Conflictele psihologice. Ce sunt?
Conflictele care apar la nivelul psihicului se numesc conflicte psihologice. Cele mai multe incep inca din copilarie, cand se formeaza procesele psihice senzoriale cum ar fi perceptia si senzatia, cele cognitive, cum ar fi memoria, atentia, limbajul si gandirea si cele afective, ca afectivitatea, motivatia si vointa. Partea rea este ca, odata formate, ele influenteaza si controleaza activitatea mentala si comportamentul persoanei, aceasta fiind mai mult sau mai putin constienta de acest proces.
De obicei conflictele psihologice se formeaza intre constient si inconstient, sau intre eul-copil si eul-parinte. Conflictele din inconstient implica Sinele (partea cea mai "adanca" din noi). Eul-parinte de obicei se formeaza in inconstient, conducand de acolo anumite judecati si comportamente ale viitorului adult.
De exemplu...
Un copil poate avea un conflict la nivelul psihicului, intre fanatismul religios al parintilor si cunostintele stiintifice primite la scoala. Un alt copil poate fi supus conflictului psihologic intre bugetul familial nesatisfacator si nevoile care se impun sacrificate sau reduse (hrana, imbracaminte, o locuinta, scolarizarea copiilor etc.). Un alt conflict care poate aparea foarte frecvent la copii este acela intre perceptia asupra propriei familii si cea asupra celorlalte familii.
Cum se creeaza conflictele psihologice?
Parintii sunt cele mai apropiate fiinte de copiii lor, de aceea ei sunt primii raspunzatori pentru intiparirea primelor perceptii despre oameni si viata in mintea copiilor, cat si pentru crearea conflictelor psihologice.
Neatentia
Neatentia parintilor poate fi cateodata criminala pentru psihicul copilului. Nu este vorba numai de momentele cand nu esti atenta la el atunci cand iti povesteste ce-a mai facut el la gradi. Este vorba mai ales de ceea ce ii spui atunci cand tu ai altceva de facut iar el vrea sa iti arate sau sa iti spuna ceva foarte important pentru el, si ii raspunzi "in doi peri", ceva de genul "lasa-ma in pace", "du-te si te joaca" sau alte propozitii pe un ton rastit.
Copilul are nevoie sa isi iubeasca parintii, iar daca acestia adopta un comportament de respingere in mod frecvent, fara sa isi dea seama, copilul va avea tendinta "sa apere" imaginea parintilor din mintea lui si va apela la ceea ce se cheama in psihologie "negare". Va nega acest comportament incompatibil cu sentimentele lui pentru tine, pentru ca niciun copil de sase, sapte sau opt ani nu poate face fata unui sentiment permanent de manie fata de mama de care are o nevoie disperata si unui sentiment la fel de intens de dispret fata de propria slabiciune.
Mesaje contradictorii
|
Conflicte psihologice se pot crea si atunci cand mama si tata nu construiesc impreuna o unitate, un model de convietuire armonioasa, si primesc mesaje existentiale distincte de la mama, respectiv de la tata. In acest caz, copilul nu va sti ce sa inteleaga si pe cine sa asculte.
Principalul motiv pentru care se creeaza conflicte psihologice inca de la o varsta frageda este faptul ca parintele nu il invata pe copil sa isi implineasca nevoile cele mai profunde. De cele mai multe ori se intampla acest lucru, pentru ca nici parintele nu stie, la randul lui, sa isi implineasca propriile nevoi.
Nevoile principale pe care are nevoie copilul tau sa le implinesti sunt:
-nevoia de atentie;
-nevoia de a fi apreciat;
-nevoia de a fi ascultat;
-nevoia de a sti cand greseste si de a fi corectat;
-nevoia de a i se oferi iubire inteligenta ;
-nevoia de a fi responsabilizat;
-nevoia de a intelege lucrurile si oamenii din jurul lui;
Cum sa nu mai creez conflicte psihologice copilului meu?
Oricat de bine si de sanatos ar fi educat un copil, tot vor aparea la un moment dat anumite conflicte psihologice. Daca tu faci insa tot „ce tine de tine" in educatia copilului , acesta va avea „instrumentele" necesare pentru a le gestiona cum se cuvine atunci cand acestea vor aparea si nu le va lasa sa puna prea mult stapanire pe el, transformandu-se astfel la varsta adulta in depresii, tulburari afective sau alte afectiuni psihice.
Ai vazut cum se creeaza conflictele psihologice in mintea copilului tau. Ca sa nu le mai creezi este nevoie sa ai grija in primul rand de tine:
1. Implineste-ti nevoile fundamentale. Discuta cu sotul tau problemele care apar, invata sa iti exprimi emotiile, sau macar sa le recunosti si sa le accepti atunci cand acestea apar. Recunoaste-ti atunci cand nu iti place sau nu iti convine o anumita situatie. Fii sincera cu tine si invata sa iti asumi responsabilitatea pentru tot ceea ce nu merge bine si pentru schimbarile pe care vrei sa le implementezi (in viata personala sau profesionala).
2. Gandeste si fa lucrul pe care l-ai gandit. In societatea de astazi, omul sufera mai mult ca oricand de un fel de sciziune a mintii, a psihicului, in care una gandeste, alta spune si face un alt lucru. De aceea asuma-ti efortul sa fii atenta la ce gandesti, pentru ca sa fie acelasi lucru cu vorbele si faptele tale. Fa tot posibilul sa faci si sa fii mereu ceea ce CREZI.
3. Tine la principiile si „traditiile familiei"dar nu exagera. Este comun oricarei familii sa aiba anumite obiceiuri, „legi" cum ar fi ora pranzului, a cinei, activitatile specifice de sfarsit de saptamana, de sarbatori, sau obiceiuri atunci cand primeste musafiri s.a. Nu fa insa din ele un „fix" de la care nu te poti abate. Sunt multe familii care au cu totul alte tabieturi, ai caror copii devin prietenii copiilor tai, cu care pot veni in conflict din cauza acestor reguli familiale. Este mai important sa iti inveti copilul flexibilitatea si prietenia decat respectarea cu strictete a unor reguli.
4. Fii modest si multumit cu ce ai. Acest lucru este extrem de important pentru ca te ajuta cel mai mult sa iti implinesti nevoile fundamentale. De asemenea, copilul va invata sa se multumeasca si el cu ce are, sa nu tanjeasca dupa ce are celalalt si mai ales SA NU SE COMPARE cu ceilalti, tentatie uriasa in zilele noastre. Aceasta calitate te va ajuta sa iti apreciezi eforturile facute deja si nu sa il compari cu altcineva care „a facut, stiut sau a raspuns mai bine".
Toate aceste caracteristici sunt specifice unui om matur emotional, asa cum ar trebui sa fie orice om care se pregateste sa devina parinte. Principalul mod in care poti evita sa creezi conflicte psihologice copilului tau este sa fii tu insuti un model pentru el, pentru ca cei mici fac ceea ceea ce vad, nu ceea ce aud!
Daca ai recunoscut cateva greseli de educatie prin care crezi ca ai creat deja conflicte psihologice copilului tau, nu este timpul pierdut. Incepe de acum sa aplici sfaturile de mai sus, cu atentie si hotarare.
Tu in ce alte moduri eviti sa creezi conflicte psihologice copilului tau?