Iata unele dintre cele mai importante alimente recomandate in sarcina:
1.Fructele si legumele
Daca esti insarcinata incearca sa mananci cel putin sapte portii de legume si fructe pe zi. Fructele si legumele constituie o sursa bogata de fibre, vitamine si minerale.
De asemenea, acestea contin si vitamina C, care este foarte importanta pentru tine si copilul tau. Aceasta accelereaza vindecarea ranilor si absoarbe fierul.
Fructele si legumele care contin vitamina C sunt: capsunile, pepenele, lamaia, portocala, papaya, rosiile, ardeii, verdeturile, varza, broccoli s.a.
O dieta bazata pe fructe si legume iti ofera necesarul de fibre si minerale care iti dau un tonus bun si multa energie.
Model de meniu pentru o zi:
O portie de fructe:
- 1 mar mediu;
- o banana medie;
- jumatate de cana de fructe taiate;
-o jumatatea de cana de suc de fructe.
O portie de legume:
- o ceasca de legume crude;
- o jumatate de cana de suc de legume.
2. Cereale
Unul dintre alimentele recomandate in sarcina sunt cerealele integrale sau produsele care contin cereale. Pentru tine si copilul tau ar fi ideal sa consumi intre sase si noua portii de cereale pe zi.
Produsele care contin cereale integrale sunt recomandate pentru micul dejun si sunt foarte bune, deoarece contin vitamina B, minerale, fibre si fier. De asemenea cerealele, contin acid folic, care dupa cum s-a demonstrat in mai multe studii ajuta la prevenirea unor defecte congenitale grave.
Consumul de cereale la micul dejun sau de alimente bogate in acid folic este foarte important inainte si in timpul sarcinii.
O portie de cereale:
- o felie de paine cu cereale;
- jumatate de cana de cereale fierte(orez, paste);
- o cana de cereale integrale cu lapte sau iaurt.
3.Produsele lactate
Daca vrei sa ai o dieta echilibrata in timpul sarcinii trebuie sa consumi cat mai multe produse lactate cu o cantitate redusa de grasime. Acestea sunt o bogata sursa de calciu atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. De asemenea, produsele lactate reprezinta surse de vitamine A, B si D si proteine.
Vitamina A ajuta la cresterea bebelusului si previne eventualele infectii. Numeroase studii arata ca femeile insarcinate au nevoie de 1000 de mg de calciu in fiecare zi.
Alte surse de calciu se gasesc in legumele cu frunze verzi, fasole si mazare uscata, nuci, seminte si tofu.
O portie de lactate:
- o ceasca de lapte sau iaurt;
- 200g branza naturala.
4. Proteinele
Daca esti insarcinata ai nevoie de 10g in plus de proteine decat in mod normal. In dieta ta zilnica trebuie sa se gaseasca in total aproximativ 60g de proteine. Acestea au un rol foarte important in dezvoltarea copilului, deoarece ajuta la construierea tesuturilor, a masei musculare si a anticorpilor. Alimentele bogate in proteine contin de asemenea, vitamina B si fier care sunt foarte importante pentru sange.
Proteinele se gasesc in carne macra, peste, oua, nuci, fasole uscata si mazare.
O portie de proteine:
- 100g carne slaba pui, vita sau peste;
- o jumatate de cana de fasole uscata fiarta;
- un ou;
- jumatate de cana de tofu;
- un sfert de cana de nuci.
5. Apa
Un lucru recomandat atunci cand esti insarcinata este consumul de lichide, hidratarea. Ideal ar fi sa bei intre sase si opt pahare de apa pe zi. Apa transporta substantele nutritive din alimentele pe care le consumi. De asemenea, previne constipatia, hemoroizii, balonarea si infectiile tractului urinar sau ale vezicii urinare.
Consumul suficient de apa mai ales in ultimul trimestru de sarcina impiedica deshidratarea care poate duce la nastere prematura.