- Supă cremă de urzici
- Ingrediente pentru 5-6 porții de Supă cremă de urzici:
- Cum se prepară Supa cremă de urzici
- Pâine cu urzici
- Ingrediente pentru Pâinea cu urzici:
- Cum se prepară Pâinea cu urzici:
- Brioșe cu urzici
- Ingrediente pentru 12 Brioșe cu urzici:
- Cum se prepară Brioșele cu urzici:
- Risotto cu urzici
- Ingrediente pentru 4 porții de Risotto cu urzici:
- Cum se prepară Risotto cu urzici:
- Clătite cu urzici
- Ingrediente pentru 10-12 Clătite pufoase cu urzici:
- Cum se prepară Clătite pufoase cu urzici:
- Mâncare de urzici
- Ingrediente pentru 3-4 porții de Mâncare de urzici:
- Cum se prepară Mâncarea de urzici:
- Musaca de urzici
- Ingrediente pentru 4 porții de Musaca de urzici:
- Cum se prepară Musacaua de urzici:
- Timp preparare:
- 40-90 de minute
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, Supe, Finger Food, La cuptor, La foc, Mancaruri usoare, Primavara, Mancaruri, Musaca, Pranz, Cina, Gustari, Supe de legume
- Ingrediente principale:
- urzici, faina, diverse legume, carne, orez, produse lactate, mirodenii
Supă cremă de urzici
Supele creme sunt mereu binevenite și hrănitoare. Nu vei regreta dacă vei pregăti o supă de primăvară inedită, care să conțină și urzici. Iar datorită smântânei, ea va fi și mai consistentă și mai gustoasă.Ingrediente pentru 5-6 porții de Supă cremă de urzici:
450 g urzici proaspete250 g cartofi
1 fir de praz (doar partea albă)
3 lingurițe și un sfert de unt
1 cană și 3/4 de apă
1/3 cană smântână
Timp de preparare: 45-60 de minute
Cum se prepară Supa cremă de urzici
Pasul 1: Spală prazul și îl vei toca.
Pasul 2: Într-o cratiță vei înăbuși prazul în unt.
Pasul 3: Curăță cartofii și îi vei tăia cubulețe.
Pasul 4: În cratița cu praz și unt vei adăuga cartofii și apa și vei lăsa totul la fiert.
Pasul 5: După ce oprești focul, pune amestecul în blender, adăugând și smântâna. Dacă vrei, poți pune sare și piper. Lasă la răcit complet.
Pasul 6: Vei pune la fiert și urzicile (cam 4-5 minute). Pune-le apoi în blender și transformă-le în piure.
Pasul 7: Combină amestecul din cartofi cu urzicile. Dacă vei considera că este necesar, poți ă mai adaugi apă pentru a-l subția, astfel încât să obții supa de consistența dorită.
Pâine cu urzici
Următoarea rețetă de pâine este ideală pentru a fi pregătită primăvara și este delicioasă dacă va fi consumată caldă. Dacă vrei să o păstrezi pentru a doua zi ai grijă, după ce s-a răcit complet, să o pui la frigider. De asemenea, poți exclude mierea din rețetă dacă al tău copil este alergic.
Ingrediente pentru Pâinea cu urzici:
frunzele provenite de la 6-8 plante (urzici)
250 g făină integrală
200 g făină obișnuită
50 g ovăz
1 lingură sare
1 lingură bicarbonat de sodiu
1 linguriță miere (dacă nu ai un copil alergic)
100 ml iaurt
350 ml lapte
100 g brânză Cheddar (maturată)
Timp de preparare: 1 oră
Cum se prepară Pâinea cu urzici:
Pasul 1: Curăță urzicile, spală-le și lasă-le la fiert cam 3-4 minute. Pune-le la răcit.
Pasul 2: Pune la un loc cele două feluri de făină, ovăzul, sarea și bicarbonatul de sodiu. Adaugă peste ele laptele, iaurtul, mierea și amestecă totul bine.
Pasul 3: Completează acest aluat cu urzicile fierte și cu brânza rasă. Amestecă iar.
