Instinctul natural al oricărui părinte este să răspundă copilului cu aceeași atitudine nervoasă de care cel mic dă dovadă. Specialiștii în parenting ne sfătuiesc totuși să încercăm să adoptăm o atitudine cât mai calmă și pozitivă și să ne amintim că prichindeii noștri nu fac crize de furie fiindcă vor să ne facă viața un coșmar. Ei trec prin astfel de momente fiindcă încă nu știu cum să își gestioneze singuri furia, frustrările și neliniștile. În timpul crizelor de furie, ei nu caută decât alinare, înțelegere, confort și atenție din partea părinților.
Am învățat o lecție prețioasă de la cei mai calmi părinți de pe Planetă - părinții inuiți (eschimoși), care reușesc să controleze crizele de furie ale copiilor lor fără să își piardă răbdarea și fără să fie impulsivi. Fără pedepse, fără time-out.
Regula de aur pe care toți părinții inuiți o respectă
Părinții inuiti sunt cei mai blânzi, calmi și înțelegători. Atunci când copiii lor fac crize de furie, în niciun caz nu țipă la ei și nu îi pedepsesc, ci le vorbesc cu blândețe. De altfel, regula de aur pe care toți părinții inuiți o aplică de fiecare dată când nu se mai înțeleg cu copiii lor este „Nu țipa niciodată la copiii mici”.
Ei privesc pedepsele și urlatul la copii, chiar și vorbitul pe un ton răspicat, drept nepotrivite. Explicația este una cât se poate de simplă și logică: atunci când țipi la copiii tăi, nu rezolvi nimic, ci doar te enervezi și mai tare și îi faci pe ei să se teamă de tine.
„Când țipi la copii și le spui „Du-te în camera ta și gândește-te la ce tocmai ai făcut” nu rezolvi nimic. Nu așa le insufli copiilor tăi respectul și nu așa îi înveți disciplină. Doar îi înveți să fugă de ține când au o problemă”, a explicat un expert în parenting din Antarctica.
„Și îi inviți practic să fie furioși. Când țipi la copil și îl avertizezi cu vorbe de genul „Să știi că încep să mă enervez”, nu faci decât să îl antrenezi să fie în continuare nervos și să îi arăți că doar prin țipete se pot rezolva problemele”, a mai adăugat un psiholog.
De asemenea, părinții inuiți îi lasă pe cei mici să își exprime emoțiile așa cum simt, fiind ferm convinși că doar astfel pot învață cum să își gestioneze și să își controleze trăirile. Ei cred cu tărie că lăsându-i pe copii să se exprime așa cum simt, aceștia vor reuși să își dezvolte gândirea rațională și echilibrată.
Disciplina se învață și prin joacă
Mulți părinți eschimoși sunt de părere că joaca este cel mai bun instrument pentru a-i învăța pe copii ce înseamnă disciplina. Adevărul este că atunci când se joacă, cei mici trebuie să respecte anumite reguli în așa fel încât să fie buni jucători, să își respecte coechipierii și să comunice civilizat. Învață să piardă, să persevereze și își consolidează propriile aptitudini. Totodată, prin joacă cei mici învață să devină empatici față de alții, să conducă, dar și să urmeze. Învață cum să își îndrepte greșelile și să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc.
Tu ce părere ai despre stilul de parenting al părinților inuiți? Ești de acord cu ei când vine vorba de disciplinarea copiilor?
- Sursă: npr.org
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com