Zile întregi medicii s-au luptat să îl țină în viață pe micuțul de în vârstă de numai 5 ani. O clipă de neatenție a mătușii lui aflată la volan care a pierdut controlul mașinii într-o curbă, a adus sfârșitul celor trei pasageri. Mașina a intrat pe contrasens și a căzut în apele Oltului, după ce a rupt gardul de protecție.
După 5 zile petrecute pe patul de spital, băiețelul în vârstă de 5 ani, a murit
Tragedia s-a produs pe Valea Oltului, în zona Mănăstirii Cornet, localitatea Racovița. Trupurile neînflețite ale victimelor au fost scoase de pompieri la mal, predate echipajelor medicale care au încercat să le resusciteze.
„Echipajul SMURD de terapie intensivă din cadrul ISU Sibiu care a intervenit la accidentul din județul Vâlcea a preluat un minor în vârstă de 5 ani, care se afla în mașina căzută în râu, în stop cardio-respirator. Minorul a fost transportat la Spitalul de Pediatrie din municipiul Sibiu în curs de resuscitare cu hipotermie severă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ISU Sibiu, Andreea Ștefan.
Copilul a fost singurul care a supraviețuit șocului hipotermic. Băiețelul a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, dar din păcate, pe data de 9 Februarie 2025, și-a dat ultima suflare viața. Medicii au încercat să-l răsuciteze, însă trupului firav nu a mai răspuns manevrelor.
Nu se cunosc încă cu exactitate cauzele tragediei care a îndoliat o familie întreagă. „Sunt persoane din localitatea Spinu, comuna Perișani. Persoane cunoscute de toată comunitatea noastră. Au ales o rută ocolitoare pentru a ajunge acasă prin comuna Racovița, apoi Titești și să ajungă în comuna Perișani, satul Spinu. Din câte știu nu au avut viteză, cred că a fost puțină neatenție și a părăsit carosabilul”, spunea un localnic imediat după producerea accidentului pe data de 4 februarie.
Victimele au intrat în șoc hipotermic: „posibilitatea de a reacționa este mult redusă”
Încercările victimelor de a se salva au fost paralizate de apele reci ca gheața ale râului Olt. Atât șoferița, cât și tatăl ei au decedat, deși au fost găsiți în stare critică și au fost transferați la spitalele din Râmnicu Vâlcea și Sibiu. Experții susțin că nu înecul le-a produs sfârșitul, ci șocul hipotermic.
Contactul cu apa rece ca gheața este explicată de Titi Aur, specialist în conducere defensivă: „Dacă rezişti la frig, trebuie să deschizi prima dată geamurile de la maşină, să intre apa în maşină ca să poţi să ieşi. Cel puţin două geamuri, să stai în zona cea mai înaltă din interior ca să poţi să respiri şi după ce intră apa să încerci să ieşi pe geam. Disperarea te face să încerci să împingi portiera. Fiind în apă, nu vei reuşi”.
De asemenea, Tudor Ciuhodaru, medic specialist, a adăugat câteva explicații lămuritoare cu privire la fenomenul de înec pe uscat: „Apar frisoanele, crampele musculare. Încercăm să compensăm, ceea ce înseamnă pierdere de căldură, dar vă daţi seama că în apă rece lucrul acesta se întâmpla cu o viteză fantastică. Posibilitatea de a reacţiona este mult redusă. Dacă ar mai fi existat o posibilitate să se salveze, lucrul acesta este împiedicat”.
Din păcate, femeia de la volan era un sprijin de bază pentru familia sa, și lucra în Germania pentru a-și întreține cei 11 frați și surori.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: romaniatv.net, observatornews.ro, adevarul.ro