Scleroterapie: beneficii și recomandări

Scleroterapie: beneficii și recomandări

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Întrucât orice modificare a aspectului unei părți a corpului trebuie să te îngrijoreze, nu poți neglija nici prezența venelor foarte vizibile pe suprafața pielii picioarelor. Cu atât mai mult cu cât intervine și disconfortul, te gândești dacă nu cumva este cazul să apelezi la proceduri minim invazive, care să atenueze cât mai mult venele inestetice. Printre asemenea proceduri se regăsește și scleroterapia, despre care poți afla detalii din articolul de mai jos, astfel încât să știi ce avantaje și ce riscuri implică. 

Ce este scleroterapia

Scleroterapia reprezintă o procedură medicală utilizată în tratarea venelor care sunt răsucite și/sau umflate, constând în injectarea unei soluții în venele respective, astfel încât peretele lor interior să se inflameze și să se irite. În aceste condiții, sângele din acele vene se coagulează și se formează un țesut cicatricial care dobândește o nuanță sidefie.

În funcție de gradul de afectare a venelor și de numărul acestora, adesea sunt necesare mai multe ședințe de scleroterapie, care pot fi repetate la intervalul indicat de medic. În cel mai fericit caz, aprox. 75-80% dintre venele tratate își schimbă aspectul de la prima ședință. 

O ședință de scleroterapie variază, în general, de la 10-15 minute la 30-45 de minute. În funcție de localizarea venelor care sunt tratate, medicul îți spune să stai pe spate, cu picioarele ușor ridicate sau pe burtă. În același timp, substanța care se injectează în vene, adică agentul sclerozant, este aleasă în funcție de dimensiunea acestora. Fie că este vorba despre vene cu diametrul de aprox. 1 mm, fie că este vorba despre vene cu diametrul de până la 3 mm, acestea pot fi tratate cu soluții sub formă lichidă sau de spumă. În situația în care venele au diametrul mai mare de 3 mm și sunt profunde, scleroterapia se efectuează numai sub ghidaj ecografic.

Înainte să înceapă ședința de scleroterapie, medicul te consultă, îți examinează venele și stă de vorbă cu tine pentru a afla dacă:

  • Ai avut cheaguri de sânge;
  • Suferi de o afecțiuni cardiacă;
  • Urmezi un tratament;
  • Iei suplimente alimentare;
  • Ai mai trecut prin alte tratamente/proceduri legate de probleme venoase.

medic zambitor care sta de vorba cu pacienta sa

Dacă ajungi să faci scleroterapie, așteaptă-te la următoarele demersuri:

  • Curățarea porțiunii de piele ce este tratată;
  • Introducerea substanței sclerozante, cu ajutorul unui ac fin, în venele tratate: în momentul în care substanța intră în piele, poți să simți o înțepătură sau o senzație de arsură. Dacă venele tratate au dimensiuni mari, pot apărea crampele musculare în timpul injecției. Durata crampelor nu ar trebui să depășească 1-2 minute. Spune-i medicului dacă durerea este puternică, în condițiile în care disconfortul semnificativ arată că soluția sclerozantă se scurge din vena tratată în țesutul din preajmă;
  • După îndepărtarea acului, medicul aplică presiune asupra zonei injectate și o masează ușor: trebuie să procedeze așa pentru ca substanța sclerozantă să se împrăștie bine.

De cele mai multe ori, venele care răspund la tratament nu reapar. Nu este exclus însă ca, pe măsură ce timpul trece, să vezi cum alte vene se inflamează, cum devin foarte vizibile și dobândesc un traiect sinuos.  

Când este recomandată scleroterapia

Pe de o parte, scleroterapia este indicată pentru ca anumite tipuri de vene de la nivelul membrelor inferioare să nu mai fie foarte vizibile. Printre astfel de vene se numără:

  • Telangiectaziile: se referă la dilatația permanentă a unui vas mic de sânge, ajungându-se la formarea liniilor violete și roșii, sinuoase ori rectilinii, a căror dimensiune variază de la câțiva milimetri la câțiva centrimetri;
  • Venele reticulare: acestea sunt dilatate, au nuanțe de albastru, diametrul de 1-3 mm și traiect sinuos;
  • Venele varicoase: vene vizibile sub piele, dilatate, albăstrui, întortocheate. Diametrul acestor vene este de 4 mm sau chiar mai mare. Dintre venele varicoase (varice) care pot fi tratate cu scleroterapie fac parte și și venele „pânză de păianjen”, roșii ori albăstrui, cu dimensiuni mai reduse decât varicele. 

