Unul dintre cuvintele pe care îl utilizezi mai mult decât îţi dai seama, de nenumărate ori într-o zi în unele situaţii, este "trebuie". Cu atât mai mult cu cât eşti mamă şi eşti mereu în viteză, având o multitudine de sarcini de îndeplinit, acest cuvânt îţi poate domina în exces vocabularul.
Cu siguranţă ai fost de multe ori în situaţia în care ai rostit, unele după altele, vorbe precum: "Trebuie să stau la coadă să iau...", "Trebuie să termin până la ora X", "Trebuie să aştept copilul de la..." etc.. În acest context, ai observat şi tu cum ajungi să te simţi copleşită, cuprinsă de anxietate, de sentimente de frustrare, de neputinţă, resimţind o presiune tot mai mare. Toate aceste procese nu vor face însă altceva decât să-ţi răpească din energie şi să te îndepărteze de lucrurile pentru care ar trebui de fapt să te bucuri.
Psihologii recomandă ca, în loc să fim dominaţi de acest "trebuie", să-l înlocuim cu "o să..." sau "voi..". Procedând astfel, renunţând la el, vei ajunge să resimţi mai puţină anxietate, vei simţi că ai mai mult control asupra a aceea ce faci, asupra ta, vei fi mai calmă şi vei putea lua decizii mai bune. De asemenea, vei reuşi să te concentrezi mai mult pe prezent, fiind recunoscătoare pentru ceea ce ţi se întâmplă la momentul respectiv, fără a mai fi tentată să faci adevărate "scenarii" dominate de temeri, de nesiguranţe. Treptat, vei vedea cum grijile nu ţi vor mai părea atât de apăsătoare, cum vei fi mai relaxată şi mai pregătită să dai tot ce ai mai bun pentru copilul tău, transmiţându-i şi lui o stare de bine.
Odată ce te vei familiariza să utilizezi mai mult cuvintele "o să/voi...", "pot să!, "sunt capabilă să..." vei fi tot mai puţin dominată de emoţii negative şi vei putea identifica numeroase motive pentru care merită să fii recunoscătoare.
Practic, ar trebui să începi să-ţi exprimi gratitudinea, nu ocazional, ci în fiecare zi. Va fi o modalitate excelentă de a lăsa mai mult loc binelui în viaţa ta şi a celor din jur, vei avea o relaţie mai bună cu copilul tău, vei fi mai disponibilă pentru el şi vei savura din plin micile momente care dau de fapt farmec copilăriei acestuia şi care vor constitui amintiri minunate.
Totodată, oamenii de ştiinţă vin cu următorul avertisment: gratitudinea are beneficii extrem de importante pentru starea de sănătate în ansamblul ei. Datorită ei, vei putea: să dormi mai bine, să fii mai activă, să te bucuri de o rezistenţă mai ridicată a organismului, să te refaci mai repede. Toate acestea sunt esenţiale cu atât mai mult cu cât eşti mamă şi ai nevoie să fii permanent alături de copilul tău.
Gratitudinea te poate scoate din "cercul" gândurilor şi al sentimentelor negative, ajutându-te să înfrunţi mai bine situaţiile stresante, îndepărtându-te de la ancorarea în trecut, de frământările legate de viitor, pentru a rămâne în starea de prezenţă.
Cu cât vei practica mai mult gratitudinea, cu atât vei avea ocazia să realizezi cât de mult te-a schimbat în bine copilul tău, cum te-a ajutat să fii mai bună, mai receptivă faţă de micile bucurii ale vieţii şi, pe de altă parte, cum te-a transformat într-o persoană mai empatică, mai puternică şi mai responsabilă. Conştientizând aceste transformări, vei fi mai mulţumită de viaţa ta şi mai motivată să dai tot ce ai mai bun pentru familia ta.
Nu în ultimul rând, nu uita că practicarea gratitudinii trebuie împărtăşită şi cu micuţul tău. Profită de orice ocazie ca să-l înveţi cum să se bucure mai mult de ceea ce are, cum să vadă cât mai mult "partea plină a paharului". Deprinzând gratitudinea de la o vârstă fragedă, îl vei sprijini să se modeleze la nivel emoţional, comportamental, ceea ce îi va fi deosebit de util pe parcursul întregii vieţi.
Citeşte şi: 7 fraze care îţi vor distruge copilul. Tu i le spui?
Surse: apparentlyparent.com, happyscience.com, mother.ly, oursmallhours.com, thenewifestyle.com
Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com