Culinarby
Qbebe

Musaca de cartofi

Musaca de cartofi

Isabela Polnar

Musaca de cartofi va fi raspunsul multora dintre noi atunci cand suntem intrebati care este mancarea ce ne aminteste de copilarie. Acest preparat este unul cu adanci reminiscente in istorie, fiind intalnit atat in tarile mediteraneene, cat si in cele balcanice si arabice, mai precis, in tarile care au fost parte din Imperiul Otoman. De fapt, termenul de musaca provine din araba - "musaqa‘h", insemnand "racit", si a ajuns asa cum il stim noi imprumutat de la turci, care ii spun "musakka". Majoritatea bucatariilor folosesc carne tocata pentru umplutura, insa la greci se folosesc mai ales vinetele, la turci se folosesc mai multe legume amestecate, iar in Balcani, si implicit in Romania, se folosesc cartofii. Iata reteta traditionala romaneasca:

Musaca de cartofi
Timp preparare Timp preparare:
60 de minute
Familie Varsta:
1 - 2 ani
Nivel dificultate Nivel dificultate:
usor
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Carne de porc, Carne de pui, Carne de vita, Carne de curcan, Feluri de mancare, Carne tocata, La cuptor, Mancaruri cu carne, Mancaruri cu cartofi, Mancaruri cu legume, La foc, Carne, Legume, Cartofi, Mancaruri, Musaca, Romanesti, Pranz, Cina, Cartofi la cuptor, Cartofi gratinati, Cartofi fierti
Ingrediente Ingrediente principale:
cartofi, carne tocata

Ingrediente pentru musaca de cartofi:

2 kg de cartofi
100 g de unt
1/2 de cana de lapte
1 kg de carne tocata (pasare, porc, vita)
1 ceapa, 3 linguri de ulei, 1/2 de cana de suc de rosii
o lingurita din urmatorul amestec de condimente: sare, usturoi, boia dulce, piper, marar uscat
200 g de cascaval sau mozzarella

Cum prepari musaca de cartofi:

Curata si taie cartofii in cuburi, pune-i la fiert cu putina sare. Curata ceapa si toaca-o marunt. Pune 3 linguri de ulei intr-o tigaie, caleste ceapa, adauga carnea tocata, condimentele si lasa-o pana ce isi schimba culoarea spre caramel, mai inchis sau mai deschis, in functie de tipul de carne ales. Cand cartofii sunt fierti, scurge apa, adauga untul si laptele, putina sare si paseaza cartofii. Incinge cuptorul. Pune intr-o tava un strat de cartofi, carnea tocata, apoi inca un strat de cartofi. Toarna peste musaca sucul de rosii si baga tava la cuptor pentru 35 de minute. Scoate tava si razuieste peste musaca mozarella sau cascaval si mai las-o la cuptor 5 minute. Musacaua de cartofise serveste rece, insa este delicioasa si calda. Pofta buna! 

Articolul urmator
11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii
11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (23)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce să nu mănânci niciodată cartofi încolțiți! Cazul celor 78 de elevi otrăviți
    De ce să nu mănânci niciodată cartofi încolțiți! Cazul celor 78 de elevi otrăviți

    Cartofii conțin numeroși nutrienți (precum vitamina C, vitamine din grupul vitaminelor B, mangan, magneziu, fosfor) și fac parte dintre cele mai versatile alimente. Cu toate acestea,...

    Soacra mea se preface că este bolnavă doar ca eu să îi trimit mâncare. Am un bebeluș de doar șapte luni, nu pot să fiu bucătăreasa familiei!
    Soacra mea se preface că este bolnavă doar ca eu să îi trimit mâncare. Am un bebeluș de doar șapte luni, nu pot să fiu bucătăreasa familiei!

    Sunt o tânără mămică a unui bebeluș de doar șapte luni care încearcă să își îndeplinească cu brio atâta atribuțiile de mamă, soție, fiică și...

    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

    Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

    Economie de mamă: trucul meu ca să nu mai gătesc degeaba și să arunc mâncarea
    Economie de mamă: trucul meu ca să nu mai gătesc degeaba și să arunc mâncarea

    Multă vreme m-am confruntat cu o frustrare pe care doar mamele o înțeleg cu adevărat: găteam mult și 70% din ceea ce găteam ajungeam să arunc. Vă spun sincer că îmi...

    Darius are numai 11 ani și deja știe cum este să adoarmă flămând. „Am stat de multe ori flămând. E foarte greu"
    Darius are numai 11 ani și deja știe cum este să adoarmă flămând. „Am stat de multe ori flămând. E foarte greu"

    Darius nu își dorește un telefon scump, haine de firmă sau jucării noi de Crăciun. Băiatul vrea doar ca Moș Crăciun să îi aducă salam, șnițel și ce îi mai...

    35 de lei pentru 2 sarmale la Târgul de Crăciun! Cât trebuie să scoată din buzunar părinții pentru distracția copiilor?
    35 de lei pentru 2 sarmale la Târgul de Crăciun! Cât trebuie să scoată din buzunar părinții pentru distracția copiilor?

    Miroase a vacanță! A brad, a portocale și a sărbători! Și mai ales, miroase a sarmale delicioase ca la mama acasă! În târgurile de Crăciun din țară găsiți preparate...

    Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului! Ce trebuie să faci până în data de 25 decembrie
    Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului! Ce trebuie să faci până în data de 25 decembrie

    Postul Crăciunului, una din cele mai importante perioade de peste an pentru creștinii ortodocși durează 40 de zile și este foarte permisiv. Când avem voie să consumăm pește și...

    Pește, brânză organică, sorbet sau tartă cu fructe - așa arată prânzul la o școală din Paris
    Pește, brânză organică, sorbet sau tartă cu fructe - așa arată prânzul la o școală din Paris

    La cantina unei școli din Paris, copiii servesc zilnic patru feluri de mâncare variată și organică! Elevii sunt răsfățați cu un aperitiv, fel principal, platou cu...

    © 2024 Qbebe