6 jocuri de logica eficiente pentru copilul tau!

6 jocuri de logica eficiente pentru copilul tau!

Raluca Cristea

Cel mai bun mod de a antrena capacitatea intelectuala a copilului este prin joc si joaca. Ce alt mijloc mai bun decat activitatea preferata a celui mic: jocuri de tot felul. Exista o gama larga de jocuri si exercitii prin care il poti ajuta pe micutul tau sa isi dezvolte memoria, spiritul de observatie, gandirea logica si vocabularul. Creeaza o atmosfera prielnica si pune-te pe treaba!

Construieste viitorul copilului tau! Iata 6 jocuri de logica si exercitii pentru o logica de fier!

1. Aflam cine este si ce va deveni

Acest tip de exercitiu il ajuta pe micut sa faca conexiuni logice intre prezent si viitor, dar si intre stadiile de dezvoltare a fiintelor. Astfel, copilul va intelege mai bine mediul inconjurator si mersul normal al lucrurilor.

Exemplu: Pune-i in fata mai multe desene sau imagini si cere-i sa iti spuna in ce se va transforma acel obiect sau fiinta: omida in fluture, faina in paine, caramida in casa, oul in pui si asa mai departe.


2. Aflam ce, cine si la ce foloseste

Iata un exercitiu menit nu doar sa dezvolte logica copilului, ci si simtul lui practic. Numeste-i sau arata-i copilului un obiect sau o fiinta si roaga-l sa iti spuna toate variantele posibile pentru functia acelui obiect ( la ce foloseste sau cu ce se ocupa).

Exemplu: pensula - poti sa vopsesti, poti sa pictezi ; creionul - poti sa desenezi, poti sa colorezi, poti sa scrii, poti sa indici un alt obiect. Obiectele bune pentru exemple sunt nenumarate: revista, oglinda, material textil, masina, paine, legume, fructe, educatoare, invatatoare, etc.

3. Aflam de ce se intampla asa si ce urmeaza

Aici este vorba despre 2 exercitii tipice pentru dezvoltarea logicii si spiritului de observatie: completarea sirului si legatura logica prin asemanari si deosebiri.

Mai intai, completam sirul!

Exemplu: Arata-i desenul tipic in care sunt insiruite o serie de forme geometrice iar intr-un chenar se afla alte forme asemanatoare. Cere-i sa iti spuna care este forma care trebuie sa completeze sirul. Poti face acelasi lucru cu litere sau cifre.

Daca ai pe acasa un lantisor cu margele de diferite forme, care nu iti mai trebuie, destrama-l, pune cateva margele langa sirag si roaga-l sa iti spuna care este margeaua potrivita in sir.

Acum, facem conexiuni logice prin asemanari si deosebiri!

Exemplu: Taie 3 foi si deseneaza pe ele un patrat simplu, un patrat taiat de o linie si un patrat taiat de 2 linii. Separat alege alte 3 foi si deseneaza un patrat cu un cerc langa el, 2 patrate si un patrat taiat de 3 linii. Pune-i copilului in fata primele 3 foi si roaga-l sa aleaga din cele 3 foi separate, cea care completeaza cel mai bine grupul.

La fel de eficienta este metoda si in ordine descrescatoare, pentru un element lipsa. De exemplu, intr-un grup de patrate care au langa ele 4, 3 si 2 cercuri, lipseste patratul care are langa el un cerc.

4. Aranjam, clasificam si generalizam

Daca copilul nu se va obisnui sa clasifice in functie de anumite criterii, apoi sa reuneasca intr-un anumit grup, interesul lui pentru logica si invatatura va fi unul mediu sau scazut. Ceea ce cu siguranta nu vrei sa se intample.

Mai intai, aranjam si clasificam!

Exemplu: Pune-i la dispozitie cel putin 10 figuri geometrice, de culori si marimi diferite. Invita-l sa le recunoasca, apoi sa le aranjeze in functie de forma, marime si culoare. O alta metoda poate fi cea a diferentierii intre animale salbatice si animale domestice, sau intre mijloacele de transport: pe sosea, in aer, pe apa, pe calea ferata.

Acum, generalizam!

