Pe vremuri, bauturile racoritoare carbogazoase reprezentau o tratatie ocazionala. In prezent, multi dintre noi nici nu ne mai gandim prea mult atunci cand consumam bauturi carbogazoase, deoarece reprezinta deja un gest reflex: la benzinarie luam o sticla de 0,5l inainte sa platim carburantul, la cinema alegem un pahar urias alaturi de floricele inainte de a intra la film, chiar si la sala de sport gasim in frigidere variante asa zis sanatoase, garbogazoase si le consumam in timp ce facem exercitii fizice.
Nu este de mirare ca statisticile arata ca din 1985 pana in prezent consumul de bauturi carbogazoase aproape s-a triplat in Europa, de la circa 38 litri de persoana pe an la aproape 95 litri de persoana pe an. Din nefericire, nu doar adultii consuma bauturi carbogazoase in exces, ci si copiii, mai ales cei din mediul urban, desi creste semnificativ consumul si in randul copiilor din mediul rural.
Ce contin bauturile carbogazoase?
Atunci cand consumam bauturi carbogazoase trebuie sa fim constienti ca, de fapt, ingeram cantitati uriase, nesanatoase, de acid fosforic, zahar, arome sintetice, coloranti sintetici, indulcitori artificiali, conservanti, cafeina si acizi carbonici. Cel mai ingrozitor aspect al consumului de bauturi carbogazoase este ca a intrat din ce in ce mai mult in dieta copiilor, in cazuri extreme ajungand sa inlocuiasca si laptele de la micul dejun. Rezultatul este ca sanatatea micutilor este din ce in ce mai precara, acestia dezvoltand carente de calciu, lipsa de proteine, acizi grasi si vitamina B. Copiii, la fel ca si adultii, sunt expusi riscului de obezitate infantila, bolilor digestive si malnutritiei.
Problemele de sanatate asociate consumului de bauturi carbogazoase
Desi specialistii sustin ca urmatoarele probleme survin in urma consumului a mai mult de un litru de bauturi carbogazoase pe zi, ar trebui sa fim atenti si atunci cand cantitatea consumata este mai mica, dar constanta.
In principal, problema este ca atunci cand consumam in exces bauturi carbogazoase, in organismul nostru se acumuleaza prea mult fosfor, ceea ce conduce la o scadere calciului si magneziului care sunt vitale pentru ritmul cardiac, consistenta oaselor si dintilor, pentru functionarea muschilor si nervilor, pentru fluiditatea si coagularea normala a sangelui.
• Efectele bauturilor carbogazoase asupra dintilor - Stratul de smalt care ne acopera dintii se erodeaza in timp din cauza acidului din bauturile carbogazoase. In plus, cantitatea uriasa de zahar prezenta in aceste bauturi predispune la dezvoltarea bacteriilor, ceea ce va conduce la probleme dentare serioase.
• Bauturile carbogazoase predispun la obezitate - Nu numai zaharul continut de aceste bauturi adauga un numar mare de calorii nedorite dietei tale zilnice, ci si indulcitorii artificiali cu care se lauda unii producatori. Trebuie sa stii ca aspartamul sau orice alt tip de indulcitori artificiali din bauturile carbogazoase deschid pofta de mancare si, mai ales, pofta de alimente care contin zahar sau grasimi, ceea ce creste, in timp, riscul aparitiei obezitatii.
• Bauturile carbogazoase te fac letargic - In cazul in care nu ai observat pana acum, poate ca ar trebui sa fii mai atenta de acum incolo: bauturile carbogazoase "light" pot provoca ameteli, crampe abdominale sau musculare si uneori migrene. Pe termen lung, consumul constant de bauturi carbogazoase "light" sunt responsabile si pentru problemele de memorie.
• Bauturile carbogazoase provoaca deficiente de minerale si avitaminoze, si conduc la malnutritie - Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma bauturi carbogazoase in exces si sunt dependente de acestea ajung sa nu mai manance normal si sanatos. De asemenea, s-a descoperit ca anumite persoane au tendinta de a consuma cantitati mari de bauturi carbogazoase "light" pentru a inlatura senzatia de foame in speranta mentinerii siluetei, dezvoltand probleme grave de sanatate, avitaminoze, deficit de minerale si chiar malnutritie.
Bauturile carbogazoase afecteaza toate organele
Desi unele persoane inca mai cred ca bauturile racoritoare carbogazoase nu sunt daunatoare si chiar le servesc copiilor de la varste din ce in ce mai fragede, trebuie sa stii ca bauturile carbogazoase afecteaza fiecare organ in parte.
Stomacul: Bauturile carbogazoase contin acid fosforic care afecteaza echilibrul acizilor din stomac si interfereaza cu functionarea normala a acestuia. Acesta provoaca indigestie si senzatia de balonare si disconfort accentuat.
Inima: Invariabil, zaharul adaugat in bauturile carbogazoase este de fapt fructoza concentrata extrasa din sirop de porumb, care poate dauna inimii. Mineralele precum calciul si magneziul sunt necesare pentru buna functionare a inimii, iar absorbtia acestora ar putea fi impiedicata de catre nivelul mare de fructoza din bauturile carbogazoase.
Rinichii: Din pacate, chiar si rinichii sufera din cauza consumului de bauturi carbogazoase, deoarece nu pot excreta acidul fosforic, iar acest lucru le perturba functionarea. Bauturile carbogazoase mai au un efect negativ asupra rinichilor: ii stimuleaza sa elimine calciul din organism, insa cel mai des acesta ajunge sa fie colectat de rinichi, formandu-se astfel faimoasele pietre la rinichi.
Pielea: Atunci cand consumam bauturi carbogazoase avem senzatia ca apa poate fi inlocuita de acestea si incetam sa mai bem apa. Pe de o parte privam organismul de apa si astfel pielea nu ni se mai hidrateaza corespunzator, iar pe de alta parte lipsim organismul de vitamine si minerale esentiale, iar in lipsa acestora pielea imbatraneste si se rideaza prematur.
Oasele: Acidul fosforic poate dezoxigena sangele si poate conduce la rarefierea oaselor prin lipsirea acestora de calciu. In timp, se instaleaza osteoporoza.
Alte efecte negative asupra organismului: Multe bauturi carbogazoase au un adaos mai mare sau mai mic de cafeina, care este foarte rapid asimilata de organism, iar in timp se formeaza dependenta. Din aceasta cauza, in urma consumului constant de bauturi carbogazoase poti experimenta tulburari ale somnului, hiperaciditate gastrica si chiar deshidratare.
Surse:
http://www.nutritionvista.com/NutritionBuzz/what-s-the-deal-with-sodas-calories-unhealthy,247.aspx
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2181290/Having-seen-evidence-I-dont-touch-fizzy-drinks-Frankly-theyre-evil.html
http://www.globalhealingcenter.com/american-trends/soft-drinks-america