Top 10 cele mai bune carti de parenting

Top 10 cele mai bune carti de parenting

Louise Tanase - Contributor

Probabil ca nu exista femeie insarcinata sau viitor tatic care sa nu fi cumparat cateva carti de parenting pe care sa le citeasca in asteptarea copilului. A citi carti despre cresterea si educarea face parte din pregatirea pentru cele mai importante si frumoase roluri pe care le jucam in viata noastra, acelea de mama si tata. Iata cateva sugestii pentru viitorii parinti care nu stiu cu ce carti sa inceapa studiul.

Cartile de parenting constituie o pregatire minunata pentru intalnirea cu bebelusul, iar apoi, un ghid excelent pentru ingrijirea, cresterea si educatia copilului. Deoarece nimeni nu s-a nascut invatat si in pofida faptului ca teoria este mai usoara decat practica, cartile de parenting sunt de real ajutor proaspetilor parinti. Qbebe a selectat cateva carti care sa iti fie de ajutor in aceasta meserie minunata de parinte.

1. „Parenting neconditionat" de Alfie Kohn

Majoritatea cartilor de parenting incep cu intrebarea "cum sa ii facem pe copii sa faca ce li se spune?" si apoi continua oferind diverse tehnici prin care puteti controla copiii. Insa, in "Parenting neconditionat", respectatul autor incepe intreband "Ce nevoie au copiii si cum putem sa le satisfacem aceste nevoi?". Ceea ce urmeaza acestei intrebari sunt ideile despre cum sa lucrezi impreuna cu cei mici, in loc sa ii faci sa faca diverse lucruri. Alfie Kohn sustine ca una dintre nevoile primare ale copiilor este aceea de a fi iubit neconditionat, de a sti ca vor fi acceptati chiar daca gresesc. Cu toate acestea, spune autorul, abordarea conventionala a parentingului se bazeaza pe pedepse, recompense si alte forme de control care invata copiii ca sunt iubiti doar daca impresioneaza sau multumesc adultii prin comportamentul lor.

Cartea lui Kohn se bazeaza pe cercetari atente si inca necunoscute publicului larg care dezvaluie daunele pe care le provocam copiilor cand ii facem sa creada ca trebuie sa ne castige aprobarea tot timpul. Kohn ne explica de ce acesta este mesajul pe care copiii il primesc prin intermediul metodelor traditionale de parenting, chiar daca nu acesta este mesajul pe care parintii vor cu adevarat sa il transmita copiilor lor.

2. "Conceptul Continuum. In cautarea fericirii pierdute", de Jean Liedloff

Iata o carte pe care toti parintii ar trebui sa o citeasca, mai ales daca accepta ideea de a urmari o pledoarie pentru co-sleeping, alaptare, tinutul in brate al bebelusilor si astfel de tehnici de atasament, deosebit de placute pentru copii si uneori dificile pentru parinti. Pe parcursul cartii, autoarea evidentiaza caracteristicile societatii Yekuanna, un trib de indieni, prezentandu-le ca fiind net superioare civilizatiei vestice in diferitele aspecte ale vietii si organizarii sociale. Traind o vreme printre ei, observa cum isi cresc copiii. Acestia nu sunt niciodata pedepsiti, nu se bat intre ei, se comporta bine, sunt ascultatori si intotdeauna bucurosi. Jean Liedloff considera ca exista un „conceptum continuum" al speciei noastre, definit ca „secventa de experienta care corespunde asteptarilor si tendintelor speciei umane intr-un mediu comparabil cu acela in care acele asteptari si tendinte s-au format." Bebelusii au anumite asteptari conform continuumului stramosesc, iar cand acestea nu sunt implinite, se produce o ruptura in continuum, ruptura care va afecta intr-o maniera profunda si iremediabila experienta ulterioara a fiintei umane. Parintii trebuie sa-si urmeze instinctele atunci cand ingrijesc un copil si atunci asteptarile acestuia vor fi implinite. Asteptarile esentiale ale unui bebelus sunt: sa fie in contact fizic permanent cu mama sa din momentul nasterii, sa doarma cu parintii in acelasi pat pana in momentul cand va vrea singur sa plece, sa fie purtat in brate si sa participe la toate activitatile in care este angrenata persoana care-l poarta, pana la perioada mersului de-a busilea, sa nu fie lasat sa planga, sa fie alaptat la cerere etc. Copiii au nevoie de experiente, au nevoie sa fie inclusi in viata parintilor lor de cand se nasc, sa fie purtati de acestia peste tot, sa simta ritmul vietii. Afli mai multe citind cartea si apoi decizi daca acest stil ti se potriveste sau nu.

