cum se dezvolta structura fetusului, precum membrele, creierul, coloana verterbarala si organele interne, unde este localizata placenta sau care este sexul copilului, in cazul in care parintii vor sa stie.
• Al treilea semestru - ultrasunetele efectuate dupa cea de-a 30-a saptamana vizeaza verificarea cresterii in conditii normale a fetusului si localizarea placentei astfel incat aceasta sa nu blocheze cervixul.
Cand se foloseste aparatul cu ultrasunete?
Scanarea cu ajutorul ultrasunetelor reprezinta o metoda sigura si eficienta prin care se poate face o investigare medicala asupra fetusului. Exista mai multe „momente" in care medicul decide sa foloseasca acest aparat, sau mai exact scanarea cu ultrasunete ajuta medicul in diverse cazuri, dupa cum urmeaza:
1. Diagnosticarea si confirmarea sarcinii timpurii
Sacul gestational poat fi vizualizat inca din timp, incepand cu a patra saptamana de la conceptie si pe langa acest lucru se mai poate observa si sacul embrionar in special in jurul celei de a cincea saptamana. Astfel embrionul poate fi masurat si observat de catre medicul specialist, care la randul lui precizeaza marimea sarcinii din interiorul uterului.
2. Sangerarea vaginala in timpul sarcinii timpurii
Printr-un astfel de test se poate observa daca exista o sangerare vaginala, fapt ce arata pe de alta parte si viabilitatea fetusului. Cu ajutorul ultrasunetelor se depisteaza bataile inimii in a sasea saptamana de la conceperea embrionului, iar incepand cu a saptea saptamana acest lucru se va afisa pe ecran cu claritate.
Acest lucru arata faptul ca probabilitatea ca sarcina sa continue in conditii optime este de 95%. Daca ar fi cazul unor avorturi spontane sau „degenerare" a ovulului, de obicei se observa pe ecranul aparatului o deformare a sacului gestational, o absenta a oului sau a bataii inimii fetusului.
Inima fetusului bate in functie de „varsta" gestationala, astfel cand a ajuns la a sasea saptamana bate 90-110 pe minut, iar la a noua saptamana bate cu 140-170 pe minut. Daca intre saptamanile 5-8 bataile inimii sunt mai mici de 90 pe minut, atunci fii cu bagare de seama pentru ca acest lucru este asociat cu un mare risc de pierdere a sarcinii.
3. Determinarea varstei gestationale si aprecierea marimii fetusului
Masurarile facute asupra corpului fetusului reflecta si varsta gestationala a acestuia. Aceste masuratori permit, pe de alta parte, o apreciere specializata asupra cresterii si marimii fetusului si ajuta si la diagnosticarea si mentinerea sub observatie a cresterii retarde intrauterine. |
4. Diagnosticarea malformatiilor fetusului
Majoritatea dintre structurile anormale pe care le poate dezvolta fetusul poate fi diagnosticata cu ajutorul scanarii cu ultrasunete si poate fi facuta de obicei in primele 20 de saptamani fata de momentul in care insamantarea a avut loc. Printre malformatiile intalnite pana acum se numara - hidrocefalie (afectiune caracterizata prin acumularea excesiva de lichid cefalorahidian în membranele creierului, insotita de atrofia acestuia, iar la copii si de cresterea progresiva a cutiei craniene, incomplet osificata), acefalie (monstruozitate congenitala, incompatibilã cu viata, ce consta in lipsa capului la fat), exomfalie (hernie ombilicala de la nastere in care unele organe abdominale preseaza cordonul ombilical), spina bifidia (un defect de nastere cauzat de incompletutidinea inchiderii tubului neural embrionic), hernie abdominala (paraomfalocee - o malformatie a peretelui congenital abdominal in care intestinele si cateodata si alte organe se dezvolta in afara abdomenului fetusului printr-o deschizatura), atrozia duodenului (astuparea sau neperforarea duodenului - partea initiala din intestinul subtire) si altele.
5. Localizarea placentei
Folosirea unui astfel de aparat a devenit indispensabila pentru localizarea pozitiei placentei si determinarea celei mai externe marginii a acesteia. Astfel se poate face si un diagnostic sau o excludere cu privire la o posibila conditie medicala numita placenta anormala in care placenta este pozitionata foarte jos aproape sau chiar langa cervix. In acelasi timp, prin acest test se pot depista din timp si alte anormalitatii ale placentei cauzate de conditii precum diabetul, izoimunizarea Rh si cresterea intrauterina severa de retardare.
6. Sarcini multiple
In diverse situatii scanarea cu ultrasunete poate ajuta la determinarea numarului de fetusi care se dezvolta in interiorul uterului viitoarei mamici.
7. Hidramnios si oligohidramnios
Excesul sau scaderea cantitatii de lichid amniotic pot fi depistate la timp cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Ambele conditii medicale pot avea reactii adverse asupra fetusului, din aceasta cauza este recomandata o analiza asupra tuturor elementelor implicate in dezvoltarea normala a fetuslui.