Totul despre sindromul colonului iritabil

Totul despre sindromul colonului iritabil

Isabela Polnar

Sindromul colonului iritabil este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane si care nu dispune de un tratament concret, ci mai degraba de respectarea unor anumite reguli legate de alimentatie. Cum se manifesta sindromul colonului iritabil si cum poate fi ameliorat vom afla in continuare.

Ce este sindromul colonului iritabil?

Este o tulburare functionala gastrointestinala, ceea ce inseamna ca simptomele sunt cauzate de modificari in modul de functionare a tractului gastro-intestinal. Desi persoanele afectate prezinta simptome frecvente, acesta nu dauneaza in mod serios sistemului digestiv. Sindromul de colon iritabil reprezinta practic un grup de simptome care apar cumulativ si nu o boala in acceptiunea standard.

In trecut, era cunoscut sub denumirea de colita sau colon spastic, denumirea fiind modificata tocmai pentru a reflecta intelegerea faptului ca sunt implicate atat cauze de ordin fizic, cat si psihic, si nu reprezinta produsul imaginatiei. Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata, este necesara prezenta timp de cel putin 3 luni a simptomelor, fara a fi explicate de vreo alta ranire sau afectiune care sa le justifice. Problema principala pe care o reprezinta este faptul ca organismul nu este capabil sa absoarba nutrimentele necesare, astfel incat unele persoane nu vor putea beneficia de acestea in mod corespunzator.

Colonul iritabil - clasificare

- colon iritabil cu constipatie - presupune scaune tari cel putin 25% din timp si scaune moi sau apoase mai putin de 25% din timp.
- colon iritabil cu diaree - presupune scaune mai sau apoase cel putin 25 % din timp si scaune tari mai putin de 25% din timp.
- colon iritabil mixt - presupune scaune tari cel putin 25% din timp si scaune moi sau apoase cel putin 25% din timp.
- colon iritabil neclasificat - cu scaune tari mai putin de 25% din timp si scaune moi sau apoase mai putin de 25% din timp.

Cum se caracterizeaza sindromul colonului iritabil

Apare cand muschii din intestinul gros se contracteaza mai rapid sau mai incet decat ar fi normal, conducand la durere, crampe, gaze, episoade bruste de diaree si constipatie, nevoia urgenta de a defeca si senzatie de usurare dupa, senzatie de incompleta eliminare a materiilor fecale, mucus in scaun. Majoritatea persoanelor prezinta o alternare intre episoadele de constipatie si cele de diaree, statisticile indicand faptul ca acest sindrom ii afecteaza pe aproape 10-20% dintre adultii intre 20-40 ani, reprezentand de fapt intre 20-50% din totalul pacientilor de la gastroenterologie. Sindromul colonului iritabil debuteaza adesea in adolescenta sau la tineri, dar poate aparea la orice varsta si este asociat cu stresul (pana la 60% din persoanele afectate prezinta probleme psihologice cum sunt anxietatea sau depresia). Din punctul de vedere al incidentei, afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati. Mai mult, unul dintre simptomele cele mai intalnite sunt hemoroizii, care sunt cauzati de episoadele alternante de diaree si constipatie, ce irita mucoasa anala si inflameaza vasele de sange.

Multi-Gyn Comprese anale este un produs recomandat pentru ingrijirea intima externa: zona vaginala si anala.

Efect in ameliorarea directa a disconfortului in zonele intime externe;
Efect calmant puternic asupra tesuturilor afectate, a mancarimii si a iritarii;
Reduc umflarea si previn infectia;
Au o aplicare unica, prin comprese moi, protective.

Eliberare directa de disconfort, cum ar fi sensibilitatea, umflaturile si mancarimea;
Este un tratament eficient pentru fisurile anale si hemoroizii externi;
Sprijina procesul natural de vindecare si previne infectarea tesutului distrus la nastere (lacrimi, incizii, tesuturi suprasolicitate...);
Trateaza iritatii cauzate de: frecare (haine, sport, etc.), servetele sanitare, reactii alergice, actul sexual si spalarea cu sapun; 

Cauzele sindromului de colon iritabil

Cercetatorii nu au identificat inca o cauza exacta a sindromului, iar intestinele bolnavilor par normale la examinare. Se considera a fi cauzat de o tulburare in miscarea musculara a intestinului sau de o toleranta redusa la intinderea si miscarea intestinelor. Astfel, motilitatea redusa conduce la constipatie, iar cea rapida la diaree, spasmele sau contractiile musculare puternice care apar si dispar pot cauza durere abdominala. Unele persoane pot experimenta si hiperreactivitate - o crestere a contractiilor sistemului digestiv ca raspuns la stres sau alimentatie.