Pe de altă parte, se recurge la scleroterapie pentru diminuarea manifestărilor neplăcute generate de venele varicoase, precum:

  • Dureri;
  • Inflamații;
  • Senzație de arsură;
  • Crampe resimțite mai ales pe timpul nopții.

femeie in halat de casa alb incercand sa-si maseze una dintre gambe

Pentru a afla dacă este cazul sau nu să optezi pentru scleroterapie, trebuie să consulți un medic flebolog, specializat în bolile sistemului venos și/sau un chirurg vascular. Acești medici îți pot spune că nu este indicat să te tratezi utilizând scleroterapia dacă:

  • Te confrunți cu tromboză venoasă superficială sau profundă: aceasta din urmă se referă la prezența unui cheag de sânge la nivelul unei vene profunde. În ceea ce privește tromboza venoasă superficială, aceasta implică inflamarea venelor aflate aproape de suprafața pielii din cauza unui cheag de sânge;
  • Ai alergie la unul dintre compușii din substanța injectată în piele în cadrul ședințelor de scleroterapie;
  • Ai o infecție;
  • Suferi de boală atrială severă: ritm cardiac anormal, caracterizat prin bătăi ale inimii inegale, neregulate și rapide;
  • Ești însărcinată;
  • Alăptezi.

Înainte să începi un tratament bazat pe scleroterapie, medicul îți recomandă să nu iei anumite medicamente, de exemplu:

  • Antibiotice precum tetraciclina sau minociclina: oricare dintre acestea pot genera hiperpigmentarea pielii dacă le iei cu 7-10 zile înainte de scleroterapie;
  • Aspirină și diferite antiinflamatoare bazate pe ibuprofen: sunt interzise cu 48 de ore înainte de scleroterapie, în condițiile în care pot interfera cu substanța injectată în vene sau pot amplifica sângerarea;
  • Prednison: atenuează efectele substanței injectate în timpul scleroterapiei. 

Indicații după scleroterapie

Când treci printr-o ședință de scleroterapie, în urma injectării substanței sclerozante pot surveni anumite efecte nedorite, care dispar însă în câteva zile sau în câteva săptămâni. Printre astfel de efecte se numără:

  • Înroșirea pielii;
  • Învinețirea unor porțiuni de piele;
  • Mici leziuni la locul injectării;
  • Pigmentarea pielii;
  • Apariția unor mici vase de sânge în nuanțe de roșu. 

În cazuri foarte rare, după scleroterapie pot interveni reacții cum ar fi:

  • Inflamarea porțiunii de piele în care se injectează substanța sclerozantă;
  • Reacții alergice;
  • Cheaguri de sânge: în cazul în care ai dificultăți de respirație, dureri în piept, iar zona injectată se inflamează și doare, solicită imediat ajutor medical.  

femeie tanara, ingrijorata, vorbind la telefon

În primele 48 de ore de la efectuarea scleroterapiei, pentru a evita disconfortul și complicațiile este necesar să ții cont de următoarele sfaturi:

  • Evită expunerea directă la soare: pentru a preveni inflamațiile, hiperpigmentarea și pentru a nu îngreuna procesul de vindecare. Cel mai bine este să-ți programezi ședințele de scleroterapie în lunile de iarnă;
  • Nu aplica nicio sursă de căldură pe zonele de piele tratate;
  • Evită băile fierbinți, sauna sau jacuzzi;
  • Nu te rade și nu aplica nicio loțiune pe porțiunea de piele în care s-a injectat substanța sclerozantă;
  • Nu lua aspirină și antiinflamatoare: în caz de durere, poți lua medicamente care conțin paracetamol;
  • Lasă bandajele și fașa elastică la locul tratat: după ce le scoți, te poți spăla pe porțiunile de piele injectate cu un săpun cât mai blând. Evită dușurile fierbinți și limitează-te la cele cu apă călduță până când leziunile se vindecă. 

În plus, examinează-ți zilnic porțiunile de piele injectate pentru a putea sesiza dacă se produc inflamații, dacă pielea se înroșește puternic sau dacă sunt vizibile scurgeri purulente. Totodată, durerea la nivelul unuia dintre membrele inferioare și dificultățile de mers constituie semnale de alarmă. Practic, manifestările menționate trebuie să te îngrijoreze și să te trimită cât mai rapid la medic, în condițiile în care dovedesc prezența unei infecții și/sau a unui cheag de sânge. 

Recuperarea după scleroterapie

Ca să te recuperezi cât mai repede după scleroterapie, este recomandat să iei măsurile de mai jos:

Poartă ciorapi compresivi

Aceștia sunt bineveniți nu numai pentru creșterea eficienței scleroterapiei, ci și pentru atenuarea disconfortului și scăderea riscului de complicații precum pigmentarea, inflamațiile sau tromboza venoasă profundă. Din acest motiv, respectă întocmai indicațiile medicului și achiziționează ciorapi compresivi cu compresie de 20-30 mm Hg sau de 30-40 mm Hg, pe care să-i porți încă din prima noapte de după ședința de scleroterapie și ulterior pe timpul zilei pentru 1-3 săptămâni. 

femeie care poarta ciorapi compresivi si sta pe pat

Nu renunța la activitățile fizice

Unul dintre cele mai importante demersuri pe care le poți face după scleroterapie este să faci mișcare pentru a îmbunătăți circulația sanguină. De asemenea, mișcarea diminuează riscul de formare a cheagurilor de sânge. În acest context, este ideal să faci o plimbare cel puțin o dată pe zi, ajungând, treptat, să te plimbi zilnic în jur de 30-60 de minute. 