Pasul 4: Pune aluatul pe o suprafață plană, dată cu făină și dă-i rapid o formă rotundă. Dacă vrei poți să-l și divizezi pentru a obține niște pâinici.
Pasul 5: Aluatul va fi pus într-o tavă/formă și lăsat la cuptor (încins în prealabil la 220 de grade) pentru 30 de minute.
Brioșe cu urzici
Brioșele fac parte printre gustările preferate ale copiilor. Nu ezita și prepară-i copilului tău niște brioșe de primăvară, cu urzici, dar și cu alte ingrediente ce le vor conferi o savoare aparte.
Ingrediente pentru 12 Brioșe cu urzici:
100 g urzici fierte (în prealabil)
4 felii de bacon (cât mai puțin gras)
250 g făină
50 g unt
2 lingurițe praf de copt
1/2 de linguriță sare
2 ouă
250 ml de lapte
25 g zahăr
80 g brânză Cheddar (maturat)
Timp de preparare: 45-50 de minute
Cum se prepară Brioșele cu urzici:
Pasul 1: Încinge cuptorul la 180 de grade. Ia o tavă specială pentru copt brioșe și unge formele cu unt (sau pune-le hârtie de copt).
Pasul 2: Pune untul într-o tigaie, taie baconul și îl vei prăji acolo până se rumenește.
Pasul 3:Într-un vas vei pune laolaltă ouăle, urzicile (fierte în prealabil) și laptele. Adaugă apoi untul, baconul și brânza Cheddar (rasă).
Pasul 4: Separat vei amesteca făina, praful de copt, sarea și zahărul.
Pasul 5: Pune peste amestecul cu urzici cel cu făina și amestecă.
Pasul 6: Aluatul obținut va fi pus în formele de brioșe (ai grijă să se umple cam 2/3 dintr-o formă). Le vei introduce la cuptor pentru 20-25 de minute.
Risotto cu urzici
Risotto este un preparat fin, iar orezul cremos va putea fi servit fie ca preparat separat, fie drept garnitură pentru carne sau pește. Încearcă și această rețetă de risotto, care este mai specială datorită prezenței urzicilor.
Ingrediente pentru 4 porții de Risotto cu urzici:
1 cană de orez (pentru Risotto)
1 cană urzici fierte
2-3 lingurițe unt
2-3 lingurițe brânză Peccorino rasă
1 ceapă de apă
4 căni supă de vită (gătită în prealabil)
sare (după gust)
Timp de preparare: aproximativ 1 oră
Cum se prepară Risotto cu urzici:
Pasul 1: Urzicile vor fi curățate, spălate și puse la fiert cam 4-5 minute.
Pasul 2: Pune urzicile la răcit, într-un vas cu apă rece. Strecoară-le apoi.
Pasul 3: Ajută-te de un prosop de bucătărie pentru a elimina apa rămasă pe urzici (acestea vor fi învelite în prosop, care va fi bine stors).
Pasul 4: Urzicile vor fi tocate cât mai bine.
Pasul 5: Încinge untul, toacă ceapa și lasă să se înăbușe pentru 2-3 minute.
Pasul 6: Adaugă peste acestea orezul și amestecă bine, cam un minut.
Pasul 7: Adaugă peste orez și o cană de supă . Continuă să amesteci bine. Ai grijă ca orezul să fiarbă. Dă apoi focul mai încet și amestecă în continuu.
Pasul 8: Procedează la fel și cu a doua cană de supă.
Pasul 9: Când supa s-a încorporat bine, adaugă și urzicile și cea de-a treia cană de supă.
Pasul 10: Amestecă bine, având grijă ca și urzicile să se încorporeze complet și uniform.
Pasul 11: Poți să adaugi și sare, dacă vei considera necesar (gustă orezul).
Pasul 12: Începe să adaugi și brânza rasă, amestecând continuu (cam 4-5 minute)
Pasul 13: După ce observi că și brânza s-a încorporat bine, poți stinge focul.
