Greutatea acumulata in sarcina - cat de mult inseamna normal?
Cresterea in greutate pe parcursul celor 9 luni este o dovada ca fatul se dezvolta normal. Primele kilograme in plus sunt cauzate de formarea tesutului matern (in primele 20 de saptamani), iar acumularea celor din urma definesc bebelusul (in ultimele 20 de saptamani). Orice gram are rolul lui. Dar sa vedem ce inseamna si ce presupune cresterea adecvata a greutatii in timpul sarcinii.Greutatea in sarcina depinde foarte mult de indicele de masa corporala (IMC) anterior sarcinii. O femeie cu IMC intre 18.5-24.9, adica o greutate normala inainte de sarcina, ar trebui sa castige intre 11-16 kilograme pana la finalul perioadei de maternitate, o subponderala (IMC mai mic de 18.5) - intre 16 si 18 kilograme, iar o supraponderala (IMC de 25-29.0) - intre 8 si 10 kilograme.
In cazul femeilor insarcinate cu gemeni, cresterea masei corporale este tot direct proportionala cu greutatea inainte de sarcina. Nu se vor dubla valorile de mai sus. Spre exemplu, o gravida cu greutate normala va acumula aproximativ 16-24 kilograme, o subpoderala - intre 13 si 22 de kilograme, iar o supraponderala - cel mult 18 kilograme. Dar cel mai in masura sa-ti spuna cate kilograme ar trebui sa acumulezi in sarcina este obstetricianul tau. Discuta cu el!
Cresterea in greutate pe trimestre
Pe parcursul sarcinii, cresterea in greutate trebuie sa fie graduala si in echilibru cu dezvoltarea copilului care necesita o cantitate zilnica de nutrienti. O fluctuatie de cateva sute de grame de la o saptamana la alta este complet fireasca. Daca, insa, castigi sau pierzi kilogramele brusc, este cazul sa te prezinti la specialist si sa te asiguri ca este totul in regula cu bebelusul tau.In primul trimestru de sarcina, copilul este inca mic si nu solicita un consum caloric suplimentar. Vei creste cu 200-300 de grame pe saptamana. Asta inseamna ca nu este nevoie sa obtii mai mult de trei - patru kilograme. Iar daca suferi de greturi matinale, s-ar putea chiar sa pierzi un pic din greutate. Dar fluctuatiile sunt normale, nu teingrijora.
In al doilea trimestru de sarcina, copilul incepe sa creasca serios. Apetitul se modifica, vei adauga intre 500 de grame si un kilogram pe saptamana, ceea ce duce la acumularea, in medie, a cinci kilograme pana in luna a saptea. Astfel, daca ai avut un inceput normal de sarcina, cu o crestere in greutate adecvata, vei obtine la final un plus de 14 kilograme, cu aproximatie.
In al treilea trimestru de sarcina, copilul se dezvolta vertiginos. De abia acum se poate spune ca mama ia in greutate datorita fatului. Un ritm corect de crestere in greutate presupune adaugarea a circa 500 de grame pe saptamana in lunile sapte si opt si intre 500 de grame si un kilogram saptamanal in ultima luna de sarcina. Vei obtine un castig net de aproximativ 8 kilograme.
Trebuie precizat ca aceste valori sunt orientative. Fiecare sarcina este diferita. Cifrele pot diferi la aceeasi femeie de la o sarcina la alta. Atata timp cat respectati recomandarile medicului, iar sarcina evolueaza normal, cresterea in greutate ramane ... statistica.
Unde se "aseaza" kilogramele castigate?
Pare ca toate kilogramele in plus s-au "depozitat" in burtica? Este doar o impresie. Greutatea este astfel distribuita incat copilul sa se dezvolte normal, iar corpul tau sa se pregateasca pentru maternitate:- copil - 3,5 kilograme;
- placenta - 1 kilogram, in medie;
- lichid amniotic - 1 kilogram;
- uter 1 - 1,5 kilograme;
- tesut mamar 1 - 1,5 kilograme;
- volum suplimentar de sange - 2 kilograme;
- fluide din tesut maternal - 2 kilograme;
- depozite de grasime 2,5 - 4,5 kilograme;
Repet, valorile sunt orietative de la o sarcina la alta, de la o femeie la alta.
Riscuri la care te supui
Nu cresterea totala in greutate, ci evolutia greutatii pe parcursul sarcinii este mai importanta. Acumularile si pierderile bruste de grame sau kilograme pot semnala complicatii. O mama care ia mai putin de 10 kilograme in timpul sarcinii poate da nastere unui bebelus prea mic (subponderal) sau chiar sa nasca prematur.
O gravida supraponderala inainte de a ramane insarcinata prezinta, in timpul sarcinii, riscul de hipertensiune arteriala si diabet gestational. De asemenea, o crestere brusca a greutatii in ultimul trimestru poate fi un simptom al preeclampsiei. Mai mult decat atat, au existat situatii in care bebelusul era atat de mare incat nasterea naturala s-a dovedit imposibila, cazuri in care se impune interventia chirurgicala (cezariana).
Sfaturi pentru o crestere in greutate adecvata
Tot ceea ce trebuie sa faci pentru cresterea adecvata a masei corporale in timpul sarcinii este sa urmezi indicatiile medicului si sa mananci sanantos si cumpatat. Evita prajelile si mancarea junk food, inlocuieste pe cat posibil dulciurile din comert cu fructe. Alege o dieta alcatuita din toate grupele alimentare, bogata in vitamine si minerale, dar nu face exces. Nu consuma cafea, alcool si tutun. Si fa miscare!
Nu uita de controalele periodice astfel incat medicul sa monitorizeze corespunzator sanatatea ta si dezvoltarea bebelusului!
Voi mai da vreodata kilogramele jos?
Multe femei se tem ca, dupa nastere, nu vor putea sa piarda greutatea acumulata in timpul sarcinii. Specialistii le linistesc. Pierderea in greutate ar trebui sa se produca exact asa cum s-a acumulat: gradual! Iar daca urmezi o dieta variata, dar echilibrata combinata cu exercitii fizice personalizate, in numai cateva luni vei scapa de surplusul de kilograme. In niciun caz, sa nu tii cura de slabire!Daca ai intrat in sarcina cu o greutate normala si ai acumulat, pe parcursul celor noua luni, intre 11 si 16 kilograme, vei scapa rapid de surplus. Daca inainte de sarcina ai fost supraponderala sau ai luat luat in greutate mai mult decat ti-a recomandat medicul, procesul de slabire va dura mai mult.
Un factor esential in lupta cu kilogramele este alaptarea. Exista studii care demonstreaza ca femeile care alapteaza fie si pentru cateva luni pierd mai repede din greutate decat mamele care nu-si hranesc bebelusii cu lapte matern.
Surse:
http://www.whattoexpect.com/pregnancy/weight-gain/
http://www.webmd.com/baby/guide/healthy-weight-gain
http://www.babycenter.com/0_pregnancy-weight-gain-what-to-expect_1466.bc