Evită expunerea excesivă la surse de căldură

În funcție de recomandarea medicului, ar trebui să eviți, pentru o săptămână, orice expunere la o sursă de căldură. Respectând un astfel de sfat, nu se ajunge în situația ca venele injectate cu agentul sclerozant să se dilate și să se redeschidă, îngreunând vindecarea.

Ce sunt ciorapii compresivi și ce beneficii au pentru sănătate

Cât costă o ședință de scleroterapie

Prețul variază în funcție de dimensiunea suprafeței pielii pe care se lucrează și de complexitatea procedurii. Iată câteva exemple de costuri la care te poți aștepta dacă intenționezi să recurgi la scleroterapie: 

  • Dacă este vorba despre o suprafață mică de piele, de aprox. 5 cm pătrați: prețul unei ședințe variază între aprox. 400-700 lei:
  • Dacă este vorba despre o suprafață de piele de aprox. 15 cm pătrați și este nevoie și de ghidaj ecografic: în acest caz, prețul unei ședințe se ridică la aprox. 1000-2000 lei:
  • Dacă este vorba despre o suprafață de piele de aprox. 30 cm pătrați și de ghidaj ecografic: în această situație, prețul unei ședințe se ridică la aprox. 1600- 2500 lei;
  • Dacă este vorba despre o suprafață de piele de cca. 60 cm pătrați: costul unei ședințe poate ajunge până la 3000-3500 lei.

Cât de repede poți face sport după scleroterapie

Chiar dacă medicii recomandă să faci mișcare imediat după finalizarea unei ședințe de scleroterapie, trebuie să ai grijă să eviți, câteva zile, anumite activități fizice. Astfel, pentru a nu se ajunge la redeschiderea venelor tratate cu substanța sclerozantă, nu te implica în activități fizice intense cel puțin 7 zile după efectuarea scleroterapiei. Printre activitățile pe care este indicat să le ocolești în acest interval se numără, de exemplu, gimnastica aerobică, ridicarea greutăților, genuflexiunile, săriturile etc.

parinti cu trei copii plimbandu-se intr-o zi de iarna

Pentru a vedea rezultatele unei ședințe de scleroterapie și pentru monitorizarea procesului de vindecare, medicul te poate chema la control la o lună de la efectuarea procedurii. Dacă este cazul, îți poate recomanda încă o ședință sau chiar mai multe. În general, următoarea ședință de scleroterapie se realizează după aprox. 6 săptămâni de la cea anterioară. 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by Freepik, Image by Freepik, youtube.com

Surse articol: emedicinemedscape.com, bassmedicalgroup.com, heartvein.com, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, sfatulmedicului.ro, srcv.ro, webmd.com

Articolul urmator
Masaj capilar: beneficii și mod de realizare
Masaj capilar: beneficii și mod de realizare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Masala chai: beneficii și recomandări
    Masala chai: beneficii și recomandări

    Masala Chai este o băutură tradițională indiană, cunoscută pentru aroma sa bogată și amestecul distinct de condimente. Termenul "chai" se referă simplu la ceai în limba hindi,...

    Nicotinamida mononucleotida: beneficii și recomandări
    Nicotinamida mononucleotida: beneficii și recomandări

    NMN, un precursor al nicotinamidei adenin dinucleotide (NAD+), a apărut ca un candidat promițător în domeniul cercetării anti-îmbătrânire. NAD+ este o coenzimă care...

    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor
    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor

    Căpușele sunt active începând cu luna aprilie, până în luna noiembrie. Aceasta este perioada în care trebuie să avem mare grijă și să ne ferim de aceste...

    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare
    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare

    Bacopa monnieri, cunoscută și sub numele de Brahmi sau isopul de apă, este o plantă perenă, cu frunze mici și flori albastre sau albe, care face parte din familia Plantaginaceae....

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    Ceai de păpădie: beneficii și proprietăți
    Ceai de păpădie: beneficii și proprietăți

    Ceaiul de păpădie, cunoscut și sub denumirea de „ceai de taraxacum”, este un amestec infuzat obținut din rădăcini, frunze sau flori ale plantei de păpădie.

    Rășina de mastic: proprietăți și beneficii
    Rășina de mastic: proprietăți și beneficii

    Rășina de mastic, cunoscută și ca "aurul alb" al Mediteranei, este o substanță naturală apreciată de mii de ani pentru proprietățile sale curative.

    Astragalus: beneficii și mod de administrare
    Astragalus: beneficii și mod de administrare

    Nu ai auzit niciodată de astragalus? Renumită pentru proprietățile sale adaptogene, se crede că rădăcina Astragalus susține sistemul imunitar, îmbunătățește sănătatea...

    © 2025 Qbebe