- Timp preparare:
- 30-60 minute
- Varsta:
- 1 - 2 ani
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Paine, La cuptor, Mic dejun, Pranz, Cina, De post, Simple, Paine de casa
INGREDIENTE pentru aluat pentru aproximativ 7 pâini tip franzelă
- 5 kg de făină albă de cozonac, 550 sau 650
- 3,5 l de lapte sau apă
- 35 g de drojdie uscată sau 125 g de drojdie proaspătă (în general la 1 kg de făină se pun 50 g de drojdie proaspătă sau 14 g uscată, dar poți folosi cantitți la jumătate, păinea va crește suficient),
- 15g de sare
- 1/2 de linguriță de zahăr - opțional
- 1 lingură de ulei pentru uns blatul de lucru
PREPARARE:
- Încălzește laptele sau apa, să fie călduțe nu fierbinți.
- Într-un castron mare toarnă apa sau laptele, 2,5 litri, restul lasă pentru mai târziu.
- Presară drojdia uscată peste sau fărâmă drojdia prospătă cu lingura și pune peste ea puțină făină ca să se activeze. Las-o 10 minute.
- Adaugă peste drojdie toată făina și începe frământarea, după ce ai uns cu puțin ulei suprafața de lucru.
- Atenție că tipurile de fîină absorb diferit lichidele, deci pe măpsură ce frămânți va fi nevoie să adaugi și restul de apă ... sau nu. Depinde de făina folosită.
- Sare se pune după cantitatea de făină și niciodată la început, ci după ce se activează drojdia. Formula burtarilor spune să punem sare 2% din totalul de făină.
- Continuă frământarea timp de 4-5 minute, până ce de aluatul devine omogen și elastic. Poți folosi fără grijă și un robot de bucătărie.
- Pune aluatul într-o tavă unsă cu ulei, și trage de el, apoi împăturește-l de mai multe ori pentru a întinde fibrele de gluten.
- De aici începe să iei bucăți din el și să le bagi în pungi la congelator în funcție de cât de mari vrei să fie păinile.
- Apoi când scoți din congelator să faci pâine, lași aluatul la dezghețat l atemperatura camerei cu o seară înainte, acoperit cu o folie într-un castron uns cu ulei. El va crește până dimineață suficient.
- Presară griș în tava unde vrei să pui pâinea la copt sau unge cu ulei dacă este formă de pâine. Pune aluatul în tavă sau formă, crestează-l și bagă la cuptorul preîncălzit la 250 de grade Celsius, udne ai pus și o tavă cu apă în ea Est eimportant că în primele 20 de minute de coacere să fie abur în cuptor și temperatură cât mai mare.
- După 20 de minute scoate tava cu apă. Redu temperatura la 200 de grade și pornește ventilația cuptorului. Mai lasă la copt 30 de minute.
- Ca să verifici dacă pâinea este coaptă apuc-o cu o mănușă sau o cârpă și ciocăne în fundul ei. Dacă suna a gol, este coaptă.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!