Exemplu: Intr-o parte ai cartonase cu fructe (mar, para, pruna, portocala), iar in cealalta cateva cu animale (caine, pisica, purcelus). Roaga-l sa le numeasca pe fiecare in parte, apoi sa spuna cum se numeste grupul din care fac parte. In acest caz, fructe si animale domestice.

5. Aflam cauza, apoi efectul sau intai efectul, apoi cauza

Iata un alt exercitiu folositor nu doar pentru logica, ci si pentru faptul ca micutul intelege astfel normalitatea evenimentelor din jurul lui si diferenta dintre cum este bine si cum nu este bine sa faca un anumit lucru.

Mai intai cauza, apoi efectul! Tu incepi o propozitie, iar copilul trebuie sa o continue!

Exemplu: Matei isi ia puloverul gros cand iese la joaca pentru ca... ; Matei trebuie sa manance frumos pentru ca... ; Mami si tati merg la servici pentru ca... ; Daca cainele latra, pisica...

Acum efectul, apoi cauza! Spune-i efectul, apoi cere-i sa iti spuna posibilele cauze! Poti chiar sa creezi o insiruire de cauze si efecte.

Exemplu: Copacul s-a uscat pentru ca nu a fost udat sau pentru ca nu a plouat ; Tuna si fulgera pentru ca este innorat sau va ploua; Apa raului a crescut pentru ca a plouat mult; etc.

Cred ca ai observat deja, aceste exercitii pot fi de ajutor si pentru corectarea obiceiurilor nepotrivite ale copilului. Exemplele sunt mii si mii, tine doar de imaginatia ta sa le formulezi.
  
6. Facem diferenta intre bine si rau

Numeste-i copilului diverse actiuni sau vorbeste-i despre ele, apoi roaga-l sa iti spuna ce este bine si ce este rau in acele fapte.

Exemplu: mult somn = odihna, dar si mai putina joaca sau absenta de la scoala ; taiatul copacilor = lemne pentru foc, dar si mai putine paduri si aer curat ; plimbarea prin padure = multe flori si copaci, dar si animale periculoase; ploaia = apa pentru plante ca sa creasca, dar si inundatii daca ploua mult sau raceala daca stai in ploaie si te uzi; etc.

Acest exercitiu il ajuta pe copil sa inteleaga ca toate elementele mediului inconjurator interactioneaza intre ele si ca fiecare fenomen sau actiune poate avea parti bune si parti rele.

Dezvoltarea vocabularului? Esentiala!

Mai ales la varste fragede, copilul intampina dificultati in exprimare. Pe de alta parte, trebuie sa tii cont ca dezvoltarea vorbirii tine foarte mult de intelect. Scopul tau este asadar, sa il ajuti din timp pe cel mic sa se exprime usor si sa isi imbogateasca bagajul de cuvinte.
 Profita de orice ocazie pentru a-i largi micutului orizontul!

Citeste-i povesti chiar din primul an de viata si mentine-ti de-a lungul anilor acest obicei educativ, vorbeste cu el foarte des si foloseste cuvinte noi, usor de retinut, pe care sa le pronunti clar si concis. La fel de bine este sa rasfoiti impreuna paginile unei reviste pentru copii, ale unui atlas cu animale, peisaje sau parti ale corpului uman.

Copilul va recepta rapid cuvintele si imaginile noi, iar pe masura ce ii sunt repetate, va putea sa le reproduca si sa le foloseasca zi de zi. Pe langa petrecerea timpului cu folos, copilul isi va exprima gandurile din ce in ce mai clar si frumos. Cu cat copilul este mai bine educat, cu atat bagajul sau de cuvinte este mai mare!

Tu ce exercitii faci impreuna cu copilul tau?
Articolul urmator
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?
Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ai găsit firișoare negre în scaunul copilului? Nu te speria, există o explicație logică!
    Ai găsit firișoare negre în scaunul copilului? Nu te speria, există o explicație logică!

    Atunci când devii mamă pentru prima dată, orice lucru banal te sperie în ceea ce privește starea de bine a copilului tău. La cel mai mic strănut, la primul plânset și...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

    Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

    Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău
    Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău

    Îngrijirea sănătății copilului este o prioritate pentru orice părinte. Când vine vorba de orice fel de afecțiuni ale gâtului și gurii, gargara cu sare este un...

    © 2024 Qbebe