Cei mai multi copilasi intre 1 si 3 anisori au nevoie, conform specialistilor, de minim 9 ore de somn. Intre 9 si 12 ore. Fii atenta la ritmul si la nevoile copilului tau: daca el este, de obicei, bucuros si odihnit cu mai putine ore de somn, atunci nu-l forta. Dupa suficienta monitorizare, poti spune cu aproximatie cate ceasuri de nani ii trebuie micului tau erou.
Este important sa stii asta, pentru ca el nu stie intotdeauna. Vei avea nopti in care are insomnii sau zile cand refuza sa ramana in asternut, cu toate ca organismul lui nu si-a luat portia de somn. Vei sti atunci ca iritarea si "toanele" se vindeca prin cateva ore de "vise placute", in ciuda revoltei fatise. Atunci, cand cel mic fie ca nu poate, fie ca nu are de gand sa coopereze, care sa fie solutiile pentru un somn usor?
Solutii pentru un somn usor: Mami, imi citesti o poveste?
Nu este vorba de poveste in sine, ci de obsinuinta... Rutina de somn nu este un mit. Am intalnit mamici care nu mai pastreaza un program cat de cat ordonat pentru prescolarii lor, din intentia buna de a fi mamici moderne si flexibile. Micutul merge la culcare cand vrea, taraganeaza daca vrea, se trezeste cand doreste (pentru ca nu merge la gradi, ci sta cu mama acasa), ia micul dejun acum sau mai tarziu, dupa care ziua incepe in forta (si continua) cu... program de voie.
Ei bine, noi nu am recomanda un astfel de stil. In copilaria mica, puiul are nevoie de un program ordonat, rutinier si ai sa vezi ca si-l face singur astfel. Copilul are nevoie de ritualuri, caci acestea il linistesc si ii ofera senzatia confortabila ca lucrurile se intampla intr-o ordine familiara, asa cum stie el. Prin urmare, nu este nevoie ca el sa opuna rezistenta.
La culcare, acest fenomen este cu atat mai evident. Copilul se linisteste treptat, daca respecta anumite obisnuinte. Retrageti-va in camera lui, in patut, si cititi o carte impreuna. Faceti baita de seara, pe un fundal sonor calmant. Papati o gustare usoara (iaurtelul, lingurita de miere, o banana) si va spalati impreuna pe dinti, dupa care fuga in pat. Cantati impreuna un cantecel sau rostiti rugaciunile de seara. Povestiti fiecare cel mai frumos lucru ce vi s-a intamplat pe timpul zilei. Si tot asa... Gasiti impreuna cel mai potrivit "ritual" pentru mami si puiut.
Solutii pentru un somn usor: Mami, dar nu pot sa dorm in pat!
Nici nu este nevoie sa dormi imediat cum te urci in pat. Doar mergem in patut, stam putin impreuna, dupa aceea tu stai treaz cat ai nevoie si il astepti pe Mos Ene pe la gene, ca n-o sa intarzie mult.
Cu alte cuvinte, asigura-te de doua lucruri. Unu, ca ii oferi copilului tau suficient de mult timp in care sa adorma. Sa nu ai pretentia de la el sa intre sub patura si in 5 minute sa sforaie. La fel cum monitorizezi numarul de ore de somn de care are nevoie, fii atenta si la cat timp ii ia sa adorma. Daca vrei sa fie pe taramul viselor la ora 10, da startul ritualului dinainte de culcare pe la ora 9, apoi da-i timp celui mic sa ramana linistit in pat: sa isi mangaie ursuletul, sa foiasca o carte cu povesti, sa se alinte, sa asculte o inregistrare frumoasa, pana cand somnul vine in mod natural.
Apoi, asigura-te ca intra in pat si ca sta acolo pana adoarme. Sa nu se dea jos din pat! Cadrul acesta induce somnul, mai ales la copii. Asa ca fereste-te sa ii dezvolti o respingere fata de pat. Explica-i ca mergem in pat ca sa ne linistim si sa ne pregatim de somn, nu ca sa adormim instantaneu. El poate crede ca astepti de la el sa inchida ochii de cand pune piciorul in asternut si vede ca nu poate asta. Asigura-l, deci, ca nu trebuie sa adoarma imediat, ci sa se relaxeze...
Solutii pentru un somn usor: Cel mai frumos loc de dormit din lume
Imaginatia copilului tau are si ea nevoie sa oboseasca si sa se relaxeze, asa ca pune-o la treaba! Creati impreuna cel mai frumos loc de dormit din lume, in care ooorice copilas ar dori sa inchida ochi si sa faca nani, atat de frumos este! Intreaba-l pe copilul tau cum ati putea sa decorati camera si chiar sa rearanjati mobila, astfel incat zona cu patutul sa devina cel mai tentant locsor de facut nani. Cu siguranta va veni cu cateva idei! Ii mai propui si tu si incepeti.
Poate veti schimba tapetul sau veti improviza un baldachin, dar pot fi si modificari mici: sa mutati putin mobila, sa schimbati asternuturile cu unele mai colorate sau mai pufoase, sa lipiti imagini din carti si desene, sa aduceti o veioza cu lumina slaba si colorata, linistitoare... Cel mic alege el cum sa arate un loc de dormit, este el implicat in mod direct, iar satisfactia "muncii sale" il va conduce la somn mai repede decat orice recompensa din partea ta.
In acelasi timp, asigura-te ca nu il deranjeaza... patul. Exact. Se pare ca unii copilasi, care se deprind sa doarma singuri la varste mici, au probleme in a accepta un pat prea mare. Poate nu au nevoie sa fie spatios, asa cum am crede noi, ci sa fie micut, efectiv un "patut de copii". Se poate speria sau se poate simti singur intr-un pat prea mare, in timp ce un patut ii asigura protectie. Fii atenta si la acest aspect.
Si nu in cele din urma, pana si « cel mai frumos loc de dormit din lume » are nevoie de un copil... obosit. Verifica ca nu cumva puiul de somn din timpul dupa-amiezii sa fie prea lung, daca cel mic obisnuieste sa adoarma tarziu. Mai scurteaza-i siesta cu 10 sau cu 20 de minute: daca se trezeste suficient de odihnit, fa schimbarea permanenta. Seara, va adormi mai devreme.
Dar tu ce faci atunci cand micutul tau adoarme greu? Impartaseste cu noi experientele tale!