„Profu' crede că învăț”, cartea care scandalizat internetul
Alina Gheorghiță, o învățătoare din Curtea de Argeș, a postat recent pe contul său de Facebook mai multe imagini din cartea „Profu' crede că învăț - caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar”, declarându-se șocată de conțiunutul acestei cărți care se vrea a fi pentru copii.
„Nu sunt o înapoiată, dar astăzi am suferit un șoc. Editura Litera a publicat o carte pentru copii. Acum cât timp nu cunosc, până astăzi eu nu am avut idee de existența unei astfel de cărți.
Cartea se numește "Profu' crede că învăț - caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar" și, repet, este o carte pentru copii. Pe site-ul celor de la Cărturești este înscrisă în categoria "Materiale educaționale", Vârstă Recomandată: 6-8 ani, 8-10 ani. Nimic scandalos până aici. Autorul a mai scris și alte cărți asemănătoare, un exemplu ar fi: "Șefu' crede că muncesc - Caiet plin de idei ca să supraviețuiești săptămânii de lucru". Ce simpatic!
Ne întoarcem, însă, la cartea pentru copii, aceea ne interesează. Răsfoind câteva pagini observ că are aspectul unui jurnal, cu desene atractive, captează ușor atenția!
Și apoi, începând să citesc mai atent, a început să îmi crească, la propriu, tensiunea. O să atașez mai jos câteva imagini din interiorul cărții pentru a le putea cerceta și dumneavoastră.
Am o singură întrebare: Ce mesaj despre viață primește un copil împreună cu un astfel de dar din partea părinților? Ce mesaj primesc părinții care găsesc un astfel de material, publicat de o editură de renume, pe site-ul unei librării de renume la categoria "Materiale educaționale"? Dacă asta înseamnă să fii deschis la minte și să îmbrățișezi modernismul, NU, mulțumesc! Azi vreau să fiu cât se poate de înapoiată! Sunt cumplit de furioasă!”, a scris învățătoarea, pe Facebook.
Nu sunt o înapoiată, dar astăzi am suferit un șoc . Editura Litera a publicat o carte pentru copii. Acum cât timp nu...
Posted by Gheorghita Alina on Friday, August 12, 2022
Părinții s-a declarat, la rândul lor, revoltați de conțiunutul acestei cărți, fiind de părere că „este plină de agresivitate și instigă la ură”:
- „Asta deja se numeste instigare la ură și violență! Musai să se ia măsuri!”, a comentat cineva.
- „Doamne ferește! Chiar pe toate căile se urmărește distrugerea învățământului? Este instigare la ură, la acte de autoviolență și discriminare a corpului profesoral. Ar trebui să se ia măsuri, eventual să fie intentat un proces, cu mai multe capete de acuzare”, a mai scris o persoană.
- „Dar de când elevul este nevoit să supraviețuiască anului școlar? Aceste mesaje sunt antieducaționale, antisociale, încurajează paranoia și accentuează, în unele cazuri, afecțiunile psihice”, a adăugat o altă persoană.
- „De supraviețuire?....Pai scoala e lagăr? Aici prinde contur educația si dezvoltarea urmasilor noștrii Tragic!”, a mai scris cineva.
- „Vai de mine! Este o carte pentru a crea viitori monștri, nu pentru a educa copii. O carte care își bate joc de copii. Ar trebui interzisa, iar autorul amendat. Cum adică sa dai cu capul pana îți pierzi cunoștința?! Sa înjuri? Sa trișezi?”, mai scrie o persoană.
Cartea „Profu' crede că învăț - caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar” este scrisă de Elise de Rijck și este „pentru toți elevii care se plictisesc în clasă, pentru aceia care se joacă pe ascuns pe telefonul mobil în timpul orelor și pentru cei nu foarte studioși care se uită pierduți la tablă fără să înțeleagă mare lucru”, potrivit descrierii de pe site-ul editurii Litera. Cartea îi îndeamnă pe elevi să își exerseze „talentul de a ascuți creioane, visează cu ochii deschiși la locul unde ai prefera să fii, dându-l pe mâna unui tatuator pe cel mai enervant prof când e beat pulbere, și joacă bingo în secret cu colegii!
Acestea și alte idei îți vor ocupa timpul cât să pari extrem de atent în clasă.
· Plină de idei despre cum să supraviețuiești anului școlar.
· Cu pagini albe la care să sari imediat ce profu’ se uită peste umărul tău.
· Cu spații pentru #schoolfie și un anuar personal!
ATENȚIE! Această carte te face pasibil de exmatriculare!”.
Tu ce părere ai despre această carte?
Citește și:
Surse foto: Facebook
Surse articol: Facebook