Recomandări pentru o diversificare optimă

Recomandări pentru o diversificare optimă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Te întrebi dacă este bine să începi diversificarea cu un fruct sau cu o legumă? Sau ești curios de la ce vârstă sunt indicate alimentele alergene în alimentația bebelușului? Anca Bălășoiu, moașă și coordonator Școala Mamei, îți oferă răspunsul la acestea, precum și multe alte informații prețioase pentru ca tu să ai parte de o diversificare lipsită de probleme alături de micuțul tău.

Anca Bălășoiu, moașă și coordonator Școala Mamei, a răspuns la următoarele întrebări legate de diversificarea copiilor:

Care este momentul optim pentru o diversificare lipsită de probleme?

Este indicat ca diversificarea să se înceapă la 6 luni, în cazul în care copilul este alăptat exclusiv la sân. Dacă este hrănit cu alimentație mixtă, lapte matern și lapte praf, ideal ar fi să se înceapă în jurul vârstei de 5 luni, 5 luni și jumătate, în funcție de cantitatea de lapte pe care o mănâncă. Iar dacă copilul este alimentat artificial ar fi indicat să începem la 4 luni.

Este mai bine să începem diversificarea cu un fruct sau cu o legumă?

Nimeni nu știe cum ar trebui să mâncăm, dar pentru bebeluși ideal ar fi să începem cu legumele. Când sunt diversificați, mulți părinți sunt tentați să le ofere direct piureuri. Am văzut de multe ori rețete de diversificare cu piureuri. Ideal ar fi să începem cu rădăcinoasele (păstârnac, morcov și rădăcină de pătrunjel). Rețeta este simplă: o felie-două de morcov tocată mărunt fiartă în jumătate de ibric de apă și avem supă de morcov. Apoi păstrăm o pauză 2-3 zile și îi oferim doar asta, nu îi dăm direct piureul. Ar fi ideal să îi dăm doar supă de morcov la început, pentru că este obișnuit să mănânce doar lichide și să nu începem deja cu mai multe legume, care să aibă o altă consistență. Dacă nu începem cu legumele vom avea un bebeluș mofturos.

Când putem introduce carnea în diversificare? Dar oul?

Depinde de momentul începerii diversificării. În situația în care copilul a început să fie diversificat foarte devreme, adică la 4 luni, de la 6 luni deja putem adăuga carne. Vom începe cu carne de pui, pește alb. Dacă copilul este diversificat la 6 luni carnea este introdusă mai târziu, poate aproape de 7 luni, pentru că începem cu legumele. Se poate administra gălbenuș de ou, dar nu mai mult de 2 ori pe săptămână; când îl oferim pentru prima dată ar fi bine să îi dăm jumătate de gălbenuș amestecat cu legume, apoi după 2 zile îi oferim un gălbenuș întreg, dacă îl tolerează bine. Albușul doar după 1 an pentru că este alergen.

Ce avantaje oferă în prepararea mâncării un aparat precum cel de la Philips Avent 4 în 1?

În primul rând timpul pentru mamă. De multe ori am văzut că atunci când se naște un copil toată lumea cumpără cadouri bebelușului. Eu nu obișnuiesc să cumpăr cadouri copilului pentru că oricum mama se ocupă de acest lucru. Spun tuturor să cumpere cadouri pentru mamă, căci ea este vedeta. Dacă tot vrem să îi facem o bucurie și să îi achiziționăm ceva la naștere, îi putem lua un astfel de aparat. Recunosc că și eu am făcut gravidelor cadou acest aparat în ultimii ani. O mamă care abia a născut sau care are un copil mic nu are timp de nimic; așa că timpul pentru familie și copil reprezintă o bucățică din viața ei. Ideal ar fi să aibă un astfel de aparat unde adăugă apă, legume și găsește mâncarea gata preparată. Este unul dintre cadourile pe care le recomand pentru mame.

Cât de des ar trebui să gătim pentru un bebeluș?

