Cum să-ți convingi copilul să accepte să se tundă

Cum să-ți convingi copilul să accepte să se tundă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce cresc, rutinele din viața copiilor noștri se diversifică și devin tot mai numeroase. Printre acestea se numără și tunsul. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, este normal ca micuții noștri să aibă rezerve față de acest demers și chiar să se teamă. De noi va depinde însă, cu calm, cu răbdare și ajutându-ne de metodele sugerate, să reușim să-i convingem să accepte mai ușor să fie tunși.

Care sunt cele mai cunoscute motive pentru care un copil poate refuza să se tundă

Specialiștii consideră că un copil poate avea numeroase motive pentru care să refuze să se tundă. Printre acestea se numără:
• Teama de foarfecă, mai ales când aceasta ajunge aproape de urechi și de gât
• Îi este teamă de mirosurile, de zgomotele, de mediul pe care l-ar presupune mersul într-un loc precum un coafor sau o frizerie- De obicei, această teamă apare când copilul a mai avut experiențe legate de tunsul în oricare dintre acestea
• Copilului nu îi place să fie atins și înconjurat de persoane străine
• Se poate întâmpla ca micuțului să-i fie teamă să stea pe un scaun mare și înalt, cu care nu este obișnuit
• Copilul nu suportă să poarte o capă de plastic și să aibă părul ud
• Unor copii nu le place să se uite în oglindă
Pentru ca al tău copil să ajungă să depășească oricare dintre aceste frici și să-l convingi până la urmă să se tundă, este necesar să iei și tu următoarele măsuri:
• Nu-ți pierde calmul și validează-i temerile- Indiferent de acestea, arată-i copilului că îl înțelegi și mai ales nu-l critica. De asemenea, nu va fi de folos nimănui dacă te vei enerva când vei dori să-l convingi să se tundă. O asemenea reacție îi poate declanța acestuia o „criză" emoțională sau chiar un atac de panică.
• Ai răbdare- Cu cât vei fi mai răbdătoare și mai deschisă la ceea ce îți spune copilul, cu atât acesta va deveni mai dornic să-ți urmeze sfatul și să se tundă. Nu uita să-l lauzi și să-l răsplătești pentru toți pașii înainte pe care-i va realiza!
• Găsește o persoană cât mai blândă și mai răbdătoare pentru a-ți tunde copilul- Dacă al tău copil va începe să îndrăgească persoana care urmează să-l tundă, va fi mai dispus să o întâlnească. Odată ce se întâmplă așa, vei vedea că treptat copilul nu va mai fi atât de reticent în a se tunde și va accepta de dragul persoanei respective.

Cum să procedezi pentru a-ți convinge copilul să se tundă

Explică-i, pe înțelesul său, ce se va întâmpla
Mai ales pentru un copil sub vârsta de 4 ani ideea de a fi tuns poate fi înspăimântătoare, cu atât mai mult cu cât nu înțelege ce se va întâmpla.
Ca să-l convingi mai ușor să se tundă, experții sugerează să stați de vorbă pe acest subiect. Ai răbdare cu copilul, îi poți arăta chiar tu o parte din „recuzita" ce urmează să fie folosită și poți chiar să „mimezi" un tuns, în felul următor: spune-i că degetele tale reprezintă o foarfecă și joacă-te puțin prin părul său. Vei vedea că i se va părea distractiv.
În plus, va fi bine să faceți un joc de rol. Alegeți jucăriile preferate și arată-i că, așa cum veți proceda pentru ele, așa va fi și când veți merge la tuns. Din acest punct de vedere, de mare ajutor în încurajarea copilului va fi să-l lași pe el să fie frizerul/coafeza. Lasă-l să-și aleagă ustensilele dorite și distrați-vă cât mai mult.
Nu exclude ideea de a fi chiar tu cea care trebuie să se tundă. Permite-i copilului să te „tundă" cum vrea.
Pentru un plus de amuzament, poți să pui la dispoziția copilului clame colorate, gel special de păr pentru copii sau orice tip de spray pentru modelarea părului (ce poate fi îndepărtat cu ușurință).

