- Timp preparare:
- 3 ore
- Varsta:
- 8 - 12 luni
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Mic dejun copii, Paine, La cuptor, Mic dejun, Pranz, Cina, Gustari, Paine secara
- Ingrediente principale:
- faina de secara
Ingrediente pentru paine de secara:
250 g de faina de secara
250 g de faina alba
12 g de drojdie proaspata
420 ml. de apa
1 lingura de zahar brun
12 grame de sare
optional: seminte intregi sau macinate
faina pentru presarat
Cum prepari paine de secara:
Incepe prepararea painii de secara cu o zi inainte. Intr-un castron adanc pune ambele tipuri de faina, sarea si semintele. Intr-un castron mic dizolva zaharul si drojdia in cateva linguri de apa calda. Lasa deoparte cateva minute pana ce se formeaza o spuma deasupra. Toarna drojdia cu apa si zahar peste fainasi framanta bine. Acopera cu un servet si lasa-o deoparte 15 minute. Amesteca din nou si lasa deoparte alte 15 minute. Acopera castronul si pune-l deoparte pana a doua zi. Presara multa faina pe blatul de lucru - aluaturile cu faina de secara sunt lipicioase, si incepe framantarea lui. Modeleaza forma de paine dorita. Pune aluatul intr-un servet infainat curat si uscat si lasa-l sa creasca pentru inca o ora. Cresteaza aluatul si pune-l la cuptorul incins in prealabil, pe o tava unsa cu ulei, la 250 de grade Celsius pentru 25-30 de minute. Cand ai scos painea din cuptor, daca doresti o coaja mai moale, unge-o cu putin ulei, acoper-o cu o folie si cu un servet gros si las-o acoperita pentru cel putin 30 de minute. Pofta buna!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!