La început ar fi bine să gătim zilnic pentru că, așa cum bine știm, alimentele gata preparate nu ar trebui păstrate în frigider mai mult de 24 ore. Nu recomandăm nici gravidelor, chiar dacă noi mai mâncăm și mâncare de acum 2-3 zile. Pentru copil ar trebui să gătim zilnic pentru că oricum va trebui să schimbăm gustul. Așa că într-o zi dăm rădăcinoase cu mai mult păstârnac, în cealaltă zi cu mai mult morcov, apoi carne, apoi gălbenușul de ou. Dacă ne este mai ușor gătim la prânz și oferim copilului și a doua zi la prânz.

Când se recomandă introducerea fructelor?

Fructele se introduc treptat. După ce am introdus legumele, apoi carnea după aproape 1 lună, în același timp putem introduce și fructele. Ideal ar fi în prima parte a zilei pentru că au mai multe vitamine, să nu agite copilul foarte tare. Mulți copii nu tolerează legumele crude. Putem să le oferim gătite la abur sau să le fierbem dacă ne este teamă că va face o intoleranță sau va avea dureri de burtică. Putem prepara măr fiert sau pară la aburi, însă cel mai bine este să începem cu cele autohtone. Nu este bine să începem cu citricele. Putem apela apoi și la fructe pasate. Atenție la fructele cu coajă, copilul se poate îneca. Până la 8 luni nu trebuie să îi dăm mărul cu coajă.  Sau când ies dințișorii îi putem da bucățele și se poate îneca, așa că este bine la început să fie rase sau sub formă de piureuri. Până în 3 ani nu este bine să oferiți cireșe întregi pentru că au sâmburi; dar putem oferi piure de cireșe. Atenție la fructele alergene, cum sunt zmeura, murele, poate chiar căpșunile pentru că au sâmburi mici și trebuie oferite după 1 an. Depinde și de toleranța copilului, pentru că mulți copii tolerează mai devreme, nu este o rețetă generală.

Care este vârsta optimă pentru a învăța bebelușul să bea singur? Ce fel de căni ușurează trecerea de la sânul mamei la biberon sau căniță?

Copiii știu să bea din pahar de la naștere. Mulți copii din secțiile de neonatologie primesc lapte mult de la mame din pahar. Copilul trebuie susținut într-o anumită poziție, să bea ușor, să nu se înece, să nu îi toarne în gură, să îl lase să sugă. Dar dacă folosim cănile speciale cu tetină, cea de început ar trebui să fie una care curge lent pentru că se poate îneca. Ideal ar fi ca acea cană să se închidă foarte bine pentru că o va scăpa des din mână. Treptat putem trece la tetine cu curgere mai rapidă. De asemenea, să urmărim tetine rezistente pentru că vor fi roase cu dințișorii, să aibă mânere de prindere pentru a fi bine apucate. Am întâlnit și copii care nu beau din cană nici la un an și jumătate, lucru care nu este recomandat. De la 8 luni trebuie învățat să sugă din cană. Mai devreme va prefera lingurița, paharul, însă nu vor reuși de obicei să își introducă singuri în guriță cana.

Între cana cu pai și cea cu tetină de formare cum sunt cele de la Philips Avent, care ar fi prima care trebuie folosită?

Ar trebui să începem cu tetină și apoi să trecem la pai. Sunt copii care reușesc să sugă puțin mai târziu din acel pai. Sunt și copii care la 8-9 luni sug din pai foarte bine, mai ales dacă sunt alăptați. Cei care sunt alăptați, fiind obișnuiți cu forma sânului, pot refuza aceste căni. Trebuie să avem răbdare și să nu ne panicăm dacă atunci când introducem cana în gură o dă afară, la fel ca și la suzetă. Suzeta nu o oferim oricărui copil, unuia agitat, cu reflex accentuat de supt, care nu se calmează decât dacă suge ceva, agitând toată familia. Așa că introducem cana la fel ca și suzeta, dar să avem răbdare.

Cum obișnuim bebelușul cu gusturile noi? La ce interval introducem alimente noi?

