Tot ce trebuie să știi despre galactoforită

Tot ce trebuie să știi despre galactoforită

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Galactoforita face și ea parte dintre problemele de sănătate care pot surveni în alăptare. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla informații despre această afecțiune, astfel încât să știi cum ar trebui să procedezi pentru a o gestiona cât mai eficient. Numai așa vei evita producerea unor complicații și vei putea să nu ajungi în situația de a fi nevoită să întrerupi alăptarea din cauza unei infecții severe.

Ce este galactoforita

Aceasta reprezintă o complicație apărută în perioada alăptării și se referă la infecția unui canal galactofor (ce transportă laptele matern spre mamelon).Ea apare de regulă în timpul celei de-a doua săptămâni de alăptare și, în general, este precedată de către o limfangită (o inflamație a vaselor limfatice, apărută din cauza unei infecții.).De cele mai multe ori, infecția din cadrul limfangitei este provocată de către un stafilococ sau un streptococ.
Specialiștii consideră că de fapt galactoforita este prima fază a mastitei. De altfel, una dintre principalele cauze ale acestei afecțiuni este blocarea unui canal galactofor. În același timp, pătrunderea unei bacterii (provenită fie de pe pielea ta, fie din gura bebelușului) prin intermediul crăpăturilor pielii existente la nivelul mamelonului poate să conducă la infectarea deschiderii vreunui canal galactofor.

Factorii de risc pentru galactoforită

Medicii spun că această problemă din alăptare este strâns legată de factori precum:
• Faptul că alăptezi pentru prima dată și nu ești familiarizată cu acest demers
• Mameloanele prea crăpate
• Nu reușești să găsești cele mai bune poziții de alăptare
• Nu porți un sutien special pentru perioada de alăptare sau nu ești atentă când vine vorba despre evitarea unor obiecte ce pot favoriza prea multă presiune la nivelul sânilor și astfel vor împiedica existența unui flux normal de lapte matern (De pildă, s-a constatat că o centură auto prea strânsă sau cărarea unui obiect prea greu, forțând partea superioară a corpului, pot influența în mod negativ fluxul de lapte)
• Fumatul
• Acumularea de prea mult stres și oboseală
• Lipsa unei hidratări suficiente

Cauzele ce pot duce la apariția unei galactoforite

Printre cele mai cunoscute motive pentru declanșarea acestei afecțiuni se numără:
• Inflamația unui canal prin care circulă laptele care va ajunge la mamelon
• Acumularea excesivă a laptelui în sân, acesta creând un mediu favorabil unei infecții
• Prezența unei infecții bacteriene (De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de către un stafilococ)
• Poziții nepotrivite la alăptare

Mama ce isi alapteaza bebelusul

Citește și: Aproape că m-am oprit din alăptare, până ce am învățat această poziție

Simptomele galactoforitei

Spre deosebire de mastită, în cazul căreia debutul este mai brusc, pentru galactoforită simptomele neplăcute se instalează treptat. Ca să-ți dai seama dacă suferi de această afecțiune, ar trebui să poți sesiza următoarele aspecte:
• Unul dintre sâni începe să te doară treptat (Durerea poate să fie prezentă numai la alăptare sau, în cazuri mai severe, ea poate fi permanentă)
• Sânul dureros este mai inflamat decât celălalt
• Intervine roșeața pe sânul inflamat și sânul respectiv este mai cald la atingere
• Febra lipsește inițial și apoi devine moderată (până în 38)
• Din mamelonul sânului cu probleme se vor scurge picături de puroi în cazul în care acesta este stors
• Starea generală nu este alterată la început, dar treptat intervine o stare de oboseală permanentă
• Pot interveni inclusiv durerile musculare

Posibilele complicații ale unei galactoforite

Este foarte important să soliciți cât mai repede ajutor medical în cazul în care sesizezi simptomele de mai sus, cu precădere scurgerile de puroi din mamelon. Cu cât se va interveni mai rapid cu un tratament adecvat, cu atât riscurile apariției unor complicații se vor diminua considerabil. Printre acestea se află:
Mastita
Este și ea o infectare a unui canal galactofor blocat și poate să conducă la dureri severe, febră mare (peste 38,3) și tot felul de simptome similare gripei (de exemplu, dureri de cap, dureri în tot corpul, stare de slăbiciune etc.). Dacă nu este tratată corect cu antiinflamatoare sau chiar cu antibiotice, aceasta poate să evolueze spre o afecțiune mai gravă: abcesul mamar.