Încearcă să nu mai folosești cuvântul „tuns"
Psihologii spun că unii dintre copiii mici (sub vârsta de 5 ani) au tendința de a asocia ideea de „tuns" cu cea de „tăiat", care poate fi de-a dreptul înspăimântătoare pentru ei.
Iată de ce, pentru a-i convinge pe ai noștri copii să fie tunși, este mai bine ca, în prezența lor, să evităm acest cuvânt. De exemplu, poți să spui că mergem „să-ți faci altfel părul", „să te aranjezi" etc.
Orice alt cuvânt va elimina din semnificațiile „negative" pe care le are tunsul pentru copil și îl poate face mai deschis în a accepta tunsul propriu-zis!

Baietel ce este tuns

Citește și: 10 tunsori practice si simpatice pentru copii

Alege cu mare grijă momentul în care îți duci micuțul la tuns
În special când un copil merge la tuns pentru prima dată va conta ca el să aibă o stare cât mai bună, astfel încât acest demers să nu se transforme într-o experiență neplăcută.
De pildă, un copil căruia îi este foarme, care este prea obosit sau pe care l-ai luat de la joacă, nu va fi deloc încântat să meargă să fie tuns. Dimpotrivă, poate ajunge să asocieze acest loc cu unul în care i se întâmplă ceva ce nu își dorește, pentru care a renunțat la ceea ce îi plăcea.
De noi depinde să alegem momentele cele mai potrivite pentru ca micuții noștri să nu ajungă să urască să fie tunși. De exemplu, ideal este să-i ducem la tuns după ce au avut parte de odihnă (dimineața sau după somnul de după-amiază) sau după intervale în care au avut parte de activități statice (cum ar fi după ce le-a fost citită o poveste).

Găsește un loc special, care să fie dedicat doar copiilor
Nu numai că va fi esențial să găsești un loc ce va respecta toate condițiile de igienă, dar acesta va trebui să aibă și oameni prietenoși și o „recuzită" cât mai atractivă. De pildă, orice copil ar fi încântat să se tundă pe un scaun ce are forma unor personaje din desenul animat sau să admire pereți pictați cu eroi de poveste.
Încearcă, de fiecare dată când urmează să mergeți la tuns, să te comporți ca și cum ați merge într-o vizită. Procedând așa, copilul va accepta mai ușor ideea să meargă acolo și se va simți mai relaxat.

Încearcă să procedezi astfel încât micuțul să găsească o „surpriză" când ajunge acolo
Nu va fi greu să încerci, cel puțin în primele rânduri când îți vei duce micuțul la tuns, să găsească acolo o surpriză. Poți încerca, de pildă, să duci acolo (fără știrea sa), niște bombonele sau niște jucărioare îndrăgite.
Când le va găsi acolo, va fi surprins și fericit, iar mersul la tuns va putea fi asociat cu locul în care are parte de surprize.

Mergeți la tuns alături de un prieten drag
Copiilor le place să-și aibă alături prietenii apropiați în cât mai multe ocazii. Profită de acest lucru și încearcă să faci o programare la tuns a copilului tău împreună cu un prieten al său. Spune-i doar atât: „Știi cu cine ne vom întâlni azi?". Răspunsul tău poate declanșa un entuziasm mai mare decât ai fi crezut!
Va fi o plăcere pentru ei să fie împreună, să vorbească și să se amuze, iar gândul că își va putea vedea și prietenul îl poate convinge mai ușor pe al tău copil să meagă să se tundă.

Programează-te și tu la tuns în același timp cu copilul
O metodă foarte bună pentru a ne convinge copilul să se tundă va fi să ne vadă că facem și noi același lucru. În condițiile în care suntem modele pentru el din numeroase puncte de vedere, să ne vadă că și noi ne tundem îl poate determina și pe el să accepte fără probleme acest demers.
Nu mai sta pe gânduri, găsește locul și persoanele potrivite pentru tine și pentru copilul tău și lăsați-vă amândoi pe mâna specialiștilor!