Este indicată o pauză de 3-7 zile între alte legume sau tipuri de preparate. De exemplu, am introdus morcov, la 3-7 zile introducem păstârnac, apoi țelină. De ce păstrăm această pauză? Sunt copii care nu tolerează un anumit aliment sau care au alergii la un anume aliment. Din acest motiv ar fi de preferat la 3-7 zile. Dacă un aliment nu este tolerat foarte bine îl putem scoate și îl reintroducem din nou până când îl primește.

Ce criterii trebuie să urmărim când cumpărăm alimente pentru bebelușul nostru?

Este alergătura după alimentele bio, după cele organice. Putem să luăm de la producători locali, unde nu stropesc legumele, cum găsim pe grupuri de facebook sau whatsapp. Putem să luăm carne de la producătorii care cresc animalele prin pășunat liber și nu sunt îngrădite. Putem chiar noi să creștem diverse animale, dacă avem loc.

Când vine vorba de condimente, ce putem folosi pentru bebelușii mai mici de 1 an?

Trebuie să avem grijă aici. La început să nu introducem sare sau zahăr. Recomandarea generală este până la 1 an, dar OMS recomandă acum chiar până la 2 ani. De la 8 luni putem introduce condimente ușoare, pătrunjel, mentă, busuioc, apoi vom trece la condimente mai puternice, cum ar fi ceapa. Se poate introduce după 7-8 luni, dar o folosim întreagă, o fierbem cu celelalte legume; scoatem ceapa și o aruncăm, nu o pasăm cu legumele/alimentele fierte deja pentru că poate schimba gustul și conduce la balonare. Am întâlnit copii care acceptau usturoi foarte bine, alții care nu tolerează; depinde și de alimentația mamei din timpul sarcinii, pentru că ei înghit din lichidul amniotic (gustul său depinde de alimentația mamei).

Ce rol joacă alăptarea odată începută diversificarea? Cât de des trebuie alăptat bebelușul după diversificare?

Alăptarea rămâne de bază. Să nu credem că imediat cum am început diversificarea copilul va începe să mănânce doar piureuri, legume, carne și va renunța la alăptare. Bebelușul se răsfață când este alăptat, se simte în siguranță; este mirosul mamei, bătăile inimii mamei. Unde să se simtă mai protejat decât la sânul mamei? Cu siguranță recomand să se alăpteze chiar dacă a început diversificarea. Scade valoarea calorică a laptelui matern după 6 luni, dar sigur crește cantitatea de anticorpi din laptele matern.

alaptare bebelus

Ce facem dacă bebelușul preferă mesele de lapte decât cele solide?

Cu micii mofturoși trebuie să avem foarte multă răbdare. Vor mânca până la urmă. Trebuie să o luăm treptat. Piureurile pentru copii să aibă o consistență mai apoasă, să trecem treptat de la o consistență la alta. De asemenea, să nu ne așteptăm ca imediat cum am început diversificarea să renunțe la alăptat. Dacă a fost alăptat exclusiv până la 6 luni, în următoarele 2 luni laptele matern rămâne de bază.

Dacă dezvoltă o obsesie pentru un anumit aliment/culoare și refuză să încerce altele noi?

Depinde ce vor să mânânce. Am întâlnit copii care nu mâncau nimic roșu, sau care nu voiau nimic verde. Și copii care depistau cumva culoarea verde din ce mâncau și scuipau. Trebuie să avem răbdare. Dacă îi plac pastele, există pe piață paste de orez, de ovăz, din dovlecel și pregătim astfel în mod diferit mâncarea. Dacă preferă un anumit aliment îl putem combina și cu alte legume sau alimente, pentru a-l "păcăli" pe cel mic.

Câte mese și gustări ar trebui să aibă bebelușul?

Ar trebui să aibă 3 mese, însă nu le va avea pe toate de la bun început. Introducem prânzul, apoi un mic dejun de cereale sau de fructe, sau combinat. Ar trebui să aibă 3 mese principale și 2 gustări; laptele matern la cerere pentru că îl folosim și în loc de lichid pentru hidratare.

Când putem introduce lactatele?

