- Timp preparare:
- 1 ora
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, La cuptor, Mancaruri cu peste, Mancaruri usoare, Peste, Mancaruri, Ton, Pranz, Cina, Simple
- Ingrediente principale:
- ton, legume
Tonul poate fi preparat în diverse moduri, în funcție de preferințe! Iată ce rețete de ton la cuptor iți propunem!
File ton la cuptor cu legume
Un ton cu legume la cuptor poate fi servit atât la prânz, cât și la cină, fiindcă este o masă extrem de ușoară, dar suficient de sățioasă. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara file de ton la cuptor cu legume!
Ingrediente pentru 2 porții:
- 400 grame file de ton;
- 2 roșii potrivite;
- 1-2 morcovi;
- o lămâie;
- o ceapă albă;
- o legătură de pătrunjel proaspăt;
- 5 lingurițe de ulei de măsline;
- condimente după gust: sare, piper, usturoi granulat, pătrunjel uscat, oregano, cimbru.
Cum se prepară tonul cu legume la cuptor:
Unge cu ulei de măsline o tavă de yena. Taie roșiile cubulețe, morcovii felii, toacă ceapă și pătrunjelul proaspăt cât mai mărunt și așază-le în tavă cât să creezi un pat de legume.
Crestează tonul și taie usturoiul în felii subțiri pe care le introduci în tonul file și așază-l în tava de yena, pe patul de legume. Adaugă sare și piper, iar din mixul de condimente vei face un fel de dressing: stoarce lămâie într-un bol, după care adaugă pătrunjelul uscat, cimbrul, oregano și ce alte condimente mai vrei să folosești. Amestecă bine și adaugă dressingul obținut peste pește și legume.
Adaugă o cană cu apă, acoperă cu folie de aluminium și bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 30 de minute. După ce apa a scăzut suficient, scoate tava, dă jos folia și mai lasă în cuptor 5-10 minute.
Citește și: Biscuiti sarati cu pasta de ton
Friptură de ton la cuptor
O friptură de ton la cuptor, fără ulei sau legume gătite la aburi, ci eventual doar cu o salată verde cu dressing din suc de lămâie lângă, îți garantează o masă sănătoasă, slab calorică și foarte ușor de digerat. Iată de ce ai nevoie pentru a prepara cea mai bună friptură de ton la cuptor!
Ingrediente pentru 2 porții:
- 2 bucăți de file de ton roșu sau alb;
- 2 linguri de suc de lămâie;
- plante aromatice sau condimente uscate după gust: oregano, cimbru, rozmarin, busuioc, maghiran;
- sare și piper după gust;
- o lingură de semințe de chia;
- o lingură de fistic sau migdale zdrobite.
Cum se prepară friptura de ton la cuptor:
După ce ai dezghețat tonul, spală-l bine și lasă-l la uscat pe un șervețel. Intre timp, stoarce lămâia pentru a-i obține sucul și zdrobește fisticul sau migdalele.
Da feliile de ton prin sucul de lămâie, presară peste ele sare, piper și plantele aromatice sau condimentele preferate și fisticul sau migdalele zdrobite anterior. Învelește fiecare felie de ton în folie de aluminiu și pune-le într-o tava de copt în cuptorul preîncălzit la foc mediu.
Lasă friptura de ton la cuptor în folie timp de 10-15 minute, nu mai mult, fiindcă tonul se face foarte repede, iar daca îl lași mai mult vă deveni tare.
Ton la cuptor cu sos de roșii
Cauți o rețetă de ton la cuptor cu sos de roșii? Tonul în sos tomat se prepara foarte ușor, cu minimul de ingrediente și poate fi o alegere excelentă pentru o cina ușoară în doi. Iată cum se prepara cea mai simpla rețetă de ton la cuptor!
Ingrediente:
- un ton întreg tăiat rondele;
- o cutie de roșii decojite;
- 150 ml vin alb;
- 1-2 legături de ceapă verde, după preferințe;
- ierburi aromatice: busuioc, oregano, rozmarin;
- sare și piper, după gust;
- ulei de măsline.
Cum se prepară tonul la cuptor cu sos de roșii:
Vei avea nevoie de un vas termorezistent, pe care să îl ungi cu ulei de măsline. Toacă ceapa verde mărunt și pune-o în tava termorezistentă, în care urmează să gătești pestele.
Peste stratul de ceapă verde, așază rondelele de ton. Deasupra toarnă sosul de roșii, vinul, presară ierburile aromatice, sarea și piperul, apoi bagă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, timp de 30 de minute.
