Cartea potrivita pentru copilul tau

Cartea potrivita pentru copilul tau

Irina Olteanu - Redactor Senior

Carti potrivite pentru copii putem gasi in prezent pretutindeni, incepand cu supermarket-uri si terminand cu chioscuri de la coltul blocului. Cum stim insa care carti sunt de calitate, care merita citite si, mai ales, care vor fi pe placul copilului, vom afla in cadrul articolului urmator.

Varsta reprezinta un criteriu esential cand este vorba de alegerea cartii potrivite. In functie de aceasta stim daca trebuie sa ne orientam catre o varianta ilustrata si simpla sau una lipsita de imagini dar plina de aventuri si personaje uimitoare. Fie ca dorim o carte pentru copilul nostru, fie ca o vom oferi cadou altuia, o carte buna este intotdeauna binevenita.

Unde gasim carti potrivite pentru copii?

Avem, din fericire, extrem de multe resurse in acest sens: prima este este reprezentata de internet. Fie ca ne documentam doar in vederea achizitionarii unei carti fizice (evaluand pretul, numarul de pagini, cuprinsul etc.), fie ca descarcam un audio book, pe internet putem afla multe lucruri importante, daca stim si ce ne dorim. Retineti insa ca audio-book-urile (daca sunt insotite de imagini) sunt recomandate de specialisti dupa varsta de 2 ani deoarece televizorul nu ajuta deloc consolidarea imaginatiei unui copil, ci ii prezinta totul fara a-i oferi posibilitatea sa raspunda. Apoi, putem gasi carti in librarii, biblioteci, chiar anticariate. Desi se axeaza mai mult pe carti cu aspect comercial, si in supermarket gasim adeseori carti potrivite, chiar la preturi accesibile. De asemenea, putem imprumuta de la prieteni/rude in cazul in care gasim ceva ce ne intereseaza.

Carti potrivite pentru copii - de la ce varsta putem citi copiilor?

Se pare ca nu este niciodata prea devreme si putem incepe acest ritual placut inca din perioada sarcinii. Conform unui studiu efectuat in anul 2008 in cadrul Universitatii Johns Hopkins, se pare ca fatul poate recunoaste si raspunde la starea de relaxare indusa de mama prin citit, vorbit si cantat. Auzul vocii voastre il va stimula intr-un mod pozitiv si-l va ajuta sa dezvolte aptitudini de ascultare. In plus, cititul creeaza acea legatura speciala devenind o rutina indragita, odata ce copilul o va asocia cu un lucru placut.

Cartile potrivite pentru copii - care sunt beneficiile cititului?

Cititul ajuta la formarea vocabularului, stimuleaza imaginatia si imbunatateste aptitudinile de comunicare. S-a dovedit faptul ca, cu cat vorbiti mai mult cu cel mic, cu atat ii stimulati cresterea si dezvoltarea. In timp ce cititi, puteti si sa interactionati verbal, explicand concepte, numere si litere, culori si forme si oferindu-i informatii despre mediul inconjurator. In acest mod incurajati memoria si cel mic, chiar daca nu va putea pronunta majoritatea cuvintelor, va retine tot ce ii povestiti. Puteti sa utilizati tonalitati diferite (in functie de personaje sau de situatie) si sa modificati viteza de citire (pentru a verifica daca sunteti intr-adevar ascultati) si, chiar daca parcurgeti doar cateva pasaje si nu intreaga carte, aproapierea de voi prin intermediul cartilor va contribui semnificativ la dezvoltarea emotionala a copilului.

Cartile potrivite - cateva repere orientative

Retineti in primul rand faptul ca o carte buna nu este neaparat una premiata, nici macar un best seller, ci este acea carte care ii place copilului. Gusturile sunt diferite in aceasta privinta, chiar daca am putea considera ca cei mici nu au varsta necesara pentru a emite pareri. Prin urmare, bazati-va pe instinct cand achizitionati o carte si ganditi-va la pasiunile, preferintele, chiar hobby-urile pe care le are copilul si veti identifica cu usurinta cartea potrivita.

 
 

Cartile potrivite pentru copii pe categorii de varsta

De la nastere pana la varsta de 2 ani urmariti carti cu imagini mari, colorate si stralucitoare ce expun obiecte familiare. Cartile durabile sunt realizate fie din carton, plastic sau material textile si de obicei au o dimensiune adecvata pentru a fi manuite de copii. Cartile ideale pentru aceasta grupa de varsta fac apel la simturile lor, folosindu-se de culori, textura sau chiar miros si povestile sunt formate din propozitii scurte cu imagini exemplificative. Adeseori povestile apar expuse in versuri sau rime si sunt amuzante de citit pentru cei mici. Exista in comert si variante extrem de atractive care contin sunete/melodii si, cu toate ca au un pret mai ridicat, se dovedesc de ajutor in familiarizarea celui mic cu mediul inconjurator (sunete de animale). Retineti ca este posibil ca la aceasta varsta cartile sa fie muscate sau chiar rontaite, asadar urmariti sa nu contina parti ce pot fi inhalate/inghitie de cei mici.

Pentru prescolari (intre 3 si 5 ani) puteti cumpara carti cu continut ilustrativ si imagini clare, colorate si antrenante. Urmariti sa contina intrigi simple si amuzante, iar actiunea sa se desfasoare rapid pentru a putea fi citita deodata si sa prezinte intamplari/evenimente din viata cotidiana (pentru a incuraja copiii sa adreseze intrebari despre mediul inconjurator). Este bine sa fie intrebuintate rime vii si repetitii usor de reprodus si de memorat de copii. In ceea ce priveste continutul povestilor, este bine sa contina concepte de baza cum sunt litere, numere, forme si culori, iar personajele sa fie de varsta celui mici sau putin mai mari. Dar si animale jucause, atat reale, cat si imaginare vor captiva atentia micilor cititori. Nu fortati copiii sa retina sunete si litere, deoarece acest lucru se va intampla de la sine cand va veni momentul potrivit, in schimb puteti sa discutati despre ceea ce cititi, realizand conexiuni intre viata reala si informatiile descoperite in carti.