Clătite cu urzici
Clătitele pufoase pot fi folosite cu succes atât ca aperitiv, cât și ca fel de mâncare principal. Încearcă o variantă de clătite pufoase cu urzici, care nu vor fi doar sănătoase, ci și sățioase și gustoase.
Ingrediente pentru 10-12 Clătite pufoase cu urzici:
1 plic de mix pentru clătite pufoase (să nu fie dulce!)
2 lingurițe de brânză Parmezan
2 lingurițe de unt
o cană de urzici
o jumătate de cană de apă
Timp de preparare: 40-45 de minute
Cum se prepară Clătite pufoase cu urzici:
Pasul 1: Spală bine și scurge urzicile
Pasul 2: Fierbe urzicile timp de 3-4 minute.
Pasul 3: Scurge urzicile și le vei toca mărunt
Pasul 4: Adaugă o jumătate de cană de apă în mixul pentru clătite, alături de urzicile tocate și de brânza Parmezan(rasă). Amestecă bine și lasă aluatul să se „odihnească" pentru aproximativ 10 minute.
Pasul 5: Încinge untul într-o tigaie și pune acolo aluat, cât să-ți iasă 2-3 clătite. Lasă-le să se rumenească cam 1-2 minute. Întoarcele-le și pe partea cealaltă.
Pasul 6: Repetă procedeul și pentru restul de aluat.
Mâncare de urzici
Mâncarea de urzici nu este doar ușoară, ci și foarte sănătoasă. Oferă-i și copilului tău o mâncare de urzici proaspete, pe care o poate servi alături de un ou ochi, fiert sau preparat în apă.
Ingrediente pentru 3-4 porții de Mâncare de urzici:
5 grămezi de urzici
2-3 fire de usturoi verde
50 g unt
2 lingurițe de făină
100 ml de lapte
sare
Timp de preparare: 45-50 de minute
Cum se prepară Mâncarea de urzici:
Pasul 1: Spală și curăță urzicile.
Pasul 2: Se pune apă la fiert cu sare.
Pasul 3: Când apa colocotește, se adaugă urzicile.
Pasul 4: Se lasă 5-10 minute la fiert.
Pasul 5: Urzicile se scurg.
Pasul 6: Într-o cratiță se va topi untul
Pasul 7: Peste unt se va pune făina. Se subțiază, amestecând într-una cu laptele.
Pasul 9: Se pune peste urzici usturoiul tăiat mărunt.
Pasul 10: Se adaugă urzicile și se mestecă în continuu (se lasă 2-3 clocote)
Pasul 11: Serviți mâncarea alături de un ou ochi sau fiert în apă.
Musaca de urzici
Musacaua este o mâncare consistentă, ideală pentru a o servi la masa de prânz. Pentru a-i da rețetei mai clasice o savoare aparte, adăugați și urzici. Veți vedea că astfel musacaua voastră se va putea transforma într-un fel de mâncare ideal și pentru primăvară.
Ingrediente pentru 4 porții de Musaca de urzici:
1 piept de pui
1 legătură de ceapă verde
5-6 cartofi
50 g unt
2-3 linguri de ulei
o grămadă de urzici
cașcaval ras (cam 2 linguri)
Timp de preparare: 1 oră și jumătate
Cum se prepară Musacaua de urzici:
Pasul 1: Se va toca pieptul de pui.
Pasul 2: Se spală ceapa verde și se toacă mărunt
Pasul 3: Carnea se va înăbuși în ulei, alături de ceapa verde (tocată mărunt)
Pasul 4: Urzicile se curăță, se fierb, se scurg și se călesc în unt.
Pasul 5: Se curăță cartofii și se prepară din ei un piure.
Pasul 6: Se unge o formă rotundă (cu diametrul de 26 cm). Pe fundul ei se vor pune carnea, urzicile și cartofii.
Pasul 7: Pe deasupra se pune cașcavalul ras.
Pasul 8: Se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
Surse:
www.annewheaton.co.uk; www.wildatheartfoods.co;www.trail.recipes ; www.honest-food.net;
www.thekitchn.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!