Depinde ce a mâncat copilul. Dacă este alergic la proteina laptelui de vacă, cu siguranță trebuie să avem grijă la ce lactate îi oferim. Lucru valabil și pentru intoleranța la lactoză. Dacă este alăptat exclusiv putem să îi oferim iaurturi sau brânzeturi făcute în casă, după ce am introdus legumele și carnea. Putem introduce o gustare de iaurt la 5 după-amiaza sau dimineața, depinde cum preferăm. Recomand ca laptele să fie mereu bine fiert și dacă îi oferim iaurturi să fie făcute în casă, din lapte bine fiert. Dacă dorim și vrem să pregătim piureuri sau budinci în care să adăugăm lapte putem să o facem în cantități mici, dar să avem grijă să nu îi oferim lapte de vacă până la vârsta de 1 an.

De la ce vârstă se oferă cerealele și în ce moment trebuie oferite copilului?

Există cereale și pentru dimineață și pentru seară, acestea fiind destul de diferite. Cele de seară se digeră mai ușor; la cele de la plafar trebuie să vedeți cât de mari sunt măcinate și câți dinți are copilul pentru a-i fi ușor să le consume. Dacă am început diversificarea la 4-5 luni există șanse mari să le refuze. Dacă este puțin mai mare s-ar putea să le primească. Cele instant sunt de fapt un praf de cereale, cu lapte adăugat sau la care adăugăm noi lapte, chiar și cel matern.

Dacă nu deschide gura la vederea linguriței înseamnă că trebuie amânată diversificarea?

Nu este obișnuit, depinde cum ați încercat. Încercați cu o linguriță colorată. Începeți în timpul meselor pentru a-i ajuta să-și dezvolte propriile deprinderi; trebuie să vă observe și pe dvs. cum mâncați. Mulți părinți aleargă cu castronul și lingurița după copil. Dacă nu vede că mama, tata și bunica fac acest lucru sigur veți alerga după el. Puneți-l în scaunul de masă în timpul meselor, să vadă că ceilalți adulți din casă folosesc lingura și, cu siguranță, va deschide gurița. De asemenea, lăsați-l să se murdărească.

Ce metode de gătire considerați mai potrivite pentru bebeluș? Fierbere, la aburi, la cuptor sau la grătar?

Vom începe treptat, cu fierbere la abur sau fierbere pur și simplu. În cele din urmă vom ajunge și la gătirea la cuptor și odată cu creșterea copilului chiar și la grătar. Grătarul este folosit mai târziu pentru că fumul nu este chiar potrivit pentru copiii mici.

Cum procedăm cu diversificarea în perioada erupției dentare? Ce alimente sunt indicate/contraindicate?

La erupția dentară își va freca dinții de orice, va introduce sau va scuipa anumite alimente, poate apărea diaree sau scaun moale, hipersalivație, poate curge puțin nasul, preferă să respire pe gură, mai face puțină febră, este plângăcios. Mama este nedormită, iar tatăl nu este prea departe. De preferat, piureuri moi și dacă se poate la temperatura camerei, poate chiar mai reci, pentru a calma durerile gingivale.

diversificare optima

Care este vârsta potrivită pentru alimente alergene precum căpșuni sau alune?

Sunt multe teorii și foarte mulți specialiști spun că ar fi bine să le introducem și mai devreme de 1 an. Eu consider că nu trebuie introduse mai devreme de 1 an. Chiar dacă este alergic, nu vrem să aibă reacții atât de devreme, așa că ar fi bine să așteptăm și apoi să le introducem treptat după 1 an. Apoi, trebuie să observăm. Dacă au erupții pe piele cu siguranță ne oprim. Pot face chiar șoc anafilactic de la un anumit produs, tocmai de aceea ar fi bine să le oferim după 1 an.

Când se poate da apă la bebeluș?

Dacă copilul este hrănit cu lapte praf și aveți contraindicație la alăptare, îi puteți da apă după 6 săptămâni de la naștere, între mese. Apă, ceai, sau ce vă recomandă pediatrul. Dacă copilul este hrănit exclusiv cu lapte matern este suficient să îl puneți la sân. Laptele de început este mai apos și mai transparent, seamănă cu o apă și atunci îl putem hidrata de la sân, mai ales că are și anticorpi. Putem introduce lichidele în afară de laptele matern după diversificare, când îi putem da supa de legume pentru hidratare. Și apoi, treptat, putem trece și la apă când avem mese solide.

