Reguli pe care medicii le respectă când își duc copiii la școală
Deschiderea școlilor implică mai mult decât aspecte de ordin financiar; există școli care după o deschidere au ajuns să fie rapid închise în urma diagnosticării unui caz de coronavirus.
Deși măsurile de precauție de la sala de clasă depind de la o școală la alta, unii părinți continuă să se îngrijoreze cu privire la riscul pe care îl implică trimiterea copiilor înapoi la școală. Toți elevii care nu participă la cursuri online sunt expuși unui risc. Însă este important ce putem face fiecare în parte sau împreună pentru a ajuta, a preveni cât mai mult transmiterea infecției de coronavirus și a lua deciziile corecte. Am întrebat câțiva medici despre regulile pe care le respectă ei în acest sens și iată ce au răspuns:
Dr.Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie Dacia Medical Center subliniază cu privire la copiii săi:
Intru în contact zilnic cu zeci de persoane, sigur că este vorba despre paciente, în majoritatea cazurilor, prin natura meseriei mele de obstetrician-ginecolog. Distanțarea socială nu e neapărat ceva ce poți păstra pentru că practicarea medicinei implică apropierea de oameni. Prin urmare, avem două opțiuni: renunțăm sau reducem contactul cu persoanele cu care nu trebuie neapărat să intrăm în contact, cum ar fi viitorii tătici. În general, ei își doresc să asiste la ecografii, dar perioada impune restricții. Folosesc toate mijloacele de protecție care se impun și dezinfectarea mâinilor face parte din rutină. Oricum făceam asta des prin natura meseriei, dar acum este și mai des. Nu sunt mijloace utilizate pentru că sunt și tată, ci pentru că perioada o impune. Sigur că îmi dau un plus de siguranță. Mai mult, am redus pe cât posibil contactele sociale, evit locurile publice și, în general, tot ceea ce nu este absolut necesar. O fac pentru pacienții mei, dar și pentru familia mea, implicit pentru copiii mei.
Trebuie să vă gândiți că medicii sunt testați foarte des, cel puțin în unitățile medicale private în care lucrez eu. Testarea PCR este deja o rutină pentru mine și asta îmi dă un plus de încredere în faptul că nu reprezint un pericol pentru cei din jurul meu. Nu am redus contactul cu familia, nu îmi doresc asta și cred că măsurile de protecție pe care le luăm în cabinete și în activitățile personale sunt esențiale pentru a ne proteja și a-i proteja. În acest moment, scenariul din unitatea de învățământ în care studiază copiii mei este hibrid. Ei fiind mai mici, sunt în scenariul verde, deci merg la cursuri. Respectând tot ceea ce am spus mai sus, avem grijă să folosim toate mijloacele de protecție pe care le avem la dispoziție. O atenție deosebită o acord monitorizării stării lor de sănătate. Dincolo de grija pentru ei, este felul fiecărei familii de a-și arăta grija față de comunitate. Dacă avem semne de boală de orice fel, eu aleg să îi păstrez acasă pentru a le acorda îngrijirea de care au nevoie și pentru a-i proteja pe colegii lor.
Dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, cu supraspecializare în flebologie și scleroterapie, competență în ecografie generală și în chirurgie laparoscopică și doctor în medicină respectă următoarele reguli când își duce băiețelul la școală:
În principiu, respectăm regulile pe care ar trebui să le respectăm toți și anume:
- Eu încerc sa evit mijloacele de transport, atunci când îl duc sau îl iau de la școala pe băiatul meu. Dacă îl ia bona lui, atunci îl echipez cu mască și mănuși.
- După ce ne urcăm în mașină, atunci când mergem la școală, ne dezinfectăm pe mâini pentru că am atins portiera.
- Băiețelul meu are în ghiozadan dezinfectant de mâini, șervețele umede și șervețele uscate.
- In fiecare zi îi explic cât este de important să ne spălam pe mâini cu apă și săpun, apoi să ne dezinfectăm ori de câte ori atingem un obiect pe care l-au atins și alte persoane.
- El știe că trebuie sa își schimbe masca dacă se umezește iar la orice mânuire a măștii știe că trebuie să se dezinfecteze.
- Când ajunge la Before School sau la școală este termometrizat, de asemenea, ne luam temperatura acasă, înainte de a pleca și seara, la culcare.
- Seara și dimineața ii fac copilului lavaj nazal cu spray de apa de mare pentru a decontamina cavitățile nazale.
- Îl sfătuiesc să păstreze distanța față de ceilalți colegi, să nu dea mâna sau să nu se îmbrățișeze cu aceștia.
Dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru la CRON-Phoenix menționează cu privire la băiețelul său:
Băiețelul meu cel mic învață în ciclul primar, în scenariul verde, offline. Ne-am pregătit pentru acest lucru învățând regulile obișnuite de igienă:
- purtăm masca,
- păstrăm distanța
- ne spălăm pe mâini cât mai des.
Eu ca părinte și medic sunt atentă la interacțiunile noastre cu ceilalți și respectăm regulile impuse la școală. Îl las pe Ștefan la poarta instituției și îl iau tot de acolo, am redus complet contactele cu cadrele didactice și i-am dat copilului rezerve de dezinfectant în ghiozdan. Este bine să fim precauți chiar dacă știm că cei mici fac forme de boală ușoare sau chiar fără simptome.