3. "Parintele perfect", de Emma Sargent

Aceasta este una dintre cartile de parenting care ne intaresc ideea ca toti parintii isi doresc sa le ofere copiilor lor o educatie echilibrata, astfel incat micutii lor sa isi dezvolte potentialul nativ si sa faca fata oricarei provocari. Pentru aceasta, spune autoarea, un climat armonios si o buna comunicare in sanul familiei sunt esentiale. Pare un tel greu de atins? Pornind de la numeroase cazuri concrete, "Parintele perfect" va ofera sfaturi si exercitii care va ajuta sa ii intelegeti cu adevarat pe copii si sa ii pregatiti pentru viata, facandu-i mai increzatori in ei insisi si mai constienti de propriile capacitati.

4. "Cum sa fii un tata minunat", de Ian Bruce

Aceasta carte este, evident, destinata viitorilor tatici, insa poate fi citita in egala masura si de mamici, macar pentru ca acestea sa inteleaga care sunt asteptarile si idealurilor partenerilor lor in materie de parenting. Deoarece pare o sarcina de-a dreptul imposibil de realizat uneori, sa fii un tata minunat in societatea moderna are nevoie de un ghid. Autorul le da o speranta tuturor tatilor care pana acum s-au descurcat si ei cum au putut, oferindu-le un ghid complet cu ajutorul caruia sa se implice in viata copiilor lor, din momentul conceptiei si pana cand acestia ajung la varsta adulta. "Cum sa fii un tata minunat" este o carte necesara atat proaspetilor tatici, cat si celor cu experienta.

5. "Retete de jocuri", de Lawrence Cohen

Probabil ca toata lumea stie ca jocul poate fi in egala masura educativ si recreativ, insa prea putini adulti mai tin cont de acest lucru atunci cand sunt pusi in situatia de a creste un copil. In aceasta carte, autorul indeamna parintii sa lase „seriozitatea" deoparte pentru a-si regasi copilul, pentru a se conecta cu acesta si ofera exemple concrete despre cum se poate infaptui acest lucru. Citind cartea scrisa de Lawrence Cohen totul pare simplu si firesc, iar situatii aparent dificile devin simplu de rezolvat prin joc. Trebuie sa retinem ca jocul creeaza si consolideaza legaturi puternice, ofera sentimentul sigurantei si al atasamentului de care copiii de orice varsta au atat de multa nevoie. Interactiunea prin joc cu parintii lor este esentiala pentru stabilirea acestor legaturi profunde.

6. "Lacrimi si crize de furie. Ce e de facut cand bebelusii si copiii plang", de Aletha Solter

Probabil ca titlul acestei carti de parenting va atrage foarte multi parinti, deoarece situatiile in care simt nevoia unui ghid, al unui ajutor, al unui manual de instructiuni pentru manevrat copiii, nu sunt cele in care micutii se joaca angelic pe canapea sau cand dorm linistiti, ci cele de criza. Cartea trateaza o problema controversata, aceea a plansului vindecator. Aletha Solter ofera o abordare diferita a plansului, considerand ca lacrimile si crizele de furie sunt necesare pentru eliberarea tensiunilor si frustrarilor acumulate de catre copii. In aceasta minunata carte despre parenting, autoarea atrage atentia parintilor ca trebuie sa le fie alaturi copiilor lor, sa nu ii ignore si sa ii asculte atunci cand plang si se plang. Aletha Solter este de parere ca daca parintii au o abordare respectuoasa fata de copii, multe situatii vor deveni favorabile unei dezvoltari armonioase.