Găsește un specialist care să vină la voi acasă
Dacă ai încercat de câteva ori să-l duci pe copil la un salon și acesta nu s-a simțit niciodată în largul lui, încearcă să găsești pe cineva care să vină la voi acasă.
Mai ales un copil mai mic (sub 6-7 ani) se va simți mai bine în confortul de acasă, mai în siguranță. Din acest motiv poate ajunge, cu timpul, să fie chiar dornic să primească o vizită din partea persoanei ce-l va tunde.

Baietel ce se pregateste sa fie tuns

Încearcă să-i distragi copilului atenția de la tunsul propriu-zis
O cale de a-l determina pe copil să se tundă este să-i distragem cât mai mult atenția de la ceea ce i se întâmplă. Spre exemplu, pune-i muzica preferată pe telefon, adu-i cărticele, jucării sau alte jocuri ce ar putea fi potrivite pentru a fi jucate pe scaun.
În plus, trebuie să știi că unele saloane speciale pentru copii au programe TV numai bune pentru aceștia.

Oferă-i copilului o recompensă după tuns
Procedează așa de fiecare dată când mergeți la tuns, mai ales în primele dăți, când copilul este încă speriat. Bucuria că după ce se va tunde va avea parte de o surpriză îl poate convinge să accepte mai ușor să meargă în locul respectiv.
Ai însă grijă să nu exagerezi cu recompensele! Va fi suficient, de pildă, să-i oferi o mică jucărie sau o nouă carte de colorat

Voi ați testat până acum, când v-ați dus copiii la tuns, oricare dintre metodele de convingere de mai sus?

Citește și: Tunsul zero regenerează părul copilului: Mit sau realitate?

Surse:
www.baby-arabia.com, www.popsugar.com, www.sg.theasianparent.com,www.stayathomemum.com.au

Articolul urmator
Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți convingi copilul să poarte cască pe bicicletă?
    Cum îți convingi copilul să poarte cască pe bicicletă?

    Copilului tău îi place să se dea cu bicicleta? Grozav, este un obicei sănătos și este bine că l-a deprins. Totuși, trebuie să știi că mersul pe bicicletă se poate solda cu...

    Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul
    Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul

    Bebelușii și copiii mai mici își sug degetul pentru a se liniști, sau înainte să adoarmă. Unora, însă, le este greu să renunțe la acest obicei când sunt mai...

    Mama mea mi-a obligat băiatul de 6 ani să se tundă...
    Mama mea mi-a obligat băiatul de 6 ani să se tundă...

    Traumele unei copilării stricte revin, de cele mai multe ori, la maturitate. O mamă povestește cum fiul ei a fost dus la frizer și tuns fără voia lui de către bunica, adeptă a...

    Da, mi-am obligat fiica vitregă să-și tundă părul
    Da, mi-am obligat fiica vitregă să-și tundă părul

    Pe măsură ce cresc, fetițele devin tot mai dornice să aibă părul lung și să se bucure de diverse pieptănături. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o adolescentă,...

    Lumea trebuie să-mi accepte și să-mi înțeleagă copilul neurodivergent
    Lumea trebuie să-mi accepte și să-mi înțeleagă copilul neurodivergent

    Ideea de neurodiversitate sau neurodivergență reprezintă un concept științific, care are la bază studiul imagisticii creierului, care arată că unii copii procesează informația...

    Cum îți convingi fosta iubire să se întoarcă la tine, în funcție de zodie
    Cum îți convingi fosta iubire să se întoarcă la tine, în funcție de zodie

    În cazul în care te gândești adesea la fostul partener după ce v-ați despărțit, întrebându-te neîncetat de ce s-a întâmplat așa și, mai...

    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

    Grădinăritul are numeroase beneficii pentru copii, dar și pentru adulți. Află cum și de ce este important să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit.

    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

    Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

    © 2025 Qbebe