Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

Bianca Geica - Redactor Senior

Când ai un copil care crede că totul i se cuvine, începi să te întrebi unde ai greșit ca părinte. Oare l-ai răsfățat prea mult? Oare ai cedat prea ușor, de prea multe ori? Oare i-ai spus de prea puține ori „NU” și i-ai oferit de fiecare dată tot ce și-a dorit? Nu înseamnă că nu ești o mamă bună sau un tată iresponsabil, ci doar un părinte căruia îi place să își vadă mereu copilul fericit.

Ca părinte, preferi întotdeauna să vezi chipul copilului tău luminându-se de bucurie de fiecare dată când primește ce își dorește. Lucru perfect normal, de altfel! Cu toate acestea, când un copil primește de prea multe ori (sau de fiecare dată) tot ce vrea, ajunge să creadă că are numai drepturi și că totul i se cuvine. Aprecierea și recunoștința devin noțiuni fără sens pentru el. Însă oricât de convins ar fi copilul tău că totul i se cuvine, lucrurile pot fi schimbate!

mama si fetita pe canapea

Copilul tău are impresia că totul i se cuvine? Cum poți schimba acest lucru

Copilul tău vrea întotdeauna mai mult și mai mult? Se așteaptă să fie recompensat pentru bună purtare? Obține de fiecare dată foarte ușor ceea ce își dorește? Nu știe cum să își gestioneze dezamăgirea și așteaptă mereu să fie salvat dacă greșește? Ei bine, acesta sunt doar câteva semne care anunță răsfățul și, implicit, faptul că ai un copil care are impresia că totul i se cuvine.

Iată patru greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi:

1. Nu îl înveți cum să accepte faptul că nu întotdeauna poate primi ceea ce își dorește

Să ne imaginăm următorul scenariu: ești într-un magazin împreună cu copilul tău când, deodată, vede o jucărie de care se îndrăgostește pe loc. Tu îi spui că are deja prea multe jucării și că nu îți permiți să mai dai banii pe încă una. Moment în care copilul începe să plângă și să facă, practic, un tantrum în mijlocul magazinului până când tu te vei vedea nevoită să spui „Bine, cumpărăm jucăria!” doar să nu îl mai vezi supărat.

Citește și: Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare

Ce învață copilul? Că este suficient să verse câteva lacrimi ca să obțină ce vrea. Că este suficient să pretindă un anumit obiect că să îl primească, fără să depună prea mult efort. Nu știe să facă față situațiilor în care nu poate obține ceea ce își dorește.

Ce poți tu să faci? Învață-l să accepte faptul că nu întotdeauna poate primi ce vrea. Bineînțeles că va fi dezamăgit, dar trebuie să rămâi fermă pe poziții și să nu mai cedezi în fața lacrimilor și implorărilor. Ajută-ți copilul să facă diferența între dorință și nevoie și, în același timp, învață și tu să faci această diferență ca să poți trece mai ușor peste sentimentul de vinovăție în momentul în care nu îi oferi copilului ceva ce își dorește foarte mult.

2. Nu îi pasezi suficiente responsabilități

Ajută-ți copilul să devină mai responsabil și să învețe că cei din jur nu sunt obligați să facă lucrurile în locul său. Încurajează-l să te ajute la treburile casnice. Dă-i sarcini potrivite pentru vârsta lui, astfel încât să înțeleagă că fiecare adult responsabil trebuie să muncească pentru a-și câștiga existența și că nu îi va veni niciodată totul pe tavă.

Strângerea jucăriilor sau aranjarea mesei au rolul de a-ți responsabiliza micuțul. Implicându-se în treburile casnice, copiii vor învață să fie empatici și își vor dezvoltă abilități reale în viață, dar și autocontrolul și disciplina. Copilul va învăța să respecte munca altora dar și pe a lui.

Citește și: Treburile casnice adaptate varstei copilului tau

Începe de la o vârstă fragedă! Dacă micuțul tău se arată interesat de activitățile pe care le faci, da-i șansa să se implice. Îi vei alimenta astfel simțul responsabilității. Și cel mai important: nu transforma treburile casnice în pedepse. Copilul trebuie să învețe să acorde importanță sarcinilor, nu să se teamă de ele.

copii care spala vasele

3. Cedezi prea ușor

De multe ori părinții ajung să fie prea permisivi cu copiii lor și să negocieze reguli deja stabilite. De exemplu, ați stabilit de acasă că astăzi nu veți depăși un anumit buget, la cumpărături. Însă copilul uită de această regulă în secunda în care a vede o anumită jucărie, iar părinții în loc să rămână fermi pe poziții și să îi reamintească copilului că au stabilit din start o anumită regulă, acceptă să negocieze și, într-un final, să cedeze dorințelor copilului.

