- Timp preparare:
- 10-30 minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Aperitive, Aperitive reci, Ciorbe, Feluri de mancare, Salate, Paine, Finger Food, La cuptor, La foc, Fara foc, Primavara, Vara, Ciorbe de cartofi, Ciorbe acre, Legume, Oua, Tarte, Oua de gaina, Oua fierte, Salate cruditati, Pranz, Salate de vara, Gustari, Salate cu ton, Salate de legume, Salate cu carne, Salate de primavara, Salate aperitive, Salate dietetice, Salate reci, Salate usoare, Salate grecesti, Salate rapide, Salate verzi, Gustoase, Simple
SALATE CU LEGUME
Salată cu avocado
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 200g de salată valeriană
- 200 g de baby spanac
- 2 avocado
- 4 ouă fierte
- 200 g de năut fiert
- zeama de la o lămâie, sare și piper după gust
Preparare: Partea cea mai frumoasă a salatelor este că nu necesită proceduri complicate de preparare.
- Toate ingredientele se pun într-un castron
- Curăță ouăle de coajă și taie-le în 2 sau în 4
- Pune peste ele sare, piper și zeamă de lămâie după gust. Se mănâncă cu poftă!
Salată cu măsline
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 4 ouă fierte,
- 200g de măsline,
- 4 castraveți cornichon,
- 1 morcov mare,
- 250g de roșii,
- 200 g de varză crudă,
- 100 g de iaurt și opțional sos Cheddar,
- sare și piper
Preparare:
- Se taie ouăle fierte curățate în sferturi sau jumătăți
- Roșiile se taie în cuburi mici, castraveții felii, morcovul rondele subțiri
- Varza se dă pe răzătoare
- Se pun sosurile de iaurt și Cheddar, se amestecă bine
- Se asezonează cu sare și piper după gust.
Salată cu verdețuri
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 400g de baby spanac,
- 400g de rucola,
- 200 g de măsline,
- 4 ouă fierte,
- 400 g de roșii cherry,
- 1 ceapă albă,
- sare și piper, zeama de la o lămâie
Preparare:
- Se amestecă baby spanacul cu rucola
- Se taie ceapa julienne
- Se dă morcovul pe răzătoare
- Se taie ouăle în jumătate
- Se pune totul într-un bol mare
- Se adaugă măslinele, zeama de la lămâie, sare și piper după gust. Poftă bună!
SALATE CU CARNE
Salată cu bacon
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 8 ouă fierte,
- 300 g de bacon,
- 500g de salată valeriană,
- sos de maioneză cu muștar
Preparare:
- Taie ouăle fierte curățate în jumătăți.
- Pune salata într-un bol.
- Perpelește baconul într-o tigaie timp de max. 1 minute, fără ulei. Adaugă-l peste ouă și salată.
- Dressingul este un amestec de maioneză făcută dintr-un gălbenuș de ou crud, cu ulei și cu muștar și puțină zeamă de lămâie. Poftă mare!
Salată cu prosciutto
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 4 ouă fierte,
- 400 g de prosciutto,
- 400 g de rucola,
- 1 morcov mare,
- câteva fire de mărar,
- 1 lingură de oțet de mere,
- sare și piper după gust
Preparare:
- Se taie ouăle în sferturi
- Se pun peste rucola
- Se adaugă prosciutto, oțetul, sare și piper, după gust. Poftă mare!
Salată cu șuncă de pasăre
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 4 ouă fierte,
- 300g de șuncă de curcan sau de pui,
- 4 roșii mari,
- 4 castraveți cornichon,
- 4 fire de ceapă verde,
- 1 zucchini,
- 50g de sâmburi de rodie,
- sare și piper, zeamă de lămâie
Preparare:
- Taie ouăle fierte curățate în jumătăți.
- Taie în cuburi șunca.
- Taie felii subțiri zucchini și castravetele.
- Toacă mărunt ceapa verde.
- Taie în felii și roșiile.
- Adaugă sâmburii de rodie, sare, piper și zeamă de lămâie după gust. Poftă bună!
Salată cu ton
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 400 g de ton,
- 4 ouă,
- 200g de sparanghel fiert,
- 200g de frunze de spanac,
- 200g de edamame,
- 2 fire de ceapă verde,
- 1 lingură de ulei de măsline,
- sare, piper, zeamă de lămâie
Preparare:
- Taie ouăle fierte curățate în jumătăți.
- Toacă mărunt ceapa verde.
- Rupe în jumătăți firele de sparanghel.
- Adaugă spanacul, edamamele, sare, piper și zeamă de lămâie după gust. Poftă bună!