Pentru copiii cu varsta intre 6 si 11 ani, incercati sa identificati carti cu text clar si usor de citit, continand si ilustratii/poze atractive care aduc textul la viata si ofera indicii despre cuvintele necunoscute inca. Cautati carti care sunt potrivite intereselor copilului (la aceasta varsta isi creeaza deja niste preferinte clare), chiar cu retete, idei sau instructiuni legate de diverse activitati insotite de ilustratii exemplificative. O alta varianta este reprezentata de autorul/autorii preferati de cel mic sau cu personajele preferate (desi specialistii nu recomanda acest tip de carti din cauza unei calitati defectuoase a exprimarii) sau chiar cu povesti pe care le-ati adorat si voi in copilarie. La aceasta varsta puteti deja sa achizitionati carti de dimensiuni mai mari, cu mai multe pagini (pot fi citite in mai multe reprize chiar de copii, fara ajutorul vostru) si care incurajeaza discutia. Puteti incepe si studiul unor carti redactate intr-o limba straina, existand o multime de variante interactive.

Pentru adolescenti (mai mari de 12 ani) cautati carti continand teme care anima interesul copilului, chiar romane care il pot ajuta sa faca fata provocarilor zilnice si chiar procesului de crestere (prin intrebuintarea personajelor aflate in situatii similare), carti care prezinta experiente noi si oportunitati, carti faptice, cum sunt cele despre recorduri, cu intrebari de cultura generala sau chiar almanahuri. Adolescentii prefera si biografiile, cartile clasice (din literatura universala) sau povestile populare (Ion Creanga, Petre Ispirescu), fictiunile istorice si mitologia (Legendele Olimpului), deci au un apetit pentru aproape orice, atata timp cat subiectul se afla in aria lor de interes.

    

Carti nepotrivite pentru copii

Desi multi parinti le iau in considerare dat fiind faptul ca includ personajul preferat al celui mic, cartile cu eroi/personaje din desene animate nu sunt bine redactate si folosesc un limbaj inadecvat, nereprezentand lecturi de calitate. In cantitate redusa insa nu dauneaza deoarece, daca copilul le prefera, este bine sa-i incurajam acest obicei benefic.
Cartile in mod cert nepotrivite sunt cele cu continut sexual sau cu un limbaj nepotrivit. De multe ori exista autori care redacteaza atat carti pentru copii, cat si pentru adulti si voi aveti sarcina de a urmari care dintre acestea sunt adecvate varstei si intelegerii copilului. Sunt multe si situatiile in care actiunea relatata este violenta sau tragica, iar copiii sunt extrem de susceptibili la acest gen de informatii, prin urmare ar fi indicat sa va informati cu privire la cuprins inainte de achizitie.

Nu in ultimul rand, trebuie sa retinem ca cititul nu trebuie sa reprezinte niciodata o corvoada, deci nu incercati sa le impuneti copiilor sa citeasca cand nu doresc/nu au dispozitia necesara si faptul ca parintii reprezinta intotdeauna un model. Cu cat veti citi mai mult, veti merge mai des la librarie/biblioteca, veti avea o colectie tot mai mare de carti, cu atat mai mult isi vor dori si ei sa va calce pe urme si sa devina, la randul lor, pasionati de lectura.

Surse:
www.scholastic.com; www.rif.org; www.theguardian.com; www.icanteachmychild.com; www.babycenter.com; www.livestrong.com/

 

Articolul urmator
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cartea care a scandalizat internetul - „Profu' crede că învăț”. Ce spun părinții
    Cartea care a scandalizat internetul - „Profu' crede că învăț”. Ce spun părinții

    Recent, o învățătoare din Curtea de Argeș a postat, pe contul său de Facebook, un mesaj referitor la o carte pentru copii care a șocat-o. Este vorba despre „Profu' crede...

    Zodiile care trebuie să joace cartea vulnerabilității ca să-și găsească un partener
    Zodiile care trebuie să joace cartea vulnerabilității ca să-și găsească un partener

    Dacă pentru anumite persoane nu este o problemă să-și deschidă sufletul și să-și dezvăluie și „punctele slabe”, pentru altele este de neconceput să realizeze un...

    Zodiile care joacă mereu „cartea" timidității. Ascund multă încredere, de fapt
    Zodiile care joacă mereu „cartea" timidității. Ascund multă încredere, de fapt

    Astrologia este o știință fascinantă. Este suficient să știm doar semnul zodiacal al unei persoane pentru a afla mai multe despre personalitatea ei. Află care sunt zodiile care joacă...

    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați
    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați

    Când e cel mai bun moment să faci al doilea copil? Descoperim împreună care sunt avantajele și dezavantajele de a avea doi copii cu o diferență de vârstă mică,...

    Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!
    Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!

    Un copil din Marea Britanie a învățat să citească la vârsta de 2 ani și 4 luni. Puștiul e un geniu și e considerat unul dintre cei mai inteligenți copii din lume.

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău
    Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău

    Îngrijirea sănătății copilului este o prioritate pentru orice părinte. Când vine vorba de orice fel de afecțiuni ale gâtului și gurii, gargara cu sare este un...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    © 2024 Qbebe