Ce învață copilul? Că regulile nu sunt reguli. Că este normal să nu se țină de cuvânt pentru a face ceea ce îi convine. Imaginează-ți un astfel de copil la școală, nerespectând ceea ce îi spune profesorul, sau la vârstă adultă, când se va răzvrăti în la locul de muncă ori de câte ori i se va pasa o anumită sarcină.

Ce poți face? Renunță să întrebi copilul „Dacă primeșți ceea ce îți dorești, te oprești din plâns?”. Când alegi să fii prea permisiv cu copilul tău, nu faci altceva decât să contribui la o atitudine de tipul „mi se cuvine orice”. Când tu, ca părinte, stabilești anumite reguli pe care ulterior nu le mai pui în aplicare, copilul va înțelege că are voie să facă ce vrea, după propriile sale reguli. Or cei mici au doar de câștigat dacă li se impun reguli și limite.

Este important ca cei mici să treacă prin frustrări și dezamăgiri în așa fel încât să își dezvolte capacitățile necesare pentru a face față anumitor situații, mai târziu în viață.

copil care plange fiindca i s-a luat tableta

4. Nu acorzi atenție felului în care tu insusti cheltuieșți banii

Părinții sunt principalii responsabili pentru modul în care copiii își formează comportamentul. De multe ori copiii noștri fac ce văd la părinți și imită ce văd acasă, motiv pentru care părinții trebuie să încerce să fie modele pozitive de comportament pentru copii. Așa că acordă atenție felului în care tu cheltuiești banii. Dacă cel mic vede că tu nu îți refuzi niciun capriciu, că nu economisești bani și că cheltuiești prea mult, va învăța același model de gestionare a banilor.

Învață-ți copilul să facă diferența între dorință și nevoie și să își gestioneze corect banii de buzunar pe care îi primește. Responsabilizează-l financiar ajutându-l să înțeleagă că banii sunt o resursă limitată, care poate fi valorificată dacă ne planficam cheltuielile.

Citește și: 4 greșeli care te fac să crești un copil arogant

  • Surse: huffpost.com, washingtonpost.com, messymotherhood.com
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    Cartea care a scandalizat internetul - „Profu' crede că învăț”. Ce spun părinții
    Cartea care a scandalizat internetul - „Profu' crede că învăț”. Ce spun părinții

    Recent, o învățătoare din Curtea de Argeș a postat, pe contul său de Facebook, un mesaj referitor la o carte pentru copii care a șocat-o. Este vorba despre „Profu' crede...

    Mihail Pautov despre riscul la care îți expui copiii prin consumul de mezeluri: „O substanță cancerigenă pe care o consumăm zilnic"
    Mihail Pautov despre riscul la care îți expui copiii prin consumul de mezeluri: „O substanță cancerigenă pe care o consumăm zilnic"

    Pe cât de delicioase, pe atât de nesănătoase și periculoase pentru organism. Mezelurile nu sunt recomandate pentru consum zilnic. Ce spun specialiștii despre obiceiul de a da...

    Am născut un copil de altă culoare și soțul meu crede că l-am înșelat
    Am născut un copil de altă culoare și soțul meu crede că l-am înșelat

    O femeie de origine indiană a adus pe lume un copil cu pielea deschisă la culoare și imediat după nașterea acestuia a intrat în conflict cu soțul ei întrucât acesta a...

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    Fratele meu a uitat de ziua de naștere a fiicei lui, pe care o crește singur și acum crede că este un tată rău...
    Fratele meu a uitat de ziua de naștere a fiicei lui, pe care o crește singur și acum crede că este un tată rău...

    Cu o slujbă full time foarte stresantă și povara creșterii unui copil de unul singur, un tată a uitat complet de aniversarea de 13 ani a fiicei lui. Oare această greșeală nu ar putea...

    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale
    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale

    Când vine vorba despre rețelele sociale, părinții se împart în două categorii: cei care postează poze și filmulețe cu cei mici și cei care nu fac asta și preferă...

    „Fac ce vreau cu banii mei și aleg să-mi cumpăr liniștea". O mamă a angajat un sofer personal care să-i ducă zilnic copilul la școală
    „Fac ce vreau cu banii mei și aleg să-mi cumpăr liniștea". O mamă a angajat un sofer personal care să-i ducă zilnic copilul la școală

    Copleșită de responsabilitatea creșterii unui bebeluș și a unui copil ce abia a intrat în școala primară, o mamă a luat o decizie radicală, pentru care a fost aspru...

    © 2024 Qbebe