Factorii de risc includ o dieta cu putine fibre, stresul, uzul de laxative, un episod de diaree acuta sau alte inflamatii temporare digestive. Dieta joaca insa cel mai important rol, unii doctori considerand ca alergiile alimentare (desi nu sunt prezente semne clinice de alergie) pot cauza sindromul colonului iritabil. Alimentele grase, indulcitorii artificiali (zaharina sau sucroza), aditivii chimici (colorantii si conservantii), carnea rosie, produsele lactate (laptele, branza si smantana), ciocolata, alimentele picante, alcoolul si bauturile carbogazoase pot declansa sau agrava episoadele la unele persoane. Se pare ca este vorba in acest caz de o absorbtie deficitara a glucidelor sau a acizilor biliari care ajuta in procesul de descompunere a grasimilor si de eliminare a toxinelor din organism.

Pot cauza acest sindrom si conexiunile dintre creier si nervii intestinului subtire si a celui gros in ceea ce priveste modul de functionare. Aceste legaturi defectuoase pot conduce la simptome ale sindromului, cum sunt modificari in obiceiurile digestive si durere sau disconfort.

Gastroenterita bacteriana - o infectie sau iritatie a stomacului si a intestinelor cauzata de o bacterie poate conduce la sindromul colonului iritabil.

Cresterea numarului de bacterii intestinale - in mod normal, in intestine creste un numar mic de bacterii, iar sporirea lor poate duce la gaze sau diaree si scadere in greutate. Unele studii au demonstrat ca antiobioticele sunt de ajutor in cazul acestor persoane.

Compozitia chimica a organismului - persoanele afectate prezinta nivele alterate de neurotransmitatori (substante chimice care transmit semnale nervoase) si de hormoni, in cazul femeilor tinere simptomele fiind asociate perioadelor menstruale (hormonii reproducatori sunt considerati implicati).

Ereditatea - acest factor nu a fost inca evidentiat in mod clar, studiile insa indica o prevalenta in cazul persoanelor care au rude sau un istoric medical in acest sens.

Cum este diagnosticat sindromul colonului iritabil

Un examen fizic trebuie corelat cu intrebari legate de simptome, istoric familial si medical (inclusiv infectii recente), medicatie si evenimente stresante asociate simptomelor. In continuare, medicul poate recomanda un test de sange pentru a identifica potentiale probleme (se urmareste rata de sedimentare eritrocitara care denota o inflamatie sau anemie si, daca este cazul, anticorpii care apar in boala celiaca), mai ales daca este prezenta febra, sangerare rectala, anemie, istoric familial de cancer de colon, de sindromul colonului iritabil sau de boala celiaca. Doctorul poate urmari si identificarea unei intolerante la lactoza ce prezinta simptome similare prin excluderea din alimentatie a produselor lactate timp de cateva zile.

Adeseori, se impun teste ale scaunului pentru paraziti sau sangerari (uneori insotite de examinari rectale pentru a identifica sange in scaun), radiografie abdominala (este necesara ingerarea unei substante de contrast si pot fi folosite laxative sau clisma), sigmoidoscopie sau colonoscopie (in special pentru persoanele peste 50 ani). Sigmoidoscopia si colonoscopia sunt similare, cea din urma fiind utilizata pentru a observa rectul si colonul, in timp ce prima este pentru rect si colonul inferior, ambele fiind efectuate de un gastroenterolog. Este necesara din nou ingerarea unei substante speciale, uneori laxative sau clisme, in majoritatea cazurilor fiind indicata anestezia si o medicatie specifica pentru a relaxa persoana in timpul interventiei (un tub flexibil este introdus prin anus ce contine la capat o camera video mica). Medicul poate efectua si o biopsie in decursul procedurii, prelevand o proba de tesut intestinal pentru analiza la microscop.

Tratamentul sindromului de colon iritabil

Scopul tratamentului este ameliorarea simptomelor, pentru unele persoane modificare dietei reprezentand principala metoda de interventie. Adaugarea de fibre suplimentare si evitarea stimulentilor cum este cofeina pot fi de ajutor, dar si reducerea anxietatii prin exercitii fizice regulate (30 de minute zilnic, 5 zile pe saptamana) si chiar terapii complementare (suplimente si plante si modificari in stilul de viata).

Din punctul de vedere al medicatiei, pot fi recomandate anticolinerice- ajuta la relaxarea muschilor intestinali si amelioreaza durerea din spasme, antiflatulente - reduc gazele, antidiareice (cum este Imodium) - scad si opresc diareea, suplimente de fibre cum este psyllium - ajuta in diaree sau constipatie, antidepresive - pentru tratarea durerii sau a depresiei. Mai sunt indicate si medicamente care sporesc cantitatea de lichide din intestine pentru a usura tranzitul sau medicamente care incetinesc tranzitul (pentru diaree).

