Săptămâna trecută, Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a precizat faptul că există posibilitatea, în anumite condiţii, ca un copil să facă doar şcoală în sistem online. Pe de o parte, poate fi vorba despre un membru al familiei care are probleme de sănătate ce îl situează în grupa de risc în privinţa unei eventuale infectări cu noul coronavirus: "Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor de familie și, dacă părintele consideră că este o situație care ar putea să genereze o boală suplimentară pentru membrii familiei, poate opta pentru învățarea online". De cealaltă parte, copiii care suferă de afecţiuni cronice, situându-se în grupa de risc, au nevoie de un certificat medical care să dovedească acest fapt.
O altă situaţie care prevede posibilitatea învăţării online este cea în care în familia unui elev există cineva care este infectat cu noul coronavirus. "Este suficient să anunțe școala că are un caz de îmbolnăvire în familie și să prezinte un document în acest sens, pentru că există posibilitatea ca fiecare să aleagă varianta statului acasă, însă Ministerul Sănătății a prevăzut acest lucru, că vor putea desfășura activitățile educaționale în sistem online", a declarat Monica Anisie.
Părinţii preocupaţi de problema învăţării online au solicitat şi serviciile Telverde pentru a afla mai multe detalii în acest sens. Pornind de la informaţiile oferite, s-a ajuns la concluzia că, pentru a opta pentru învăţământul exclusiv online, sunt necesare următoarele:
- O adeverinţă care să dovedească faptul că un copil suferă de o afecţiune care îl pune într-o situaţie de risc- Adeverinţa nu trebuie să vină de la medicul copilului, ci de la medicul curant (acesta poate fi medicul specialist sau medicul de familie, în funcţie de situaţie, important este să fie medicul ce supraveghează copilul în mod curent)
- O adeverinţă medicală care să demonstreze că o persoană are un diagnostic care o pune într-o situaţie de risc şi/sau o menţiune potrivit căreia persoana respectivă suferă de o afecţiune care o poate expune complicaţiilor în cazul în care s-ar infecta cu noul coronavirus- Adeverinţa medicală trebuie să se refere doar la pacient, aşa că nu este nevoie ca pe ea să fie menţionat numele elevului
- La şcoala în care învaţă copilul se vor duce: adeverinţă medicală, dovada care atestă că elevul locuieşte cu o persoană expusă riscului şi o cerere, a părintelui, pe care să scrie că se solicită ca "procesul educaţional să se desfăşoare la distanţă (online)"
Întrebată dacă părinţii pot opta doar pentru învăţarea online indiferent de situaţia epidemiologică, Ministrul Educaţiei a spus că aşa ceva nu este posibil: "Deocamdată, normele permit părinților care au în familie persoane cu un anumit risc de îmbolnăvire să solicite unității de învățământ continuarea învățării de acasă. Fie dacă este copilul bolnav și va fi expus riscului, sau în familie există riscul ca o persoană care ar putea să fie sub riscul accentuării îmbolnăvirii".
Părinţii aşteaptă şi precizări legate de modalitatea în care vor putea fi evaluaţi copiii care, din motive medicale, vor opta doar pentru învăţământul în sistem online.
Surse: digi24.ro, edupedu.ro, facebook.com
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com