Relația dintre administrarea de anticoncepționale și apariția infecțiilor vaginale
Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: administrarea de pilule contraceptive în sine nu provoacă infecții vaginale, dar favorizează apariția acestora. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: contraceptivele orale conțin fie o combinație între estrogen și progestin (progesteron sintetic), fie doar progestin. Rolul lor este de a inhiba ovulația, astfel încât ovulul să nu mai poate fi fecundat.
În urma administrării de anticoncepționale orale, echilibrul natural al estrogenului și progesteronului este afectat, ceea va conduce și la dezechilibre în cadrul florei vaginale. Mai ales dominanța estrogenului este aceea care favorizează proliferarea fungilor la nivelul vaginului, conducând la apariția candidozelor. Acest proces este vizibil în special la femeile cu vârsta între 35 și 50 de ani, spun ginecologii.
Nu numai anticoncepționalele orale cresc riscul de apariție a infecțiilor vaginale fungice. Alături de ele, spermicidele (atât sub formă de gel, cât și sub formă de creme) antrenează proliferarea fungilor ca urmare a umezelii create.
De asemenea, alte dispozitive contraceptive (cum ar fi inelele contraceptive sau plasturii) stimulează și ele aderența Candidei albicans în mucoasa vaginală, în condițiile în care favorizează producerea de zaharuri. Tocmai acestea din urmă sunt cele care vor alimenta ciupercile, cu precădere Candida albicans.
Citește și: 8 lucruri despre anticonceptionale pe care trebuie sa le stii
Utilizarea contraceptivelor constituie un factor de risc pentru infecțiile vaginale- studii
Un studiu italian a analizat atât femei care utilizau metode contraceptive, cât și femei care nu recurgeau la ele. În același timp, s-au luat în calcul și alți factori care favorizau infecțiile vaginale cu Candida (ce erau recurente), cum ar fi administrarea de antibiotice.
Concluzia studiului a fost, după aplicarea de chestionare cu privire la prezența manifestărilor specifice pentru infecțiile vaginale fungice și la frecvența de utilizare a diferitelor metode contraceptive, că recurența candidozelor vaginale era mai ridicată în rândul celor care utilizaseră în ultimul an diferite metode contraceptive și luaseră și antibiotice. Mai mult decât atât, episoadele de recurență erau mai intense și mai dese în rândul celor care se bazau pe administrarea de anticoncepționale orale.
Alt studiu, realizat în SUA, a urmărit să vadă care factori de risc pentru apariția infecțiilor vaginale fungice sunt cei mai semnificativi. Pentru a se putea desprinde o concluzie, au fost intervievate femei cu privire la metodele contraceptive pe care le folosiseră în ultimele două săptămâni. Experții americani au observat că riscul de a dezvolta o infecție fungică era de 2 ori mai ridicată în rândul celor care apelau la contraceptive orale și 3 ori mai mare în rândul celor care utilizau spermicide, prin comparație cu femeile care nu recurgeau la metode contraceptive.
Alți factori care cresc riscul infecțiilor vaginale
Medicii vin și cu următoarea precizare: metoda de contracepție pe care o folosești în mod constant nu favorizează singură apariția unei infecții vaginale. Pentru ca aceasta să se producă, este nevoie să intervină și oricare dintre factorii de mai jos:
• Un sistem imunitar slăbit
• Prezența diabetului
• Administrarea îndelungată sau inutilă de antibiotice
• O dietă dezechilibrată, bazată pe carbohidrați și zaharuri
• Purtarea lenjeriei prea strâmte și confecționată din materiale sintetice (acestea favorizează excesul de umezeală, care antrenează proliferarea fungilor)
• Folosirea produselor care irită zona intimă (precum săpunurile sau gelurile de duș obișnuite)
• Utilizarea frecventă a buretelui contraceptiv
• Fluctuațiile hormonale din preajma instalării menstruației
Infecțiile vaginale fungice- simptome
Îți poți da seama dacă te confrunți cu asemenea infecții dacă vei vedea următoarele manifestări:
• Iritații și mâncărimi în zona vulvei
• Senzația de arsură la urinare sau în timpul actului sexual
• Înroșirea și inflamarea vulvei
• Secreții vaginale modificate (de pildă, intervin secrețiile vaginale albicioase, cu aspect similar brânzei dulci, fără miros dezagreabil sau unele apoase)
Infecțiile vaginale fungice- tratament
Prima măsură pe care o poți lua este să achiziționezi o cremă antifungică, precum una cu: clotrimazol, butoconazol, miconazol, tioconazol sau ternaconazole. Ele au concentrații diferite și vin în doze destinate administrării pentru 1 zi, pentru 3 sau pentru 7 zile. Nu uita că este important să nu ai activitate sexuală pe durata tratamentului.
