- Timp preparare:
- 30 de minute
- Varsta:
- peste 4 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Sosuri, La foc, Oua, Sosuri pentru peste, Sosuri pentru chiftele, Sosuri pentru fripturi, Sosuri pentru carne, Sosuri pentru pui, Sosuri pentru gratar, Sosuri pentru cartofi, Sosuri pentru somon, Sosuri pentru vita, Sosuri albe, Sosuri calde
- Ingrediente principale:
- oua, unt, lamaie
Ingrediente pentru sos olandez:
3 galbenusuri
200ml de unt topit
sare
zeama de lamâie
Cum prepari sosul olandez:
Topeste untul într-un vas pus pe foc mic. Înainte de a-l folosi, lasa-l putin sa se raceasca. Pregateste un bain-marie (se pune pe foc o craticioara cu apa, iar peste ea se pune un bol, al carui fund nu trebuie sa atinga apa).
Bate galbenusurile la rece cu o lingurita de apa, apoi incalzeste-le progresiv la bain-marie adaugând treptat untul în fir subtire, ca la maioneza. Trebuie sa obtii un sos cremos. O temperatura prea mare va favoriza coagularea rapida a oualor si taierea sosului (pune palma deasupra bolului în care se bat ouale, daca nu suporti caldura da focul mai mic). Bate în continuare cu telul pâna obtii consistenta unei maioneze. Daca simti ca sosul incepe sa se taie, adauga in sos o lingurita de apa rece ca gheata. Tine la indemana un vas cu cuburi de gheata, pentru orice eventualitate. Toarna tot untul din recipient. Zeama de lamâie se toarna la sfârsit (o lingurita este suficienta), apoi se asezoneaza. Sosul olandez este un sos care se serveste cald.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!