Nu este suficientă o singură carantină generală pentru ca noul coronavirus să dispară, spun specialiștii de la Harvard. Aparent, în lipsa continuității măsurilor de distanțare socială un nou val de îmbolnăviri ar putea lovi de două ori mai agresiv. Veștile proaste nu se opresc aici, din păcate. Conform noului studiu, pandemia de coronavirus ar putea reveni în anul 2025, dacă nu se găsește un vaccin sau o schemă de tratament.
“Infecțiile se răspândesc atunci când avem de-a face cu doi factori: oameni infectați și oameni vulnerabili. Dacă nu va exista o imunizare colectivă uriașă, majoritatea populației va rămâne vulnerabilă. Estimarea că pandemia va lua sfârșit în vara 2020 nu este consistentă cu ceea ce știm despre răspândirea infecției”, a spus Marc Lipsitch, expert în epidemiologie de la Harvard și co-autor al noului studiu.
Durata și intensitatea măsurilor de distanțare s-ar putea modifica în momentul în care ar exista un vaccin sau un tratament. În lipsa acestora, izolarea socială permite sistemului sanitar să se pregătească pentru situațiile de criză majoră. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că distanțarea socială prea strictă nu este tocmai un lucru pozitiv; imunizarea populației nu se poate efectua în lipsa interacțiunilor umane de orice fel.
Cu toate acestea, cercetătorii încă nu au descoperit cât de puternică este imunitatea unei persoane care a fost infectată cu noul coronavirus și nici cât timp durează această imunizare. Au ajuns totuși la concluzia că este foarte puțin probabil ca populația lumii să aibă imunitatea suficient de puternică încât să combată complet Sars-CoV-2 de la primul val, așa cum s-a întâmplat cu focarul SARS în 2002-2003.
Surse: sciencealert.com, theguardian.com.