Strategia aceasta este cunoscută, iar cei care o aplică știu că are beneficii. Ca să devii și mai eficientă, ia în calcul și câteva trucuri istețe care te vor ajuta să reduci și mai mult timpul petrecut în bucătărie.
Ingrediente versatile care să nu-ți lipsească
Sunt câteva ingrediente care pot transforma un preparat, dau un plus de savoare altora, completează o masă pregătită rapid și sunt o cină lejeră pentru toți cei din casă, adulți și copii deopotrivă.
Lista ingredientelor care nu trebuie să-ți lipsească din casă cuprinde: smântâna pentru frișcă, fulgii de ovăz, bananele (până la utilizare, cele prea coapte pot fi depozitate, fără coajă, în congelator), brânza fină de vaci, fructele de pădure si legume congelate (conopidă, broccoli), lapte condensat. Cu ajutorul lor poți prepara rapid mâncăruri simple, sănătoase și foarte gustoase.
Vei putea bate rapid frișcă care poate completa un smoothie, o cană de lapte cu cacao, o cafea sau care va transforma o felie de chec ori cozonac, peste care pui fructe de pădure și razi ciocolată, într-un desert delicios.
Fulgii de ovăz și bananele se transformă în cele mai delicioase fursecuri, iar brânza de vaci bătută cu lapte condensat, cu ajutorul unui mixer, și înnobilată cu fructe de pădure devine o spumă irezistibilă pe care cei mici o vor savura. Detalii aici. Același mixer, fie că este unul clasic, de mână sau unul cu bol, poate transforma buchețelele de conopidă și broccoli în piure. Pune unt și lapte cald. Va merge perfect alături de pește sau carne de pui.
Ingredientele indispensabile trebuie să fie din categoria celor sănătoase, cu multiple utilizări și pot fi completate sau modificate în funcție de preferințe, sezon sau pofte.
Transformă și inventează
Unul dintre trucurile cele mai utile pentru a stimula apetitul tuturor este de a nu pune pe masă același fel de mâncare de două ori la rând, dar fără să fie nevoie să faci mâncare în fiecare zi. Pentru asta este nevoie să poți transforma un preparat în altceva, repede.
Friptura de pui la cuptor poate deveni, a doua zi, pui cu sos de smântână sau pui cu roșii sau o șaorma cu de toate, în variantă sănătoasă. Supa limpede se transformă în ciorbă de legume, iar cotletul de porc la cuptor de ieri, poate deveni tocăniță cu cartofi. Cozonacul pe care nu-l mai vrea nimeni se transformă în budincă, iar mâncărica de ciuperci este sosul pentru paste.
Nu există soluție care să nu poată fi aplicată. Cu o strategie bună, vei câștiga timp, faci economie la alimente, pentru că această abordare te ferește să mai arunci mâncare.
Abordează altfel meniul familiei
Mâncarea gătită în casă este cea mai bună, dar și cea mai sănătoasă. Pe de altă parte, prepararea implică timp. În plus, nu suntem ași în bucătărie, astfel că preparatele ușor de gătit sunt prima alegere.
Renunță la ideea celor două feluri de mâncare la masa de prânz și alege preparate consistente unde să predomine legumele și/sau leguminoasele în care să adaugi sau nu carne. Alege să coci în loc să prăjești. Optează pentru carnea de pasăre dezosată ori cea macră de porc sau vită gătită la cuptor. Va putea fi servită la prânz, alături de o porție consistentă de legume sau salată, dar la fel de bine, feliată va putea fi baza sandvișurilor pentru pachețelul de la școală.
Fă apetisante legumele, piureurile sau carnea cu sosuri simple făcute în casă. Poți face un sos de ciuperci (toci o ceapă, o călești cu un praf de sare, adaugi un cățel de usturoi mărunțit, gătești puțin, pui 150 de grame de ciuperci, le ții pe toate pe foc cinci minute, adaugi două linguri de smântână și cu un blender vertical, transformi totul în cremă, potrivești de sare, piper) sau unul cu fructe de pădure (fierbi într-o cană de supă de pui patru-cinci linguri de fructe de pădure cinci minute, apoi pasezi printr-o sită, ce rezultă pui pe foc cu o lingură de amidon alimentar, amesteci încet și adaugi o linguriță de miere, sare, piper și lași să prindă consistență cât o smântână subțire), perfect pentru carnea de porc la cuptor.
Partea cea mai interesantă este că adoptând acest stil vei descoperi singură soluții simple, gustoase și sănătoase care te vor ajuta să câștigi timp, oferindu-le celor dragi bunătăți delicioase.
Sursa foto: Shutterstock.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!