SALATE CU PASTE
Salată cu penne
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 200g de penne,
- 4 ouă,
- 200g de măsline,
- 200g de roșii,
- 4 castraveți cornichon,
- dressing (2 linguri de ulei de măsline, 1 lingură de oțet, un vârf de linguriță de sare, 1 linguriță de oregano uscat),
- câteva fire de pătrunjel
Preparare:
- Se fierb pastele.
- Între timp se taie ouăle fierte în sferturi, roșiile cuburi, catraveții felii.
- Se pun toate într-un bol, se adaugă măslinele.
- Pastele, după ce s-au fiert, se țin în strecurătoarea de paste sub jet de apă rece, până se răcesc.
- Se lasă apoi să se scurgă bine, se pun în bol, se adaugă dressingul și se amestecă. Poftă bună!
Salată cu tagliattelle
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 400g de tagliattele,
- 200g de măsline,
- 4 ouă fierte,
- 200g de baby spanac,
- 4 fire de ceapă verde,
- dressing (2 linguri de ulei de măsline, 1 lingură de oțet, un vârf de linguriță de sare, 1 linguriță de oregano uscat)
Preparare:
- Se fierb pastele.
- Între timp se taie ouăle fierte în jumătăți.
- Ceapa se toacă mărunt.
- Pastele, după ce s-au fiert, se țin în strecurătoarea de paste sub jet de apă rece, până se răcesc.
- Se lasă apoi să se scurgă bine, se pun în bol, se adaugă dressingul și se amestecă. Poftă bună!
Citește și: 10 sosuri reci pentru salate
SANDVIȘURI
Sandviș cu pui
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 6 felii de pâine pentru sandvișuri,
- 1 piept de pui fiert,
- 4 ouă fierte,
- 4 frunze de salată,
- 4 felii mari și subțiri de cașcaval,
- 2 castraveți cornichon,
- 50g de unt
Preparare:
- Aliniază 2 felii de pâine pe un tocător de bucătărie.
- Unge-le cu unt.
- Adaugă felii de castraveți, felii de ouă fierte, bucățele mici de piept de pui.
- Mai adaugă câte o felie de pâine. Unge-le cu unt.
- Adaugă felii de cașcaval, bucăți de pui, frunza de salată.
- Pune și a treia felie de pâine. Unge-o cu unt.
- Acum ai două opțiuni. Fie așezi sandvișurile pe tigaia grill unsă cu puțin unt și le lași și pe o parte și pe cealaltă câte 2-3 minute. Fie le pui în sandwich maker. Poftă mare!
Sandviș cu pastă de avocado
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- o pâine ciabatta,
- 2 avocado mari,
- 4 ouă fierte,
- 100g de rucola,
- câteva fâșii de parmezan,
- o lămâie,
- semințe de pin,
- oregano,
- oțet balsamic
Preparare:
- Curăță cei doi avocado, pasează-i cu o furculiță, adaugă zeamă de lămâie și sare după gust.
- Taie pâinea ciabatta pe lung pe jumătate, apoi în 4.
- Unge partea de jos cu pasta de avocado.
- Adaugă apoi câte două jumătăți de ou fiert, rucola, parmezan, oțet balsamic, oregano și semințe de pin, după gust. Poftă mare!
CIORBE
Ciorbă poloneză cu ou fiert (Bialy Barszcz)
Iată o ciorbă specifică Poloniei, care se servește în dimineața de Paști, de fapt, dar pe care o putem prepara oricând avem ouă fierte la îndemână. Ciorba este sățioasă și foarte gustoasă.
Ingrediente (pentru 10 persoane):
- 6 ouă fierte
- 2 cârnați polonezi albi
- 2 l de apă sau supă de carne
- 1 lingură de unt sărat
- 4 căței de usturoi, tăiați cubulețe
- 1 ceapă, tăiată cubulețe și 1 morcov tăiat rondele
- 1 kg de cartofi tăiați
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță de sare
- ¼ lingură de boia de ardei
- 100g de smântână
- 2 linguri de făină
Preparare:
- Pune la fiert în apă sau în supa de carne cârnații tăiați felii. Când s-au fiert, dă deoparte cârnații pe o farfurie.
- Într-o tigaie se călește ceapa, usturoiul într-o lingură de unt timp de 5 minute.
- Se adaugă la zeamă de carne, se pun și cartofii tăiați cuburi mici, morcovul, dafin, sare și piper.
- Separat, într-un bol mic, bate făina și smântâna împreună până la omogenizare.
- Adaugă ușor câte o lingură de zeamă din supă, până ce amestecul ajunge la temperatura supei.
