- Timp preparare:
- 30-60 minute
- Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, La cuptor, La aburi, La foc, Mancaruri cu peste, Primavara, Peste, Somon, Mancaruri, Pasti, Pranz, Cina
Rețete dezlegare la pește cu somon
Somon la grătar cu pastă miso și noodles
Aceasta este o rețetă simplă, gustoasă și plină de nutrienți. O poți pregăti la masa de prânz sau chiar la cină, iar copiii vor fi foarte încântați mai ales datorită tăițeilor pe care toți îi adoră. Iar dacă își place somonul foarte mult, poți încerca și această rețetă delicioasă de frigărui cu somon.
Ingrediente pentru 4 porții:
- 4 bucăți de file de somon
- Ulei pentru ungerea tăvii
Ingrediente pentru glazura de miso:
- 2 lingurițe de pastă miso maro (Aceasta este o pastă tradițional japoneză obținută prin fermentarea boabelor de soia, orz, orez și grâu. Este bogată în fibre, minerale și vitamine.)
- 2 lingurițe oțet balsamic
- 2 lingurițe sos de soia
- 1 linguriță de paprika
Ingrediente pentru noodles:
- 200 de grame de tăiței de orez uscat
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 3 căței de usturoi răzuiți fin
- 25 de grame de ghimbir răzuit foarte fin
- 8 cepe verzi (poți folosi și ceapă albă)
- 2 ardei iuți mici, tătați în felii subțiri
- 100 grame de fasole verde
- pachet mic de coriandru, tocat
- 1 lingură de sos de pește thailandez (se găsește la supermarket-uri)
Mod de preparare:
- Fierbe tăițeii conform instrucțiunilor de pe pachet, apoi lasă-i deoparte să se scurgă complet toată apa.
- Amestecă bine pasta de miso, oțetul balsamic, sosul de soia și paprika pentru a obține glazura de miso. Cu această pastă obținută unge fileurile de somon cu o perie de patiserie. Așează somonul cu pielea în jos într-o tavă unsă în prealabil cu puțin ulei și gătește peștele la foc timp de 6-8 minute până când este bine pătruns.
- Separat, într-o tigaie wok, amestecă usturoiul, ghimbirul, ceapa și ardeiul iute pentru câteva minute, până când se înmoaie. Apoi adaugă tăițeii fierți, fasolea și coriandrul. Amestecă bine totul, lasă câteva secunde, stinge focul, apoi adaugă și sosul de pește. Așează amestecul de legume și tăiței pe farfurii, completând cu somonul. Poftă bună!
Chifteluțe cu somon
Una din rețetele noastre preferate de dezlegare la pește. Este recomandată de cunosctutul Jamie Oliver și este absolut delicioasă și ușor de preparat. Te poate ajuta copilul tău să modelezi chifteluțele, va fi foarte încântat.
Ingrediente pentru 4 porții:
- O bucată de ghimbir de aproximativ 6 cm, decojită
- 15 grame de coriandru proaspăt
- 500 de grame de file de somon fără piele sau oase
- 4 lingurițe de dulceață de ardei iute
- Suc de la o lămâie
- Ulei de măsline
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Dă ghimbirul prin răzătoare și toacă mărunt coriandrul, păstrând câteva frunze în apă rece pentru decor.
- Taie somonul în bucăți mai mici (aproximativ 1 cm) și pune deoparte jumătate din somonul mărunțit. Pe cealaltă jumătate o mărunțești și mai tare, ca pe un piure, iar apoi amesteci tot somonul, adaugând coriandrul și ghimbirul tocat, sucul de lămâie, sare și piper după gust.
- Formează din acest amestec 4 chiftele de aproximativ 2 cm grosime și prăjește-le într-o tigaie unsă cu puțin ulei de mpsline. Chifteluțele se prăjesc aproximativ 2 minute pe fiecare parte.
- La final, unge chifteluțele pe o parte cu dulceața de ardei iute și adaugă câteva picături de apă în tigaie, apoi stinge focul. Servește cu frunzele de coriandru deasupra!