Citește și: Peste cu legume gratinate
Rețetă ton întreg la cuptor
Dacă vrei să iți iei inima-n dinți și să pregătești un ton întreg la cuptor, te sfătuim să alegi un o rețetă de ton roșu la cuptor sau un ton negru, care gătit vă fi foarte delicios și suculent. Iată o rețetă de ton întreg la cuptor numai bună de încercat!
Ingrediente pentru 3-4 porții:
- un ton întreg;
- 4 caței de usturoi;
- o lămâie și o portocală;
- 4 linguri de suc de lămâie proaspăt stors;
- 5 linguri de ulei de măsline;
- o linguriță de sos Tabasco;
- 2 lingurițe de boabe de coriandru pisate;
- 2 linguri de coriandru sau pătrunjel proaspăt, tocat;
- câteva roșii cherry;
- sare și piper, după gust.
Cum se prepară tonul întreg la cuptor:
Încinge cuptorul la 200 °C. Taie portocala și lămâia rondele, iar rondelele de lămâie taie-le apoi în fâșii late de câte 1 cm.
Amestecă într-un bol usturoiul tocat mărunt cu 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de suc de lămâie, boabele pisate de coriandru și sosul Tabasco.
Spală tonul, șterge-l cu proasoape de hârtie și crestează-l de vreo 7-8 ori pe fiecare față. Presară peste el sare și piper, insistând pe despicături. Îndeasă în despicături și fășiile de lămâie. Unge apoi tonul în interior și exterior cu amestecul de suc de lămâie preparat anterior și lasă-l să stea 10 minute.
Pe o tavă de copt sau pe un vas termorezistent, așază rondelele de portocală și așază peste ele tonul. Preîncălzește cuptorul la 180 °C, adaugă pe lângă ton și câteva roșii cherry, gătește totul timp de 30 de minute. Scoate mâncarea din cuptor și las-o să stea 5-10 minute înainte de a o servi.
Așază tonul pe un platou mare, presară peste el coriandrul sau pătrunjelul proaspăt, tocat mărunt, alaturi de câteva felii de portocală și roșii cherry.
Citește și: Salata cu ton si paste
Paste cu ton la cuptor
Cine poate refuza o porție aburindă de paste? Copiii tăi sigur nu! Ce zici de o rețetă delicioasă și foarte ușor de făcut de paste cu ton la cuptor? Se prepară în 15 minute, iar la cuptor nu trebuie să stea mai mult de 30 de minute. În mai puțin de o oră masa va fi gata!
Ingrediente pentru 6 porții:
- 300 g paste;
- 2 conserve de ton în ulei;
- 500 ml suc de roșii;
- 150 g cașcaval;
- 2-3 căței de usturoi;
- 3 linguri de ulei;
- 2 cepe tocate mărunt;
- 1 ardei gras tocat;
- o legătură de pătrunjel proaspăt;
- ierburi aromatice (oregano, busuioc, maghiran, rozmarin, cimbru);
- sare și piper după gust.
Cum se prepară pastele cu ton la cuptor:
În timp ce pui apa la fiert pentru paste, încinge uleiul într-o tigaie cu pereți înalți. Adaugă ceapa și ardeiul gras, amestecă totul foarte bine și lasă-le la călit timp de 5 minute.
Adaugă puțină sare, piper, ierburi aromatice și cățeii de usturoi și amestecă. După un minut adaugă sucul de roșii, amestecă bine și lasă sosul să fiarbă pentru aproximativ 15 minute.
Între timp, pune paștele la fiert și lasă-le cu 2 minute mai puțîn decât instrucțiunile de pe ambalaj. Apoi scurge-le și lasă-le deoparte până când se face și sosul. În sos, direct în tigaie, vei adăuga tonul din conservă, după ce l-ai scurs de ulei. Pune și pătrunjelul și oprește focul.
După ce ai amestecat foarte bine sosul cu tonul, adaugă paștele în tigaie și amestecă-le și pe ele foarte bine cu sosul. Transferă paștele într-o țavă pentru cuptor, iar deasupra presară cașcavalul. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute sau până când cășcavalul s-a rumenit.
Ton la cuptor cu cartofi
Pentru că tonul este sărac în calorii, merge foarte bine cu o garnitură de cartofi la cuptor! Iată o rețetă delicioasă și rapid de făcut de file de ton marinat cu cartofi natur la cuptor.
Ingrediente pentru 2 porții:
- 500 g file de ton;
- 4 cartofi;
- o lămâie;
- o lingură de ulei de măsline;
- o legătură de pătrunjel;
- 2 căței de usturoi;
- 40 g unt;
- parmezan;
- oregano, sare și piper, după gust.
