Înlocuirea unui singur cuvânt din vocabular te poate ajuta să-ți disciplinezi copilul
Tia Slightham, expert în parenting, încearcă să le ofere părinților sugestii pentru a-i ajuta să gestioneze cât mai bine cele mai diverse situații. Potrivit acesteia, utilizarea unui vocabular adecvat în fața copilului te poate scuti de numeroase neplăceri și te va aduce mai aproape de îndeplinirea obiectivelor care țin de disciplinarea acestuia.
Într-o postare de pe TikTok din toamna anului trecut, Tia Slightham a prezentat o soluție menită să-i ajute pe părinți să depășească mai ușor obstacolele de care se pot lovi. Ea a precizat că va fi suficient să se înlocuiască un singur cuvânt din vocabular pentru a se realiza o disciplinare mai eficientă a unui copil. Mai exact, „dacă” ar trebui înlocuit de „când”. Pentru a aduce argumente în acest sens, expertul în parenting a dat câteva exemple care să arate cum poate fi folosit „când” în loc de „dacă”. În postarea menționată, a venit cu următoarele exemple: „Dacă nu ești gata de culcare, nu vei primi cărțile” sau „Dacă nu vei lua cina, nu vei primi desert.”
@parentingcoach Best parenting hack!! #oneword #positiveparenting #parentingsupport #momlifestruggles #powerstruggles #edutiktok #foryoupage #helpingparents #parentingcoach #easytips #tantrums #cooperation ♬ Calming daily(1015719) - PD Music
Tia Slightham a insistat asupra următoarei idei: utilizând „dacă” în loc de „când” poți face mai mult rău decât bine întrucât, așa cum precizează aceasta într-o intervenție pentru „The Independent”, „De fiecare dacă când spui „dacă”, deschizi calea spre o înfruntare. De fiecare dată când spui „dacă”, deschizi drumul spre o ceartă cu copilul tău. Ori de câte ori vei folosi „dacă”...vei deschide calea pentru ca un copil să te lovească pe la spate și să vadă cine va câștiga, în condițiile în care știe că nu îl vei purta forța să facă un anumit lucru.” Ceea ce recomandă ea, după cum se poate sesiza în sursa citată, este ca un părinte să i se adreseze copilului său astfel: „Când ești gata de culcare, vei primi cărțile” sau „Când îți vei termina cina va fi timpul și pentru desert.”
Părerile despre acest sfat de parenting sunt foarte diverse în mediul online
După ce Tia Slightham a realizat postarea de pe TikTok potrivit căreia înlocuirea unui singur cuvânt din vocabular te poate ajuta să-ți disciplinezi mai eficient copilul, numeroși părinți și-au exprimat punctul de vedere cu privire la sfaturile venite din partea acesteia. O parte dintre ei au povestit că au încercat să renunțe la cuvântul „dacă” și că s-au bucurat de rezultatele așteptate. Iată câteva exemple în acest sens, care se regăsesc și pe „independent.co.uk”:
- „Am făcut asta și am avut parte de o mare schimbare. Am lăsat-o să se exprime, iar eu am ascultat-o cu adevărat. Are șase ani și este un copil echilibrat”
- „Începeți să faceți asta și nu veți mai avea confruntări!”
- „Dacă” poate irosi prea mult timp și nu va mai fi răgaz pentru lucrurile care țin de „când”
- „Enunțurile ce utilizează cuvintele „când” și „apoi” pot schimba jocul!!! Enunțurile cu „dacă”/„când” pot avea un impact important asupra copiilor, întrucât nu sunt simple amenințări sau pedepse”
De cealaltă parte, pentru unii părinți înlocuirea cuvântului „dacă” nu este considerată o variantă care să-i ajute într-adevăr în disciplinarea copiilor. Dovezi în acest sens se pot regăsi tot în sursa menționată anterior:
- „Când vei termina să te pregătești, deja vom fi pierdut autobuzul”. „Am nevoie de ceva care să-i mobilizeze acum, nu când vor fi ei gata”
- „În ceea ce privește mersul la culcare, folosirea cuvântului „când” înseamnă că se vor aștepta să aibă parte de cărți în momentul în care vor fi gata, indiferent de ora care va fi. Acest lucru nu este posibil”
În cadrul intervenției sale pentru sursa citată anterior, Tia Slightham a ținut să aducă în prim-plan faptul că înlocuirea unui singur cuvânt („dacă”) din vocabular poate fi de ajutor pentru o disciplinare cât mai eficientă a unui copil, insistând și asupra ideii că va fi o soluție pentru o mai bună cooperare între părinți și copii, pentru evitarea conflictelor și pentru ca micuții să simtă că au libertatea de a alege:
„Renunțându-se la „dacă” pentru „când”, copiii vor avea posibilitatea să simtă că pot alege, vor putea să știe ce au de făcut pentru a obține lucrurile pe care și le doresc. Ideea este ca un părinte să-și exercite rolul de părinte, dar fără a face abuz de autoritate...Se încurajează cooperarea fără folosirea forței sau fără conflicte.”
Surse: independent.co.uk, news.tawpa.net, tiktok.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, tiktok.com