Rețete dezlegare la pește cu păstrăv și pește alb
Păstrăv prăjit cu fărâmituri de pâine
Pentru că păstrăvul este unul dintre cele mai populare feluri de pește de la noi, iată o rețetă simplă cu păstrăv prăjit.
Ingrediente:
- 4 file de păstrăv
- 50 de grame de pâine fărâmițată
- 1 lingurița de unt vegetal
- 1 legătură de pătrunjel tocat foarte fin
- Sucul de la o lămâie + i lămâie pentru servit
- 25 de grame de nuci de pin tăiate în bucăți mai mici (nu tocate)
Mod de preparare:
- Dă drumul la foc și așează fileurile, cu pielea în jos, într-o tigaie unsă cu ulei.
- Amestecă fărâmiturile de pâine cu untul, pătrunjelul, sucul de lămâie și jumătate din cantitatea de nuci de pin. Împrăștie apoi acest amestec într-un strat subțire peste fileurile de pește și se gătesc timp de 5 minute. Presară pe deasupra nucile de pin rămase și apoi servește cu bucăți de lămâie și o salată de cartofi.
Pește alb la cuptor cu mentă și ghimbir
Aceasta este cea mai simplă rețetă posibilă de pește alb la cuptor (cod sau șalău). Durează doar 10 minute s-o pregătești și 15 minute s-o gătești la cuptor. Iată cât de simplu este totul:
Ingrediente:
- File de cod sau șalău
- 1 legătură de mentă proaspătă
- O bucată (1-2 cm) de ghimbir decojit și mărunțit
- 1 lingură de ulei de măsline
- ½ de lingură de sare
- ¼ de piper negru măcinat
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Spală peștele, lasă-l un pic la uscat și apoi așează-l într-o tavă tapetată cu o folie de copt.
- Amestecă într-un blender menta, ghimbirul, sarea și piperul până devine o pastă (este posibil să fie nevoie și de puțină apă ca să se amestece mai bine). Când pasta este gata, unge uniform peștele cu ea și apoi introdu-l în cuptor timp de 15 minute. Servește-l cu garnitură de orez și adaugă lămâie dacă este necesar.
Supă de pește alb
Dacă ai poftă de supă de pește, iată una dintre cele mai bune rețete de dezlegare la pește pe care s-o gătești în Postul Mare. Iar dacă te tentează o supă cremă, avem o rețetă minunată de supă cremă de pește și dovlecel.
Ingrediente:
- 1 bulb mic de fenicul
- 1 praz
- 3 tulpini de țelină
- 1 ardei iute roșu proaspăt
- 4 căței de usturoi
- 3-4 roșii
- 1 legătură de cimbru proaspăt
- 440 g de pește alb (cod și șalău sunt cei mai recomandați)
- ulei de masline
- 1 pahar mic de vin alb
- 400 g creveți, midii sau scoici
- ulei de măsline extra virgin
Mod de preparare:
- Taie și toacă foarte fin fenicul, prazul, țelina și ardeiul iute, iar apoi decojește ți toacăa fin usturoiul. Taie roșiile în bucăți mai mici, alege frunzele de cimbru și taie peștele în bucăți mai mari.
- Într-o oală unsă cu puțin ulei de măsline gătește feniculul, prazul, țelina, cea mai mare parte de ardei iute și usturoiul. După ce legimele se înmoaie, adaugă 1 litru de apă și vinul și fierbe la foc mediu până când legumele sunt gătite. Adaugă apoi roșiile, cimbrul și peștele. Când peștele devine opac, adaugă creveții, midiile sau scoicile și mai lasă totul la foc mic timp de 2 minute până când creveții sunt gătiti și midiile sunt deschise. Condimentează după gust și servește cu puțin ardei iute proaspăt deasupra.
Surse: bbcgoodfood.com, jamieoliver.com
Surse foto: Pixabay, iStock
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!