În societatea modernă actuală există din păcate suficient de multe cazuri în care părinții și copiii nu se mai înțeleg. Vorbim de copii pe cale de a deveni tineri, cu discernământ și maturitate și de părinți ajunși la o venerabilă vârstă, care așteaptă o vorbă bună din partea celor pe care i-au crescut cu atâta drag și sacrificii. Pentru că relațiile dintre copii și părinți sunt destul de dificile într-o lume pe care internetul a pus monopol pe acestea, părintele Constantin Necula, unul din cei mai apreciați și mai iubiți preoți duhovnici ai momentului, a vorbit într-un interviu din cadrul unei conferințe despre apropierea dintre copii și părinți.
Părintele Necula este foarte apreciat de către tineri, fiind decanul interimar al Facultății de Teologie din Sibiu și având cu aceștia discuții libere pe diferite teme, răspunzându-le la întrebări cu mult umor, dar în același timp seriozitate din prisma cutumelor bisericești și a vremurilor în care trăim. O afirmație a părintelui a stârnit interesul în rândul tinerilor, duhovnicul susținând că tinerii se apropie de părinți în momentul în care devin, la rândul lor părinți.
„Miroase tata a alcool. Și? Când te ștergea la fund când erai mic, crezi că nu mirosea? Dar o făcea! Mama miroase a ceapă și te rușinezi, dacă n-are Chanel 3, 5, da?”
„E singurul mod de a trăi apropierea de părinții tăi. Părinții noștri au avut timp de noi cât au avut timp. Acuma să nu le cereți lor ceea ce n-ați făcut dumneavoastră pentru copiii care vin. Fiți cuminți! Dacă părinții nu se apropie de copii, cum ar putea copiii să se apropie de părinți? De-a bușilea, cum ați făcut prima dată. Eh, povești cu apropiatul… Ăștia-s termeni englezești.
Bă, copilul nu trebuie să se apropie de părinți. Copilul se apropie de părinți când el însuși devine părinte. E singurul mod de a trăi apropierea de părinții tăi. Părinții noștri au avut timp de noi cât au avut timp. Acuma să nu le cereți lor ceea ce n-ați făcut dumneavoastră pentru copiii care vin. Fiți cuminți! Și apropiați-vă, cu o mână întinsă, cu un ghiocel, cu un zâmbet, cu un pupat pe chelie, pentru că marea majoritate a părinților suntem cam bătrâni deja. Miroase tata a alcool. Și? Când te ștergea la fund când erai mic, crezi că nu mirosea? Dar o făcea!
@romanianvibe ,, Dacă părinții nu se apropie de copii, cum ar putea copiii să se apropie de părinți?" #parintelenecula #dumnezeuteiubeste #romanianvibes #constantinnecula #viral ♬ sunet original - Dumnezeu prin oameni🙏
Mama miroase a ceapă și te rușinezi, dacă n-are Chanel 3, 5, da? Cum ajungem pe la școală, pe la universități, dacă nu ne miros părinții a Chanel, avem o problemă. Mamele noastre încă miros a laptele cu care ne-au adăpat. Gașca din jur miroase a ceea ce nu ne adapă niciodată. Fiți cuminți! Nici nu există teorii de apropiere între părinți și copii. Te pui lung pe scaun și zici: Hello. Iar cuvântul cheie vi l-am zis, l-au vândut puștii: „Iartă-mă!”, a declarat în urmă cu ceva timp părintele Necula.
„Fără colaborarea tati-mami și fără prezența unor bunici sănătoși sufletește în viețile copiilor, aceștia cresc fără aripi portante”
Duhovnicul a vorbit și despre lipsa părinților din viața copiilor, ceea ce îi determină să aibă anumite frustrări de-a lungul vieții, atât emoționale, cât și fizice. Părintele pune accent pe educația primită în familie, pe iubirea părinților pentru copii, dar și iubirea părinților între ei și susține că adulții, chiar și momentele de epuizare fizică, ar trebui să fie prezenți în viața copiilor lor.
„Copiilor de astăzi le lipsesc părinții. Nu preocuparea acestora de a-i sufoca prin activități. Nu. Aici suntem campioni. Asezonăm creșterea copiilor cu toate frustrările noastre intelectuale, emoționale și fizice. Părinții ca forță activă, ei lipsesc. Mici sfinți locali, care să lumineze viața copiilor, să le fie odihnă și curaj.
Fără colaborarea tati-mami și fără prezența unor bunici sănătoși sufletește – chiar dacă sunt epuizați fizic – în viețile copiilor, aceștia cresc fără aripi portante. Putem teoretiza cât vrem. Câtă vreme avem specialiști care ne spun că pruncii nu aparțin părinților și că educația din afară e mai importantă decât cea dinăuntru suntem o societate bolnavă de lipsă de înțelegere a iubirii. Și, unde iubire nu e, nimic nu e”, a declarat părintele Constantin Necula.
Mit sau adevăr: Plătesc copiii pentru păcatele părinților?
În concluzie, părintele subliniază faptul că părinții trebuie să fie sinceri, echilibrați, să dea dovadă de bun simț și de iubire față de copiii lor pentru a le cultiva toleranța, moralitatea și deschiderea către diversitate. Duhovnicul sfătuiește adulții să fie sinceri legat de orice act de moralitate, să le impună cu sinceritate valori morale impecabile, să fie răbdători și să acorde timp relației cu copiii lor. Mai important, părinții ar trebui să nu creeze un spațiu al diversității, în care „cine strigă mai tare e mai divers decât celălalt și i se cuvin drepturi în plus”.
Principiile pe care părintele Constantin Necula, adorat de mii de tineri din întreaga țară ni le transmite pentru a cultiva o relație sănătoasă cu cei care ne-au dat viață sunt demne de luat în considerare de către orice copil care face pași măreți și hotărâți către maturitate pe un drum bătătorit cu grijă și răbdare de către părinții tăi.
Surse foto: facebook.com, facebook.com, facebook.com
Surse articol: ortodocsi.ro