Abcesul mamar
Reprezintă o complicație severă a galactoforitei și presupune colectarea unui fluid infectat în țesutul mamar. În această situație, medicii urmăresc vindecarea cât mai rapidă, astfel încât alăptarea să fie întreruptă pentru timp cât mai scurt.
După un control medicul va decide, în funcție de severitatea abcesului, ce formă de tratament este mai adecvată: administrarea unui antibiotic, realizarea unui drenaj, a unei incizii sau a unei aspirații. Dintre aceste metode, se recomandă, de regulă, antiobioticele și aspirația cu ajutorul unui ac special, întrucât acestea vor asigura o vindecare mai bună și o reluare mai grabnică a procesului de alăptare.

Tratamentul în caz de galactoforită

Primul demers pe care îl va face un medic este să îți spună să întrerupi alăptarea și să folosești o pompă de sân pentru sânul cu probleme. Laptele obținut va fi aruncat până la vindecare.
Ideal este ca specialistul să solicite efectuarea unui examen bacteriologic după ce din mamelonul bolnav este stors puroi. Până la aflarea rezultatului, ți se va prescrie un antibiotic cu spectru larg.

După obținerea unui rezultat al analizei și o antibiogramă, cel mai probabil o să se descopere faptul că infecția a fost produsă de un stafilococ și ți se va recomanda un antibiotic pe bază de penicilină sau de oxacilină.Tratamentul va dura cel puțin 8 zile. Este foarte important să iei antibioticul atât cât ți-a prescris medicul, astfel încât să nu existe riscul vreunul recidive. De asemenea, în vederea ameliorării durerilor, îți pot fi indicate și niște antiinflamatoare sau poți să aplici pe sânul dureros niște comprese călduțe (nu prea calde și nici prea reci, întrucât durerea poate să fie alimentată de acestea).
Vei putea să reiei alăptarea după ce finalizezi tratamentul și când sânul afectat de galactoforită va reveni de tot la normal.

Multi-Mam Compresses Ce poți face în vederea prevenirii galactoforitei

Asemenea altor probleme din alăptare, și aceasta poate fi evitată dacă te vei strădui să pui în aplicare următoarele sfaturi:
• Încearcă să alăptezi la fel de mult din ambii sâni, evitând astfel ca într-unul dintre ei să stagneze lapte și acesta să favorizeze vreo infecție
• Fii foarte atentă la igiena sânilor tăi- De exemplu, spală-te bine pe mâini înainte să-i atingi și evită menținerea umezelii în preajma lor. În acest scop, apelează și la compresele din gama Multi-Mam. Acestea au un efect calmant si ajuta procesul natural de vindecare, având proprietăți antiinflamatorii, analgezice și antiseptice. Pentru aplicare, compresa va fi așezată pe mamelon cu partea impregnată. Păstrează compresa pentru cel puţin 5 minute. Repetă tratamentul de minim două ori pe zi, până când problemele se vor ameliora. „Multi-Mam Compresses" nu ar trebui să fie utilizate mai mult de 30 de zile într-o perioadă de tratament
• Preocupă-te de sănătatea mameloanelor tale- Multi-Mam Balm Pentru a le acorda o îngrijire optimă, evitând să ajungă crăpate și dureroase (în aceste condiții sunt mai predispuse infecților), apelează și la „Multi-Mam Balm" .Produsul se bazează pe o selecție de uleiuri vegetale.O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componenta esențială a sebumului uman. Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. „Multi-Mam Balm" se aplică pe mamelon și se masează ușor
• Schimbă-ți pozițiile de alăptare pentru a asigura confortul bebelușului, dar și al tău
• Ai grijă să fii cât mai bine hidratată

Tu știai până acum detalii despre galactoforită?

Citește și: Probleme ale sânilor în alăptare: 5 semne că este nevoie să apelezi la medic

Surse:
www.crbard.com, www.docteurclic.com, www.mayoclinic.org,www.webmd.com

Articolul urmator
Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    © 2024 Qbebe