- Toarnă câte puțin amestecul în supă, amestecând constant, până la îngroșare, aprox. 10 minute.
- Se adaugă cârnații felii și ouăle fierte, tăiate în jumătăți. Se mai lasă 2 minute. Poftă bună!
Ciorbă de lobodă
Ingrediente (pentru 10 persoane):
- 500g de lobodă,
- 1 legătură de pătrunjel,
- 500ml de borș,
- 6 ouă fierte,
- 1 ceapă,
- 1 morcov,
- 1 păstârnac,
- 1/2 de țelină,
- 1,5 l de apă,
- sare și piper
Preparare:
- Se dă morcovul și țelina pe răzătoare, ceapa se taie julienne, păstârnacul se taie în două bucăți.
- Se dă apa în clocot, se pun la fiert morcovul, țelina, ceapa, păstârnacul.
- Se lasă să fiarbă timp de 15 minute, apoi se adaugă loboda tocată mare și se mai lasă să clocotească 5 minute.
- Se adaugă borșul clocotit, se mai lasă 5 minute la fiert, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt și ouăle fierte tăiate jumătăți.
- Se oprește focul. Poftă bună!
REȚETE INTERNAȚIONALE
Quiche cu cârnați
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 1 foaie de plăcintă,
- 4 ouă fierte,
- 2 ouă crude,
- 2 cârnați tărănești,
- 300g de cașcaval,
- 2 linguri de făină,
- 2 căței de usturoi,
- 50ml de lapte bătut,
- 1/2 de linguriță de sare,
- 3 fire de mărar,
- 3 linguri de ulei
Preparare:
- Unge o tavă rotundă cu 1 lingură de ulei.
- Întinde foaia de plăcintă.
- Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
- Taie cârnații felii, ouăle fierte sferturi.
- În robot omogenizează cele două ouă crude cu cașcavalul, laptele bătut, 2 linguri de ulei, sare și piper după gust.
- Așează în tavă ouăle și cârnații, acoperă-le apoi cu amestecul de lapte bătut.
- Bagă tava la cuptor pentru 15 minute.
- Asezonează cu frunze de mărar și servește cu poftă!
Hornazo spaniol
Practic, hornazo-ul este o pâine umplută cu cârnați și ouă fierte, tradițională Paștelui spaniol. Unele variante ale acestei pâini conțin morcilla (mezeluri tradiționale spaniole), dar orice tip de cârnat merge la fel de bine, depinde de gustul fiecăruia.
Ingrediente pentru aluat:
- 750 g de făină albă,
- 10g drojdie uscată,
- 1 lingură sare,
- 125 ml unt moale,
- 440 ml de apă,
- 1 ou,
- 1 gălbenuș de ou bătut cu 2 lingurițe de apă, pentru a se unge pâinea
Ingrediente pentru umplutură:
- 200 g de slănină
- coaja tăiată și tocată grosier,
- 350 g chorizo, tăiat în felii de 1 cm grosime,
- 3 ouă fierte, sfărâmate
Preparare:
- Amestecă făina, drojdia și sarea într-un bol mare.
- Topește untul într-o cratiță mică la foc mediu.
- Adăugă apa și încălzește.
- Se adaugă la ingredientele uscate oul bătut și se folosește o lingură de lemn pentru a amesetca și apoi mâinile pentru a se ajunge la un aluat moale și elastic.
- Unge cu ulei un castron, pune aluatul. Acoperă aluatul cu folie de plastic și așeză-l deoparte într-un loc cald, fără curenți, timp de 1 oră sau până ce își dublează dimensiunea.
- Între timp, încălzește uleiul într-o tigaie și gătește slănina la foc mediu. Folosește o lingură pentru a o transfera într-un bol. Prăjește și chorizo și gătește la foc mediu până la auriu. Transferă chorizo-ul în bolul cu slănină.
- Când aluatul este gata, frământă timp de 2-3 minute apoi întinde-l într-o formă rotundă.
- Unge marginea aluatului cu apă. Pune slănina, chorizo-ul și ouăle în mijlocul aluatului și rulează aluatul în jurul umpluturii, lipind marginile bine.
- Pune pe o tavă hărtie de copt și pune pâinea pe tavă cu lipitura în jos. Acoperă cu un prosop puțin umed și lasă să crească timp de 30 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 200°C.
- Când este gata, folosește un cuțit foarte ascuțit pentru a tăia în diagonală partea de sus a pâinii de 4-5 ori.
- Unge cu gălbenușul de ou și coace pâinea timp de 35 de minute. Poftă mare!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!