7. "Mami, tati, ma auziti?", de Jacques Salome

Cartea scrisa de celebrul Jacques Salome este emotionanta si ne ofera cateva lectii despre incredibila bogatie a limbajelor prin care copilul incearca sa se dezvaluie si sa se familiarizeze cu o lume plina de neprevazut si de pericole. Cu deosebita sensibilitate, autorul ne transpune in mirificul univers al copiilor, care au darul de a se face auziti, de a ne intelege fara cuvinte, de a reusi sa transmita stari si emotii de multe ori simbolic. Decodificarea acestui limbaj al copiilor este esentiala, fascinanta si totodata provocatoare pentru parinti. Ceea ce aceasta carte incearca sa imprime parintilor este ca in primul rand copilul are nevoie sa fie ascultat „caci are propriile lui ganduri".

8. "Prieteni buni, dusmani aprigi", de Michael Thompson, Catherine O' Neill, Lawrence J. Cohen

Cartea trece in revista cele mai semnificative momente din viata sociala a copiilor. Autorii aduc in discutie cu sensibilitate latura sociala a copiilor si modul in care le influenteaza aceasta formarea personalitatii, cum isi confirma unii altora abilitatile si calitatile, isi ofera suport si confort emotional, nevoia lor profunda de prieteni, dar si rivalitatile si agresivitatea.

9. "Mitul copilului rasfatat - Sa punem sub semnul intrebarii stereotipurile despre copii si parinti", de Alfie Kohn

Intr-o societate care ne invata sa nu tinem copiii in brate pentru ca asta inseamna ca ii rasfatam sau sa ii pupam doar in somn din aceleasi considerente, cartea lui Alfie Kohn vine sa demonteze mitul asa zisului rasfat. Autorul reia temele analizate in cartile anterioare si pe baza celor mai recente studii in domeniu aduce argumente noi pentru iubirea neconditionata, pentru relatiile democratice dintre parinti si copii. Ce fel de parinti suntem? Este bine sa fim prea protectori?Prea implicati? Pana la ce varsta? Iata doar cateva intrebari puse de majoritatea parintilor macar uneori si care isi gasesc rasaunsul in aceasta carte de parenting foarte apreciata de public.

10. "Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor", de Gary Chapman, Ross Campbell

Evident ca asa cum exista limbaje diferite de iubire in cazul adultilor, asa si fiecare copil are un limbaj propriu de receptare a iubirii. Cartea ne dezvaluie ca parintii au posibilitatea de a transmite sentimentele lor copiilor prin intermediul unuia dintre cele cinci limbaje ale iubirii pe care cei mici le inteleg: timpul acordat, cuvintele de incurajare, cadourile, serviciile sau mangaierile fizice. Nevoia de iubire este cea mai importanta pentru un copil. Daca se simte iubit, acesta devine mai cooperant, mai receptiv la sfaturile parintilor. In primele 18 luni de viata se creeaza atasamentul intre mama si copil, iar limbajul iubirii in aceasta perioada consta in mangaieri fizice, vorbe bune si ingrijire tandra. Pe masura ce copiii cresc, ei devin din ce in ce mai sensibili si percep iubirea si prin celelalte tipuri de limbaje. In functie de particularitatile copilului, un limbaj va deveni limbajul principal de comunicare si exprimare a iubirii.

Pe tine ce carte de parenting te-a marcat? Care s-a potrivit cel mai bine personalitatii tale si personalitatii copilului tau?

Articolul urmator
Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

    Nu e întotdeauna ușor să fii părinte de adolescent, dar asta nu înseamnă că nu e extrem de frumos. Care este cel mai prețios sfat pe care îl poate da o mamă care are...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante
    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante

    Uleiurile de față pot fi folosite ca parte a unei rutine de îngrijire a pielii pentru a ajuta la reducerea aspectului ridurilor adânci. Aceste uleiuri conțin substanțe...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    © 2024 Qbebe