Cum se prepară cartofii cu ton la cuptor:
Toacă pătrunjelul mărunt, la fel și cățeii de usturoi. Într-un bol încăpător vei stoarce sucul de la lămâie și vei adăuga pătrunjelul, usturoiul, uleiul de măsline și vei asezona cu sare, piper, oregano sau orice alte condimente preferi. Amestecă totul foarte bine, până când se omogenizează compoziția.
Adaugă în bolul cu sos fileurile de ton, acoperă totul cu o folie sau un capac și lasă-le la marinat în frigider timp de 30 de minute.
Între timp, pregătește cartofii. Curăță-i de coajă, taie-i în bucăți potrivite și pune-i la fiert în apă cu sare și o lingură de ulei de măsline, pentru aproximativ 30 de minute. În tot acest timp, preîncălzește cuptorul la 200 de grade.
După ce cele 30 de minute, scoate fileurile de ton din frigideri și așază-le pe un grătar, cu câte o lingură de marinadă peste fiecare bucată de ton. Apoi pune fileurile de ton pe o tavă de copt în cuptorul încins pentru 10-15 minute, în funcție de cât de bine vrei să fie gătit.
Așază cartofii fierți în farfurie, adaugă unt peste ei și parmezan ras, apoi adaugă și fileurile de ton din cuptor.
Chiftele de ton la cuptor
Iți mai aduci aminte de chifteluțele pe care ți le pregătea bunica? Ei bine, a venit și rândul tău să duci rețeta mai departe, însă puțin adaptată nevoilor familiei tale. O porție sățioasă de chiftele de ton la cuptor sigur vă fi pe gustul familiei tale. Se fac ușor, pot fi savurate ca atare sau alături de o garnitură de cartofi natur sau legume. Iată cum se fac!
Ingrediente:
- 500 g conservă de ton în ulei;
- o ceapă micuță;
- 30 g pesmet;
- 1 ou mare sau 2 ouă mici;
- o legătură pătrunjel proaspăt;
- un morcov dat pe răzătoare;
- sare și piper după gust.
Cum se prepară chiftelele de ton la cupor:
Preîncălzește cuptorul la 190°C și pune hârtie de copt într-o tavă. Dacă nu ai cuptor electric, setează flacăra pe mediu spre mare.
Taie ceapa mărunt și toacă pătrunjelul cât mai fin. Într-un bol încăpător vei pune tonul scurs bine de tot de ulei, ceapa tocata, pătrunjelul, pesemtul, sare și piper și oul. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă. Adaugă și alte condimente, dacă preferi. Cel mai bine merg rozmarinul, cimbrul, oregano sau maghiranul.
Din această compoziție, vei forma chifteluțele pe care le vei aplatiza ușor intre palme. Așază-le una lângă alta pe tava pregătită și coace-le timp de 30 de minute, fară să le întorci.
Ton la cuptor - temperatura ideală și timpi de gătit
Când gătești peștele, indiferent de sortiment, la temperaturi ridicate, îi scoți în evidență aroma. Ca să faci o friptura perfecta de ton la cuptor, este foarte important să preîncălzești cuptorul la minimum 180 de grade Celsius. Însă această temperatură depinde foarte mult de tipul tonului pe care vrei să îl gătești, dar și de rețetă. Dacă gătești un pește întreg, de exemplu, acesta trebuie păstrat în cuptor la o temperatură de cel puțin 200 de grade, potrivit masterclass.com.
La fel și timpii de gătit pot varia în funcție de mai mulți factori, precum grosimea bucății de carne, tipul ei, de cantitatea de mâncare din tavă etc. Un ton întreg, de exemplu, va avea nevoie de circa 30 de minute la cuptor pentru a fi gata. Folia de aluminiu influențează, de asemenea, temperatura și timpul de gătit al peștelui din cuptor. Datorită foliei, peștele se coace aproximativ 20-25% mai repede.
Poți să iți dai seama că tonul este gătit corect prin testul furculiței. În momentul în care introduci dinții furculiței în pește, acesta trebuie să se despartă ușor, pe liniile naturale ale cărnii.
După cum vezi, exista destul de multe rețete delicioase și ușor de făcut de ton la cuptor: file de ton la cuptor cu legume, ton întreg la cuptor, chiftele cu ton la cuptor, ton la cuptor cu sos de roșii, ton la cuptor cu legume. Nu iți rămâne decât să o încerci pe cea care crezi că va fi pe gustul întregii familii. Tu ce alte rețete de ton la cuptor mai cunoști?
Surse foto: istockphoto.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!