Sindromul colonului iritabil - alimentatie

Este bine sa evitati produsele lactate, graul, porumbul, alunele, citricele, soia, ouale, pestele si rosiile, fiind deseori recomandata o dieta de eliminare a alimentelor care pot cauza alergii si apoi reintroducerea treptata. Puteti apela la o alimentatie sanatoasa care include fructe si legume, dar si cereale integrale. Daca aveti probleme cu gazele, este bine sa evitati fasolea, varza, broccoli, conopida, sucul de morcovi, sucul de struguri, bananele, nucile si stafidele. Respectati si urmatoarele sfaturi:

- evitati alimentele rafinate cum sunt painea alba, pastele si zaharul.
- mancati mai putina carne rosie si mai multa carne slaba, peste de apa rece, tofu sau fasole pentru proteine.
- folositi la gatit uleiuri sanatoase cum este uleiul de masline.
- reduceti sau eliminati acizii grasi care se gasesc in alimente gata ambalate cum sunt fursecuri, biscuiti, prajituri, cartofi prajiti, gogosi, alimente procesate si margarina.
- evitati cofeina, alcoolul si tutunul.
- evitati substituentii zaharului (sorbitol si manitol).
- beti 6-8 pahare de apa filtrata zilnic.

Daca doriti variante naturiste de tratament, puteti apela la o dieta bogata in fibre care amelioreaza constipatia, desi nu reduce durerea. Scaunele sunt inmuiate si sunt eliminate mai usor, daca se consuma intre 21-38 grame de fibre zilnic. La unele persoane pot cauza gaze, prin urmare trebuie urmarita cantitatea potrivita pentru fiecare. Puteti apela si la suplimente cu probiotice (care contin Lactobacillus acidophilus si Bifidobacterium), bacterii prietenoase care ajuta la functionarea sistemului digestiv, eliminand durerea si gazele si chiar constipatia. Semintele de in sunt de asemenea utile pentru constipatie, balonare si disconfort abdominal, iar uleiul esential de menta pentru aceleasi probleme asociate uneori cu capsule enterice de chimen.

 

http://magazinvavianpharma.ro/
magazinvavianpharma.ro

 

Surse:
http://digestive.niddk.nih.gov; http://umm.edu; www.patient.co.uk

Articolul urmator
Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism
Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?
    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?

    Sindromul impostorului se manifestă prin credința că orice ai face în domeniul în care activezi, tot nu ești suficient de bun. În cazul mamelor, apar gânduri de...

    Ce este „sindromul noului tătic”
    Ce este „sindromul noului tătic”

    Sindromul noului tătic afectează bărbații care sunt copleșiți de noul rol, care simt că nu își pot exprima sentimentele, au anumite frustrări și trec prin perioade de stres,...

    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani
    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani

    O fetiță de 5 ani cântărește 98 de kilograme din cauza unei afecțiuni rare, numită Prader-Willi, care o face să fie mereu flămândă. Mama micuței povestește că nu de...

    Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele
    Mi s-a spus că nu îmi voi putea alăpta copilul cu sindromul Down. Instictul meu de mamă nu a ascultat gurile rele

    Descurajată de medici în primele zile de viață ale bebelușului său diagnosticat cu sindromul Down, o mamă nu s-a lăsat influențată de nimeni și nimic. Cu ajutorul unui...

    Am aflat că sunt însărcinată și după patru zile soțul meu a plecat la Dumnezeu. Am născut o fetiță cu sindromul benzilor amniotice
    Am aflat că sunt însărcinată și după patru zile soțul meu a plecat la Dumnezeu. Am născut o fetiță cu sindromul benzilor amniotice

    Dacă pentru majoritatea femeilor sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viață, pentru mine a fost o luptă continuă. 03.03.2022 - o dată foarte frumoasă pentru a afla o veste la...

    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară
    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară

    O femeie a refuzat să aibă grijă de nepotul ei de 3 ani, diagnosticat cu sindrom Down, de teamă că nu se va descurca. Acum, fratele ei, tatăl copilului, s-a supărat pe ea.

    Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?
    Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?

    Nu este neobișnuit ca într-o familie, dintre toți frații, unul să fie „favoritul” părinților, cel care aduce note mari, este ascultător, nu îi supără și...

    Sindromul părului de nepieptănat există! Un băiețel a devenit faimos pentru podoaba lui capilară
    Sindromul părului de nepieptănat există! Un băiețel a devenit faimos pentru podoaba lui capilară

    Schimbările bruște în textura și culoarea părului unui copil pot indica prezența unui sindrom rar, care a fost identificat, în prezent, la 100 de persoane din întreaga...

    © 2025 Qbebe