Dacă la finalul a cel mult 7 zile de la debutul tratamentului, simptomele nu dispar sau, dimpotrivă, se agravează, prezintă-te cât mai rapid la medic. Ceea ce ar trebui să te convingă să i te adresezi este:
• Febra
• Durerea abdominală
• Secreție vaginală tot mai abundentă, cu miros neplăcut
• Faptul că suferi de diabet
În funcție de simptomele tale și de ceea ce se descoperă în urma efectuării unor analize ale secreției vaginale, ți se poate recomanda un medicament antifungic. Acesta ar putea fi luat zilnic, pentru cel puțin 2 săptămâni și după aceea 1 dată pe săptămână, pe o perioadă de câteva luni sau ți se poate administra 1 singură doză dintr-un medicament, cum ar fi Diflucan.
Nu neglija nici acest sfat: revino la medic în cazul în care simptomele infecției vaginale nu se ameliorează sau dacă revin după un anumit interval (cam la 2 luni de la finalizarea tratamentului efectuat).
Cum previi infecțiile vaginale fungice
Discută cu medicul pentru a-ți schimba metoda contraceptivă
Ca să nu te expui riscului de a dezvolta o infecție vaginală fungică, stai de vorbă cu medicul și vezi dacă nu ar fi mai bine să se efectueze următoarele modificări:
• Să iei o pilulă contraceptivă cu concentrație mai mică
• Să iei pilule bazate doar pe progestin
• Să optezi pentru alte metode contraceptive, în afara administrării de pilule (cum ar fi de pildă, diafragma, inelele contraceptive, implantul contraceptiv cu hormoni similari progesteronului etc.)
Utilizează un gel special pentru prevenirea infecțiilor vaginale
Printre acestea se numără și Multi-Gyn Actigel. Acesta este un gel bioactiv, conceput pe bază de polizaharide bioactive (complexul 2QR- are capacitatea unică de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula creșterea lactobacililor din microflora vaginală), fără să conțină parfum, conservanți, hormoni, substanțe iritante, fiind potrivit inclusiv pentru sarcină sau pentru perioada de alăptare.
Rolurile Multi-Gyn Actigel, care este disponibil în cadrul Vavian Pharma, sunt:
• Să optimizeze flora vaginală și starea țesuturilor
• Să calmeze rapid disconfortul vaginal
• Să diminueze scurgerile vaginale sau mirosul neplăcut
• Să calmeze mâncărimile, iritațiile și roșeața
• Să prevină și să trateze vaginozele bacteriene
În vederea prevenției, va fi suficientă o singură aplicație (internă sau externă) de Multi-Gyn Actigel pe zi. În schimb, pentru efectuarea unui tratament, se va recurge la 2-3 aplicații pe zi (extern sau intern).
Alte măsuri deosebit de importante pentru evitarea infecțiilor vaginale fungice sunt:
• Vei alege lenjerie intimă confecționată din materiale de calitate, cât mai naturale, care lasă pielea să respire, împiedicând astfel excesul de căldură și umezeală din zona intimă
• Vei avea mare grijă la produsele de igienă, ocolindu-le pe cele obișnuite (săpunuri, geluri de duș etc.), care nu fac altceva decât să perturbe aciditatea naturală a vaginului, predispunându-l la dezechilibre la nivelul microflorei. În schimb, vei alege unele speciale pentru așa ceva, din ingrediente cât mai naturale
• Nu vei purta des haine prea strâmte, din materiale sintetice, care favorizează transpirația excesivă din zona intimă
• Nu vei purta timp îndelungat haine sau lenjerie intimă ude
• Vei evita băile prea fierbinți și saunele prelungite (căldura și umezeala favorizează multiplicarea fungilor)
• Încearcă să ai o dietă cât mai echilibrată, din care să lipsească excesul de zahăr (acesta favorizează proliferarea excesivă a Candidei albicans), orientându-te și spre alimente cu probiotice (care îmbunătățesc echilibrul bacterian din flora vaginală)
• Dacă ai diabet, respectă-ți cu strictețe tratamentul și dieta pe care ți le-a indicat medicul specialist
• Nu lua antibiotice decât la recomandarea medicului
Surse: healthline.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.org, thecandidadiet.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com