Cât de utile sunt sucurile naturale din fructe sau legume în alimentația bebelușului? Sunt păreri care susțin că taie pofta de mâncare

Taie pofta de mâncare dacă i le dăm pe parcursul întregii zile. De aceea recomand fructele, smoothie-urile și sucurile de fructe în prima parte a zilei. Pot tăia pofta de mâncare dacă îi dăm tot timpul suc de fructe în loc de lapte matern, ceai sau apă. De vreme ce copilul a fost hrănit artificial, se recomandă apă între mese pentru că altfel apare bebelușul-ursuleț (care mănâncă mai mult decât trebuie). La fel și la diversificare, vom încerca să evităm sucurile de fructe pe tot parcursul zilei.

Ce sfaturi aveți pentru părinții de bebeluși mofturoși?

Trebuie să aibă multă răbdare. Sunt copii mofturoși, care refuză anumite alimente, cu atât mai mult dacă părinții fac greșeli, dacă copilul are și bunici, mătuși, frați mai mari și toată lumea încearcă să îl hrănească. Ar fi bine să încercați să îi oferiți mâncare doar la orele de masă, nu tot timpul. Trebuie să aveți răbdare, să stabiliți anumite ore de masă și să folosiți, pe cât posibil, castronele colorate. Încercați să nu îl hrăniți doar când se uită la televizor, sau când nu este atent, ori când îi este distrasă atenția de cineva. Mama trebuie să fie un exemplu, să vadă copilul că și mama mănâncă și să îi explicăm ce i-am pregătit. Puteți așeza mâncarea într-un anume fel și să lăsați copilul să mănânce singur, chiar dacă îi dăm și lui o linguriță. Nu este nicio problemă și murdăria este bună. Oferiți-i alimentele într-o prezentare bună, la intervale orare cât de cât apropiate. Nu în ultimul rând, masa trebuie să fie un moment serios, nu cu multe jucării în jur și treptat va începe să mănânce.

Articolul urmator
Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios
Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hidratare optimă pentru păr, fără senzația de supraîncărcare
    Hidratare optimă pentru păr, fără senzația de supraîncărcare

    Ai grijă de ceea ce iubești! Noua gamă inovatoare, cu formulă pe bază de alge marine și acid hialuronic, are grijă de părul tău și ii oferă hidratare optimă, fără a-l...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor
    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor

    Căpușele sunt active începând cu luna aprilie, până în luna noiembrie. Aceasta este perioada în care trebuie să avem mare grijă și să ne ferim de aceste...

    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată
    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată

    Pe măsură ce bebelușul va fi introdus în universul a noi gusturi și texturi în procesul de diversificare a alimentației, în organismul său se vor produce schimbări...

    Scleroterapie: beneficii și recomandări
    Scleroterapie: beneficii și recomandări

    Întrucât orice modificare a aspectului unei părți a corpului trebuie să te îngrijoreze, nu poți neglija nici prezența venelor foarte vizibile pe suprafața pielii...

    Nicotinamida mononucleotida: beneficii și recomandări
    Nicotinamida mononucleotida: beneficii și recomandări

    NMN, un precursor al nicotinamidei adenin dinucleotide (NAD+), a apărut ca un candidat promițător în domeniul cercetării anti-îmbătrânire. NAD+ este o coenzimă care...

    Masala chai: beneficii și recomandări
    Masala chai: beneficii și recomandări

    Masala Chai este o băutură tradițională indiană, cunoscută pentru aroma sa bogată și amestecul distinct de condimente. Termenul "chai" se referă simplu la ceai în limba hindi,...

    Tretinoina: beneficii și recomandări
    Tretinoina: beneficii și recomandări

    Tretinoina este un ingredient valoros în îngrijirea pielii, cu aplicații diverse, de la tratarea acneei și îmbunătățirea texturii pielii, până la combaterea...

    © 2025 Qbebe